30 / 06 / 2024

İstanbul'da deprem olmasa bile kendiliğinden çökebilecek bina sayısı açıklandı!

İstanbul'da deprem olmasa bile kendiliğinden çökebilecek bina sayısı açıklandı!

İstanbul Bahçelievler’de çöken bina, mega kentin depreme ne kadar hazırlıklı olduğu sorusunu da yeniden gündeme getirdi. Peki mega kent akıllara getirdi. Peki mega kent İstnbul'da deprem olmasa da kendiliğinden çökebilecek bina sayısı kaç?



Mega kent İstanbul’da olası deprem ve kentsel dönüşüm ile ilgili tartışmalar hız kesmeden devam ederken Bahçelievler’de dün sabaha karşı yedi katlı bina resmen çöktü. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre Zafer Mahallesi Yadigar Sokak’ta yaşanan olayda ölen veya yaralanan olmazken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Bahçelievler'de bulunan ve çöken binanın 1980 yılında inşa edildiğini söz konutu yapının bodrum, zemin ve normal kat olarak yapıldığını, yapı kayıt belgesi bulunduğu fakat üstteki iki ve bir çekme katın sonradan ilave olduğunu belirtti. Ayrıca bunun dışında bir süredir çatlaklar meydana gelen söz konusu binanın sakinlerinin bu sebeple tedirginlik yaşadığı kaydedildi. Çöken binanın sakini konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sabaha karşı çıtırtıları duyarak yapıyı tahliye ettiklerini söyleyerek, daha sonra da yıkıldığını belirtti. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

İstanbul da deprem olmasa bile kendiliğinden çökebilecek bina sayısı açıklandı!

‘VATANDAŞLAR ÇARESİZ’

Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar imzalı habere göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Konut İmar Plan Sanayi ve Ticaret AŞ (KİPTAŞ) Genel Müdürü Ali Kurt konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada çöken binada faciadan dönüldüğünü kaydederken, vatandaşların çaresiz olduğunu da dile getirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’ye geçtiği ilk dönemde riskli binaların tespiti ve çözümü için hızlı tarama sisteminin hayata geçirildiğini dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, yapılan 130 bin başvuruya karşın 35 bin binayı tarayabildiklerini çünkü vatandaşların evlerine almadılarını ve bilgi kirliliği nedeniyle korktuklarını söyledi.

‘5 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tespitine göre İstanbul’da deprem olmasa bile olduğu yerde yıkılma riski bulunan toplamda 1556 bina bulunuyor. KİPTAŞ Genel Müdürü Kurt açıklamasında olası bir Marmara depreminde 200 bin bina kullanılamaz hale geleceğini dile getirerek, 1.2 milyon bağımsız birim ve 4.8 milyon insanın ciddi risk altında olduğunu söyledi. Ali Kurt açıklamasında binaların olduğu yerde yıkılmaya başladığını dile getirerek, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu binaların dönüşümü için bakanlığın verdiği kira desteğine ek destek verebilmek için karar çıkardı. KİPTAŞ, yapıları maliyetine yenilemek amacıyla ‘İstanbul Yenileniyor’u da yürütüyor. Fakat istenilen performansı alamıyoruz” dedi.

İstanbul da deprem olmasa bile kendiliğinden çökebilecek bina sayısı açıklandı!

‘KAMU BANKASI DESTEKLEMELİ’

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Toplamda 25 bin bağımsız birimle ilgili vatandaşlarla yaptığımız uzlaşımız var” diyen Ali Kurt şunları dile getirdi: “Yani vatandaşlar borçlanarak binalarının yenilenmesini kabul ediyor. Fakat inşaat maliyetleri ilk defa 2022 yılının 1. çeyreğinde asgari ücretin üstüne çıktı. Vatandaşlar borçlanarak bile bu yükün altından kalkamıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi temmuz ayında riskli yapılar için mali destek paketi çıkaracak. Fakat kamu bankalarının bu sürece destek olması gerekiyor. Görüşmelerimiz devam ediyor Baktık olmadı, ben kamu bankalarının genel müdürlerine, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da bankaların yönetim kurulu başkanlarına yazı yazdık. ‘Yurttaş adına kefil oluyoruz, gelin vatandaşa uzun vadeli kredi sunun’ dedik. Kamu bankaları kamu kaynaklarını öncelikle riskli binalara ayırmalı.”

'99 ÖNCESİ BİNALAR YENİLENMELİ’

Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır da İstanbul Bahçelievler Yadigar Sokak’ta bir kısmının toprağa gömüldüğü binaya ilişkin “94'te üç kat kaçak eklenmiş. Toplam dört apartmanımızı boşalttık. Komşularımızı otellerde misafir edeceğiz” dedi.

Hakan Bahadır, “1999 yılı deprem yönetmeliği öncesi yapıldığı için çürük. 99 depremi öncesi yapılan tüm binalar çürüktür. Binanın o zamanki yapımı doğrudur ama şimdi C25 beton, C30’lar kullanılıyor. Lütfen 99 yönetmeliği öncesi yapılan tüm binaları yenileyin” ifadelerini kullandı.

İstanbul'un deprem haritası güncellendi! İstanbul'un en riskli bölgeleri nereler?

Uzmanlar uyardı! IBAN'a para gönderenler dikkat!

GİB açıkladı! Deprem bölgesindeki mükelleflerin teminat verme süreleri uzatıldı...


Geri Dön