30 / 06 / 2024

Uzmanlar uyardı! IBAN'a para gönderenler dikkat!

Uzmanlar uyardı! IBAN'a para gönderenler dikkat!

IBAN'a para göndermenin risklerinin neler olduğu vatandaşlar tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor. Uzmanlar IBAN'a para gönderen kişilere kritik uyarılar yaptılar.



IBAN üzerinden para gönderirken açıklama kısmını yazmak zorunlu hal alıyor. IBAN'a para gönderirken dikkat edilmesi gerekenler neler? Son zamanda enflasyonda yaşanan artış ile beraber pek çok ürün ve hizmetin fiyatında rekor artışlar görülüyor. Bu durum, ödemelerin nakit para yerine IBAN numarası üzerinden yapılmasını yaygınlaştırdığı kaydedildi.

IBAN'A PARA GÖNDERMENİN RİSKİ NEDİR?

aydinlik.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Bankacılık ve Finans Hukuku Uzmanı Arabulucu Avukat Emin Saygın, IBAN kullanarak banka hesabına para gönderen vatandaşların açıklama kısmına aldıkları hizmet ve borç ödemesi gibi ifadeler yazması gerektiğini ifade etti.

Saygın, mobil bankacılığın gelişmesiyle nakit paraya dokunmanın azaldığını ve IBAN hesabına para gönderme işlemlerinin arttığını kaydetti. Fakat, bu kolaylıkların yanında bazı sorunların da ortaya çıktığını da belirtildi.

 Uzmanlar uyardı! IBAN a para gönderenler dikkat!

YAPILMASI GEREKEN ŞART NEDİR?

Saygın, IBAN'a para gönderirken açıklama yazmanın önemine dikkat çekti. Borçlar Kanunu'nun 1002. maddesine göre, açıklama yapılmadan gönderilen paranın borç ödemesi olarak kabul edileceğini söyledi.

"Eğer bir açıklama yapmıyorsanız, bu para karşı tarafa borcunuz olduğu ve bu borcu ödemek için gönderdiğiniz olarak kabul edilir," diyen Saygın, bu durumun önüne geçmek için mutlaka açıklama yazılması gerektiğini sözlerine ekledi.

KİRA ÖDEMELERİNDE DİKKAT EDİLMELİ

IBAN üzerinden kira ödemesi yapan kişilerin ise açıklama kısmına sadece "kira" yazması yeterli olmayacaktır dien Saygın şu ifadeleri kullandı: "Bunun yerine, '2024 Ocak ayı kirası' veya '2024 Şubat ayı kirası' gibi kiranın hangi aya ait olduğunu kaydeden ifadeler eklenmelidir. Bu şekilde yapılan açıklamalar, ileride yaşanabilecek olası sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır."

Türkiye Bankalar Birliği uyardı: Banka hesap sahipleri ve IBAN kullananlar dikkat!

Maliye bakanlığı, IBAN kiralayanların peşinde! IBAN kiralayana ağır cezalar geliyor...

Bakanlık açıkladı! Maliye, IBAN'a havale isteyenlere ceza kesecek!

Kira ödemesi yaparken dikkat! IBAN ile ödemelerde bu mutlaka yapılmalı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön