29 / 04 / 2024

Maliye bakanlığı, IBAN kiralayanların peşinde! IBAN kiralayana ağır cezalar geliyor...

Maliye bakanlığı, IBAN kiralayanların peşinde! IBAN kiralayana ağır cezalar geliyor...

Milyonlarca liralık satış yapan bazı işletmelerin kullandığı IBAN’ların bir kısmının eş, dost ve akraba adına kayıtlı olduğu belirlendi. Buna göre, bazı IBAN'ların ise kiralandığı tespit edildiği ifade edildi. 



IBAN ile yapılan faturasız tahsilatların tümüne KDV ve vergi cezası uygulanacağı açıklandı. Konu ile ilgili ayrıntıları Yeminli Mali Müşavir Abdullah Tolu açıkladı. Maliye, 2024–2026'ya ait Orta Vadeli Program'da (OVP) de yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” eylemi kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük çalışmalara başladığı ifade edildi.

IBAN ÇALIŞMASINA NASIL KARAR VERİLDİ?

Maliye saha denetim çalışmaları sırasında, satışı yapılan mal ve hizmetlere ilişkin bedellerin kredi kartlarından ziyade yoğun bir şekilde IBAN yolu ile birlikte tahsil edildiğini tespit etmiş oldu. Öte yandan, IBAN’ların bir kısmının satışı yapan işletmeler adına, bir kısmının ise bu işletmelerde çalışan kişiler ile işletme sahiplerinin eş, dost ve akrabaları adına kayıtlı olduğu, bazı IBAN’ların ise başka şahıslardan kiralandığı tespit edildi.

Maliye, bankalardan veri merkezine gelen bilgilere çerçevesinde IBAN hesaplarına yoğunlaşarak, milyarlarca TL’yi bulduğu ifade edilen vergi kayıp ve kaçağını belirlemeye çalışıyor.

IBAN'LA TAHSİLAT EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR?

ekonomim.com'da yer alan habere göre; IBAN ile tahsiplatı en fazla kullananlar şöyle belirtildi.  Buna göre, perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler ile birlikte mobilyacılar, gazino-bar-pavyon tarzından gece eğlence mekanları ile beraber lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları ve ayrıca altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimarlar yer alıyor. 

IBAN ile tahsilat yapanlara dönük denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar yapacağı ifade edildi.

Maliye bakanlığı, IBAN kiralayanların peşinde! IBAN kiralayana ağır cezalar geliyor...

İŞLETME SAHİPLERİ ÇAĞRILARAK İZAH İSTENECEK

IBAN yolu ile tahsilat yaptıkları belirlenen işletme sahipleri tek tek Maliye’ye çağrılarak konu ile ilgili açıklama isteneceği ifade edildi. IBAN yolu ile yapılan tahsilatlar için fatura veya benzeri belge düzenleyip düzenlemedikleri sorulacak ve bu belgelerin ibrazı istenecek. 

VERGİ MÜKELLEFİYETİ OLMAYIP IBAN'INA PARA ATANLAR DİKKAT!

Vergi mükellefiyeti olmadığı halde mal ve hizmet satış yapıp bedellerini IBAN yoluy ile tahsil edenler de tespit edildi. Özellikle esnaf muafiyeti kapsamına da girmeyen bu kişilerin IBAN’larına milyonlarca TL yatırıldığı anlaşıldı. Bu kişiler de Maliye tarafından çağrılacak ve izah istenecek. Bunlara IBAN’la yaptığı tahsilat tarihlerine bakılarak geriye dönük mükellefiyet kaydı açılacak.

IBAN'LA TAHSİLAT YAPANLARA NE İŞLEM YAPILACAK?

IBAN ile tahsilat yaptıkları halde fatura veya benzeri belge düzenlemeyen veya mükellefiyet açtırmadan bu işleri yapanlara, kayıt dışı bıraktıkları kazançları üzerinden gelir vergisi, kurumlar vergisi, geçici vergi, kayıt dışı bıraktıkları satışları üzerinden de KDV tarhiyatları yapılacak, 1 kat vergi ziyaı cezası kesilecek, ilave olarak gecikme faizi istenilecek. Öte yandan, faturaya yazılması gereken meblağın yüzde 10’una kadar özel usulsüzlük cezası kesileceği kaydedildi.

IBAN KİRALAMASI YAPANLAR YİNE SAHNEDE!

Buna göre, işyerlerinde bulunan IBAN numaralarının çoğunun işletme ile ilgisi olmayan 3. kişilere ait olduğu ve bu IBAN’ların işletmelere aylık ücret karşılığında kiralandığı anlaşıldı. Bu şekilde IBAN’larını kiralayan kişilerin, hesaplarına yatan milyonlarca TL’den haberleri olamıyor. Bunlar hakkında da yasal işlemler yapılacak, tahsil ettikleri kira bedelleri  üzerinden cezalı gelir vergisi ve, geçici vergi ve KDV tarhiyatları yapılacak, bir kat vergi ziyaı cezası kesilecek ve ayrıca gecikme faizi istenilecek. 

Bakanlık açıkladı! Maliye, IBAN'a havale isteyenlere ceza kesecek!

Kira ödemesi yaparken dikkat! IBAN ile ödemelerde bu mutlaka yapılmalı! 

Ev sahibinin IBAN oyunu bozuldu! Kiracılara müjde: Savcılık 'iyi niyetli değil' dedi! 

Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı yerine IBAN kullanımı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön