03 / 05 / 2024

Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı yerine IBAN kullanımı

Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı yerine IBAN kullanımı

Kredi kartlarıyla ilgili son yaşanan gelişmeler vatandaşların alışveriş alışkanlıklarında önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Bu durum aynı zamanda işletme sahiplerini yüksek oranlardaki komisyon ücretleri ile karşı karşıya bıraktı. İşte IBAN’la alışveriş hakkında bilgiler…



Geçtiğimiz hafta, bankaların işletmelere uyguladığı kredi komisyonları, yüzde 0,49 ile 0,79 aralığından yüzde 3,5 oranına yükseltildi. Bu değişiklik, faiz kararlarıyla paralel bir şekilde 7 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Tüketici Kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) oranının yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltilmesiyle gerçekleşti.

Kredi kartına gelen komisyonlar sonucunda zam yapıldı

Cumhuriyet Gazetesi'nde Ali Can Polat'ın haberine göre, yeni komisyon oranları, bazı işletme sahiplerini kazançlarının azaldığı yönünde endişelendirdi. Bu değişiklikler sonrasında, pek çok işletme ürün, mal ve hizmet bedellerini artırma yoluna gitti. Ancak kredi kartıyla alışveriş yapma seçeneğini kullanmayı tercih eden birçok kişi, bu seçeneğin kaldırıldığını gördü.

Alışverişte yeni dönem: Kredi kartı yerine IBAN kullanımı

IBAN’la alışveriş dönemi

Son dönemde, iş yerlerinde kesilen yüksek komisyon ücretleri nedeniyle havale ve EFT ile alışveriş yapmanın tercih edilmesi giderek yaygınlaşmaktadır. IBAN adreslerine yapılan para transferleriyle gerçekleşen ödemeler, bu durumun öne çıkan bir özelliği haline gelmiştir. Müşteriler, ödeme işlemlerini banka üzerinden gerçekleştirdiklerinde iş yerlerinin ticari işlemlerden komisyon alamadığını belirtmektedirler. 

Kredi kartı faizlerinin 1 Kasım’dan sonra artması bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, kısa süre önce açıklamada parasal sıkılaşma politikasının devam edeceğini vurgulamıştı. Erkan, faiz oranlarının istenilen seviyeye yükseltilmesi gerektiğini belirterek bu hedefe ulaşmak için faiz oranlarını artırmaya devam edeceklerini ifade etmişti.

Bu açıklamaların ardından 26 Ekim tarihinde alınacak olan faiz kararları büyük bir merakla bekleniyor. Bazı ekonomi uzmanları, Merkez Bankası'nın politika faizlerini 500 baz puan gibi ciddi bir artışla yükseltebileceğini belirtiyorlar. Bu yönde bir karar alınırsa, politika faizlerinin yüzde 30 seviyesine çıkarılması bekleniyor. Politika faizlerinin yükseltilmesi kredi kartı faiz oranlarını da etkileyecek. 1 Kasım 2023 tarihi itibarıyla, kredi kartı aktif faiz oranının yüzde 3,71'e yükseleceği tahmin ediliyor.

81 ilde geçerli! BİM, A101, Migros ve ŞOK marketlerden alışveriş yapanlar dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Az önce resmen açıklandı! Başvuruyu eksiksiz yapanların IBAN numarasına ilk ve son kez bin TL yatacak!

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bir dizi önlem geliyor!


Geri Dön