02 / 05 / 2024

81 ilde geçerli! BİM, A101, Migros ve ŞOK marketlerden alışveriş yapanlar dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı!

81 ilde geçerli! BİM, A101, Migros ve ŞOK marketlerden alışveriş yapanlar dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı!

​​​​​​​Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, BİM, A101, Migros ve ŞOK marketler dahil tüm marketler için geçerli olacak.



Resmi Gazete'de yayımlanan kararla beraber BİM, A101, Migros ve ŞOK dahil tüm marketlerde uygulamaya konuldu. Veriler, Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen sisteme aktarılacak Ticaret Bakanlığı'nın yeni yönetmeliğiyle beraber zincir mağazalara ilişkin yeni kurallar getirildi.

Gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla ilgilenen zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile yönelik ilişkin verileri Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen sisteme aktaracak.  Değişiklikle, yönetmeliğe "Veri Paylaşımı" başlıklı madde ilave edildi.

Bu kapsamda, perakende ticaretin faal ve sürdürülebilir rekabet koşullarına göre yapılmasına ilişkin politikaların geliştirilmesi, kamuoyunun aydınlatılması ve tüketicinin fiyat karşılaştırması yapabilmesine olanak verilmesi için gıda perakende sektöründe hızlı tüketim mallarının satışıyla ilgilinen ve şube sayısı 200'den fazla olan zincir mağazalar, satışa sundukları ürünler ile şubelerine yönelik verileri Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen sisteme aktarmakla yükümlü tutuldu. Bu veriler, söz konusu kurum, kuruluş ve kamuoyuyla paylaşılabilecek. Veri aktarımının usul ve esasları Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenerek, söz konusu zincir mağazalara bildirilecek.

 81 ilde geçerli! BİM, A101, Migros ve ŞOK marketlerden alışveriş yapanlar dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı!

PLASTİK POŞET ÜCRETİ 25 KURUŞ OLARAK DEVAM EDECEK

Öte yandan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 2872 sayılı Çevre Kanunu gereğince 1 Ağustos 2023 tarihinden itibaren alınacak geri kazanım katılım payı tutarlarına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bu doğrultuda, marketlerin piyasaya süreceği her poşet karşılığında devlete ödeyeceği tutarın 38,5 kuruş olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda, tüketicilerin poşete ödeyeceği tutar da 25 kuruşta sabit kaldı.

Lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik, cam, metal, ahşap ve bunun yanı sıra, kompozit ambalajları için geri kazanım katılım payı tutarlarında da düzenleme yapıldı.

 81 ilde geçerli! BİM, A101, Migros ve ŞOK marketlerden alışveriş yapanlar dikkat! Resmi Gazete’de yayımlandı!

ZİNCİR MARKET VE ZİNCİR MAĞAZALARDA ZORUNLU OLDU

Öte yandan, "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar"a ilave edilen madde ile artık zincir market ve zincir mağazalar plastik poşetlerin yanı sıra kağıt, file ya da bez çanta gibi alternatif çok kullanımlık taşıma ekipmanlarından bulundurmak zorunda oldu.

İlgili ekipmanlar, insanların görüp kolayca erişebilecekleri şekilde kasa yakınlarına yerleştirilecek. İşletmeler bu ekipmanları, isteyenlere ücretli ya da ücretsiz vermekle yükümlü olacak.

Elinde nakit parası olanlara yeni kazanç kapısı ortaya çıktı! Dolar ve altın yerine yeni yatırım aracı belli oldu!

Emeklilere müjde! Geriye dönük maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplara yatacak! Detaylar bir bir açıklandı!

Her ay hesaplara en az 5 bin 365 TL yatacak ama emekli ikramiyesi değil! Bu parayı emekli olmayanlar alacak!

Geri Dön