27 / 04 / 2024

Emeklilere müjde! Geriye dönük maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplara yatacak! Detaylar bir bir açıklandı!

Emeklilere müjde! Geriye dönük maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplara yatacak! Detaylar bir bir açıklandı!

Ücreti eksik bildirilenlerin emekli maaşını artırma yolu hizmet tespit davasından da geçiyor. Bu dava sonucunda kazananların emekli maaşları artarken, 5 sene geriye dönük maaş farkı da alınabiliyor. Peki, nasıl fark zammı alınacak? İşte detaylar...



Emekli olmayı bekleyen pek çok kişi, EYT kapsamında emeklilik için müracaatını yaparken beklenmeyen bir sürprizle karşılaştı. Bordrolarda kazançları eksik bildirildiği için emekli maaşlarında düşük ücretlerle karşılaşan bu kişiler için emeklilikte düşük maaş sürprizi yaşamamak adına önemli bir uyarıda bulunuluyor.

EYT doğrultusunda emeklilik için dilekçe veren birçok çalışan, bordroda kazançları eksik bildirildiği için büyük bir şok yaşadı. Emeklilikte düşük maaş sürprizi yaşanmaması için bordroların düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, ücreti eksik bildirilen kişiler hizmet tespit davası açabiliyor. Davayı kazananın emekli maaşı artarken, 5 yıl geriye dönük emekli maaşı farkı da alınabiliyor.

Emeklilere müjde! Geriye dönük maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplara yatacak! Detaylar bir bir açıklandı!

EYT kapsamında 2 milyon emekliye maaş bağlanırken, 120 bin dosya ise inceleniyor. Bu dosyalarda eksik prim, tescil problemi, mükerrer müracaatlar, bordro oyunları, yanlış meslek kodları gibi problemler de ortaya çıkıyor. Emeklilikte mağdur olmamak adına kazancın bordroya tam olarak yansıyıp yansımadığının izlenmesi büyük önem taşıyor.

Ücretleri eksik bildirilen kişiler, belgeler ve tanıklarla hizmet tespiti davası açabiliyor. Davanın kazanılması halinde hem emekli aylığı artıyor ve hem de emekli maaşın ilk bağlandığı tarihten itibaren hesaplanan farklar toplu bir şekilde alınabilir. Daha önce emekli olan kişiler ise 5 yıl geriye dönük emekli maaşı farkı alabiliyor.

CEZASI 6 BİN 707 TL

Eksik prim ödeyen, meslek kodunu yanlış giren işveren ceza ve tazminat ödüyor. Gerçek olmayan meslek kodu düzenleyene 1.341, geçersiz bordro düzenleyen kişiye 6 bin 707, işe girişi bildirmeyen kişiye 26 bin 829, kayıt ibraz etmeyene 161 bin lira ceza kesiliyor. Aynı zamanda eksik bildirilen primlerin de ödenmesi gerekiyor.

Emeklilere müjde! Geriye dönük maaşlar kuruşu kuruşuna hesaplara yatacak! Detaylar bir bir açıklandı!

MESLEK KODU DA ÖNEMLİ

Emeklilikte yüksek gelir konusunda mesleki kodların doğru girilmesi de büyük önem taşıyor. Sigortalı işe giriş, ayrılış bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi oluşturulurken meslek kodunun yanlış, eksik girilmesi hak kaybına neden oluyor.
Demir, çelik, çimento gibi sektörlerdeki fabrikaların çalışan işçileri başta olmak üzere pek çok meslek grubu için fiili hizmet süresi zammı bulunuyor. Yıpranma payı olan mesleklerde kodun doğru girilmesi önem taşıyor. Ağır mesleklerde çalışan kişiler için ödenen primler daha fazla kabul ediliyor ve yaş koşulunda indirim yapılıyor. Mesleki kod yüksek aylığı hak edenlerin asgari ücret üzerinden bildirimini de önlüyor.

Son kez duyuruldu! 31 Ekim’e kadar ilk ve son kez adınıza 2 bin 500 TL yatacak!

12’nci Kalkınma Planı TBMM’de! 2028’de enflasyon tam bu kadar olacak! Duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Her ay hesaplara en az 5 bin 365 TL yatacak ama emekli ikramiyesi değil! Bu parayı emekli olmayanlar alacak!


Geri Dön