02 / 05 / 2024

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bir dizi önlem geliyor!

İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bir dizi önlem geliyor!

Türkiye’de 1 trilyon liralık pazar büyüklüğüne sahip olan e-ticaret sektöründe insanların özel verilerini korumak ve dijital casusluğun önüne geçmek amacıyla bir dizi tedbir hayata geçiriliyor.



E-Ticaret Kanunu ile insanların ticari verilerinin yalnızca ticaretin geliştirilmesinde kullanılabileceği, başka ülkelerle paylaşılamayacağı hükmü getirildi.

YAPAY ZEKAYLA ANALİZ

Online alışveriş, internetin yaygınlaştığı günden beri en çok tercih edilen alışveriş türünden biri oldu. Günümüzde pek çok insan ihtiyaçlarını karşılamak için internet üzerinden alışveriş yapıyor. Hal böyle olunca, online alışveriş, dev bir sektör haline geldi. Ancak bu sektörün bazı sorunları da bulunuyor. Kişisel verilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi, bu sorunların başında geliyor.

 İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bir dizi önlem geliyor!

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul’un haberine göre, Türkiye nüfusunun 42 milyona denk gelen yüzde 49’u online alışveriş yapıyor. Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesinin önüne geçmek için e-ticaret platformlarına bazı yükümlülükler getirdi. Bu yükümlülüklere aykırı davranılması durumunda e - ticaret platformlarına 5 milyon 972 bin lira idari para cezası kesmek ile yetkili olan KVKK, e - ticaret esnasında kişisel verilerin 3’ncü kişi ve devletlere aktarılmamasına ilişkin karar çıkardı.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, son dönemlerde siber tehditlerin tedarik zincirlerine ve e - ticaret sitelerine yöneldiğini ifade etti. Aktepe, “Kişisel verilerin ve kişilere ait kullanıcı tecrübesinin yapay zekâ algoritmaları ile analiz edilmesi ile beraber bir yandan kişilerin ve bir yandan da ülkenin davranış modeli çıkarılabilir. Böylece, o ülkeyi hedef alan siber saldırılar gerçekleştirilebilir” uyarısında bulundu. 

 İnternetten alışveriş yapanlar dikkat! Bir dizi önlem geliyor!

Online alışveriş yaparken iki faktörlü doğrulama kullanmak son derece büyük önem taşıyor. Alınabilecek diğer bazı önlemler şu şekilde sıralandı:

- Alışveriş yaparken halka açık Wi-Fi ağlarını kullanmamak.

- Alışveriş hesapları için güçlü ve eşsiz şifreler kullanmak.

- Şüpheli e-posta bağlantılarına ya da eklerine tıklamamak.

- Piyasanın oldukça altında fiyat veren, adı çok duyulmamış internet siteleri yerine bilindik markaların resmi internet sitelerini kullanmak.

- Alışveriş yaparken, internet tarayıcısında site güvenliğini gösteren “https://” ibaresinin bulunduğundan emin olmak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan konut ve kira fiyatlarına ilişkin şoke edecek açıklama! Resmen açıkladı!

Emeklilere 5 bin TL 29 Ekim ikramiyesi verilecek! Sosyal yardım alanlar da ikramiye alabilecek mi? İşte detaylar...

Faturası kabarık gelenlere müjde! Faturanızı yarı yarıya düşüren detay ortaya çıktı! İşte o formüller...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön