27 / 04 / 2024

BES'te yeni dönem neyi değiştirecek? Kredi çekmek isteyenler için kritik detay!

BES'te yeni dönem neyi değiştirecek? Kredi çekmek isteyenler için kritik detay!

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammıyla beraber bireysel emeklilik sistemi kesintisinde de ücretler güncellendi. Peki BES'te yeni dönem neyi değiştirecek? Kredi çekmek isteyenler için kritik açıklama...



Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammıyla beraber ücretlerde büyük değişiklikler oldu. İşsizlik maaşından staj ücretine, doğum-askerlik borçlanmasından asgari ücret kıdem tazminatına kadar bir çok ödenek değişecek. 

Bu ücret değişikliğine bireysel emeklilik kesintisi de dahil oldu. Bireysel emeklilik kesintisi 600 liraya yükseldi. SGK Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili olarak kritik açıklamalarda bulunarak vatandaşı uyardı: 

Bireysel emeklilik sözleşmeleri 1 Ocak tarihinden itibaren bir teminat sayılıyor. Bu konuda Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme Denetleme Kurumu bir genelge yayınladı.

BES genelgeye göre, bireysel emeklilik sözleşmesinden kaynaklı alacağın devri hakkında, SGK Uzmanı Emin Yılmaz kısaca özetini şu şekilde açıkladı;

  • ''Hayatınızı idame ettiremiyorsanız, hanenizde kredi olabilir, ticari kredi olabilir, fark etmez.
  • Ancak kredilerin ödeme yükümlülüğü sizde olduğu için, kredilerinizi 2 ay boyunca taksitini ödeyemezseniz, otomatik olarak yasal takibe alınıyorsunuz ve 2 ay sonrasında temerrüde düşüyorsunuz.
  • Genelgede 30 gün ek süre veriliyor ve bu sürenin sonunda uyarı yapılıyor. 30 gün sonunda ödeme yapılmazsa, çalışma hayatında bulunan ve sistemde biriken primlerinden tahsilat yapılabilir.
  • İlerleyen dönemlerde, bireysel emeklilik sisteminde biriken paralarınızla ilgili, ihtiyaç duyduğunuzda, belli şartlar altında, belli kısımlarını çekebileceksiniz.
  • Evlilik, konut alımı, doğal afet veya öğrencilik durumunda, birikiminizin yarısını veya belirli bir kısmını çekme hakkınız olacak.
  • Bireysel emeklilik sisteminde biriken paranız, bankacılık üzerinden kredi çekerken kefil veya teminat olarak kullanılabilecek."

BES te yeni dönem neyi değiştirecek? Kredi çekmek isteyenler için kritik detay!
BES'TEN NASIL ÇIKILABİLİR?

Vatandaşlar Bireysel Emeklilik hesabından nasıl çıkılabileceğini merak ediyor. Bireysel Emeklilik hesabını istediğin zaman Bireysel Emeklilik Sistemi’ne başvurmuş olduğun banka ya da sigorta şirketi ile irtibata geçerek iptal ettirebilir. Bireysel emeklilik iptali, BES yaptırdığın şirketin iptal şartlarına göre değişmekte.

Telefon, SMS veya müşteri hizmetlerinden tuşlama yaparak iptal sürecini başlatabilr. Bireysel emeklilik hesabını nasıl iptal edeceğini öğrenmek için sisteme girdiğin şirketin bilgilerini direkt arayarak ya da resmi internet sitesinden işlem yapabilir.

BES İPTALİ YAPILIR MI?

Sistemden ayrılma kararınız hala devam ediyorsa, emeklilik planınızın başlaması ve ilk ödeme itibarı ile ilk 2 aylık başlangıç dönemi başlıyor.

Başlangıç dönemi içerisinde ödediğiniz katkı payının tamamını geri alabilecek şekilde sistemden ayrılabilirsiniz. Sistemden ayrılma işleminizi, bankanız üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

BES’te 1 Ocak'tan itibaren yeni dönem başladı...

BES'te yıllık devlet katkısının tamamını alabilmek için son günler!

Geri Dön