27 / 04 / 2024

BES’te 1 Ocak'tan itibaren yeni dönem başladı...

BES’te 1 Ocak'tan itibaren yeni dönem başladı...

1 Ocak 2024’ten itibaren geçerli olan uygulama kapsamında Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun faiz ve şartlar ile kredi kullanabilecekleri kaydedildi. Başvuru şartları ve haberin detayları...



Öte yandan da bankalardan kredi çekmek isteyen bireysel emeklilik katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Yeni uygulama 1 Ocak itibarı ile başladı. 2023’ün Mart ayında yapılan düzenleme ile BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine imkan tanındı ve uygulamanın 1 Ocak 2024 yılında başlaması için süre tanındı. Hürriyet'in haberine göre, 2024 yılının başından itibaren de BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabileceği belirtildi.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK? 

ekonomim.com'da yer alan habere göre; Yeni yapılan uygulama ile BES katılımcısı, devlet katkısı hariç birikiminin bir kısmını ya da tamamını alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredebilecek. Alacağını devretmek isteyen katılımcı, bankaya başvuracak. Banka, talep edilen kredi için alacağın devrine konu olabilecek yeterli tutar olup olmadığı bilgisi veya katılımcının devredilebilir toplam tutar bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) soracak. EGM, kredinin tahsisi için gerekli veri ve bilgileri bankaya iletecek. Katılımcı, krediyi kullandığında, bankaya devredilecek olan tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

BES’te 1 Ocak tan itibaren yeni dönem başladı...

SÜREÇLER NASIL İŞLEYECEK?

Buna göre, Katılımcı, bankaya olan kredi borcunun iki taksitini üst üstü ödemezse, banka, katılımcıya 30 gün süre verecek. Bu süre kapsamında eğer  ödeme yapılmaz ise banka, alacağın devri fonundan kalacak olan borç miktarını  alacaktır.. Bu süreçte katılımcının vefat etmesi halinde ise banka kalan kredi borç miktarını emeklilik firmasından talep edecek ve kalan borç miktarı alacağın devri fonundan bankaya ödeneceği kaydedildi. Tek bir bankadan alınacak kredi için BES sözleşmesi teminat gösterilebilecek ve İşveren için grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemeyeceği kaydedildi. Öte yandan, birden çok BES sözleşmesi bankaya teminat olarak gösterilebilecek, yani alacağı devrine konu olabilecek. Bankadan kredi kullanmak için de BES sözleşmesi teminat gösterildiğinde BES sözleşmesi iptal edilemeyeceği duyuruldu. Bu süreçte, birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacak.

BES'te yıllık devlet katkısının tamamını alabilmek için son günler!

BES'in 20. yılında fon büyüklüğü açıklandı! BES'te rekor seviye 700 milyar lirayı geçti...

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön