28 / 04 / 2024

BES'in 20. yılında fon büyüklüğü açıklandı! BES'te rekor seviye 700 milyar lirayı geçti...

BES'in 20. yılında fon büyüklüğü açıklandı! BES'te rekor seviye 700 milyar lirayı geçti...

Türkiye Sigorta Birliğinden yapılan açıklama kapsamında, BES'te sektör olarak gerçekleştirilen toplam fon büyüklüğü hedefi 2024 yılının ilk yarısı için 1 trilyon lira, 2024 yılının sonunda da 1,3 trilyon lira olması hedefleniyor.



Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, "Kurulduğu 2003 yılından buna yana istikrarlı bir şekilde büyümesini devam ettiren Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) katılımcı sayısı Emeklilik Gözetim Merkezi’nin güncel verilerine göre 16 milyona yaklaşmış olup, devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise bir rekora daha imza atarak 700 milyar lirayı aştı." dedi.

BES 20 senelik başarı hikayesi ile Cumhuriyet'in 100. yılında da vatandaşların en önemli tasarruf araçlarından biri olma ve ekonominin çok ihtiyaç duyduğu yatırım kaynağı yaratma misyonunu başarıla devam ettirmekte.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin ihdası için çalışmalar tüm hızı ile sürerken, Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı ile tamamlayıcı bir emeklilik sistemine dönüşmesiyle BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesi de sağlanmış olacağı belirtildi.

TSB Başkanı Gülen, son senelere yapılan düzenlemeler kapsamında bütünsel yapıya kavuşarak "tasarrufun merkezi" haline gelen BES'in 20. yılına ilişkin değerlendirmeler yaptı. 

BES in 20. yılında fon büyüklüğü açıklandı! BES te rekor seviye 700 milyar lirayı geçti...

Kurulduğu 2003 yılından itibaren istikrarlı büyümesini sürdüren BES’in katılımcı sayısının Emeklilik Gözetim Merkezi’nin güncel verilerine göre 16 milyona yaklaşmış olduğunu aktaran Gülen, devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünün ise bir rekora daha imza atarak 700 milyar lirayı aştığını belirtti.

Gülen, "BES’in son yıllardaki lokomotifi olarak adlandırdığımız 18 yaş altında ise kısa sürede çok hızlı bir büyüme ile her yaş grubundan çocuğumuza 1 milyonu aşkın sözleşme kuruldu." diye belirtti.

MİLYONLARCA ÇALIŞAN BES İLE TANIŞTI

dunya.com'da yer alan habere göre; 2001 senesi ekim ayında yürürlüğe giren BES Kanunu ile ilk sözleşmenin 27 Ekim tarihinde düzenlendiğini kaydeden Uğur Gülen, şunları söyledi: "BES’in bugünlere gelmesinde en önemli gelişmelerden biri 2013 yılında başlayan devlet katkısı desteği oldu. 2017 yılı başında ise Otomatik Katılım Sistemi ile milyonlarca çalışan BES'le tanıştı. Son zamandaki en önemli gelişmeler ise Mayıs 2021 itibarıyla 18 yaş altı katılımcıların sisteme dahil olması ve aynı yılın temmuz ayında tüm firmaların fonlarına yatırım yapma imkanı sağlayan BEFAS’ın faaliyete geçmesi ile 2022 başından itibaren devlet katkısı oranının yüzde 30’a çıkması olarak belirtilecilir.

Bu yıl 20. yaşını kutlayan BES, finans sisteminin en etkili araçlarından biri olarak başarılı performansıyla vatandaşların yüzünü güldürmeye devam ediyor. BES'teki fon tutarı ve katılımcı sayısı artışının istikrarlı bir şekilde devam ettirilmesi için son dönemde konut alımı, evlilik, üniversite eğitimi ve doğal afet durumlarında kısmi çekiş hakkı tanınması ve katılımcıların finansal ihtiyaçlarını karşılarken birikimlerinin temlik edilmesine olanak sağlanması, vatandaşın BES’e olan ilgisini daha da artırmakta."

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön