28 / 04 / 2024

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

Resmi Gazete, bireysel emeklilik sistemine getirilen yeni düzenlemeleri yayınladı. Bu değişikliklerle katılımcılar evlenme, konut satın alma ya da afet gibi özel durumlar karşısında birikimlerinden kısmen yararlanabilecekler. Muhammet Bayram, konu ile ilgili ayrıntılara değindi.



Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) son değişiklikler hakkında bilgi verildi. Artık katılımcılar, konut satın alma, evlilik, doğal felaketler veya eğitim gibi sebeplerle birikimlerinin yarısını çekebilecekler. Bu tür kısmi çekimler başvurudan sonra gerçekleştirilecek. Ayrıca, devletin katkı oranı talepler doğrultusunda ayarlanacak.

‘Fonda 700 milyon TL toplantı’

Ekonomist Muhammet Bayram konu ile ilgili şunları açıkladı:  “BES'te katılımcıların yüzde 50'lik kısmını alma hakkı tanındı. Daha önce 18 yaş altındakilere de katılım imkanı sunulmuştu. Bu gelişmelerle fon büyüklüğü 700 milyon TL'ye yaklaştı. Şu an 16 milyon katılımcımız var ve bu sayının gelecekte daha da artacağını öngörüyoruz.”

BES'te birikmiş paraların yarısını çekmek isteyen vatandaşlar için brüt asgari ücretin 5 katına denk gelen 67 bin TL tutarını yatırmaları zorunlu hale getirildi. Bu miktarı yatıran bireyler, birikimlerinin yüzde 50'sini alma hakkına sahip olacak.

Bireysel emeklilik sistemi (BES) yenilikleri: Birikimlerin yarısı ne zaman çekilebilir? 

Evlenmek amacıyla para çekildiğinde belge sunulmalı mı?

Evlilik için belge sunma süreci iki ay olarak belirlenmiştir. Doğal afetler sebebiyle alınan tutarlar için altı ay içinde bildirim yapılmalıdır. Eğitim amacıyla destek alacak bireylerin 21 yaşından büyük olması zorunludur. Devlet, konut ve evlenme amaçlı yapılan ödemelere yüzde 20 destek sağlarken, öğrenim ve doğal afetler için bu oran yüzde 25'e çıkar. Genel olarak, devletin önceki katkı oranı yüzde 30 idi.

BES şartları

Konut alımında yüzde 50 oranında sahip olunduğunda, vatandaşlar BES'ten bu miktarın yarısını kullanabiliyor. BES'te yüzde 50 oranında çekim hakkını kullananlar için 3 yıl boyunca sistemde kalmaları zorunlu hale geliyor. Eğer bu 3 yıl içerisinde sistemden ayrılırlarsa çektikleri tutarın üzerine eklenen gecikme faiziyle birlikte geri ödeme yapmaları gerekiyor.

Yapılacak düzenlemelerle BES daha iyi hale getirilecek. Bireyler, kendileri, eşleri ve çocukları için BES'e katılım sağlayabilecekler. Ayrıca Yeni Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) uygulaması başlatılacak.

Konut almak için BES'in yarısı çekilebilecek! Nasıl başvuru yapılır? İşte şartlar...

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

BES'te kısmen ödeme dönemi: Resmi Gazete'de yayımlandı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön