19 / 05 / 2024

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliye kaybettiriyor

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) emekliye kaybettiriyor

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) katılım artarken, fon yöneticisi Haydar Acun mevcut sistemin emeklilere kaybettirdiğini söyledi. Acun nedenini de şöyle açıkladı.



Emeklilik Gözetim Merkezi’nin açıkladığı rakamlarına göre BES’e katılım artıyor. Nisan verilerine göre BES’e katılanların sayısı 8 milyon 984 bin oldu. Özellikle ekonomi bilgisi olmayanlar için birikim yapma konusunda bir alternatif olarak sunulan BES’in mevcut sistemine eleştiri geldi.

Fon yöneticisi Haydar Acun, mevcut BES sisteminin emeklilere kaybettirdiğini söyledi. Acun, https://twitter.com/Haydaracunn X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sistemde hatalı gördüğü yerlere dikkat çekerek şunları söyledi:
“Amerika’da, İngiltere’de veya birçok başka ülkede; Bireysel emeklilik sistemindeki bir kişi sistemde birikmiş parasını istediği yatırım fonuna, hatta hisseye yatırabilirken, neden Türkiye’de hala bu mümkün değil?

Neden emekliler bir elin parmaklarını geçmeyen sayıdaki emeklilik şirketlerinin kendi “risk anlayışına” göre oluşturduğu basmakalıp fon yapılarına, yüksek giriş, çıkış, yönetim ücretine mecbur bırakılıyor?

Bireysel emeklilik sektörü “oligopolistik” yapıdan rekabetçi yapıya geçmediği sürece kaybeden sadece sistemdeki emekliler değil aynı zamanda sermaye piyasaları ve Türkiye ekonomisi…”

 İŞTE O PAYLAŞIM

VERİMLİLİKTEN UZAK BİR SİSTEM 

Otomobil ve ev almak için doğru zaman mı? Uzmanı ayrı ayrı tarih verdi

O ilde satılık sıfır ev patlaması!

'Dolar düşmedi' diyen Selçuk Geçer uyardı! Doların 27 TL olması gerekirdi! Hayra alamet değil...


Geri Dön