29 / 04 / 2024

Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme

Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. BES’te avans kullanımından, yaş sınırına kadar birçok yapılmıştı. Yapılan yenilikler ile BES, çalışanlar için daha cazip hale gelirken, sistemden çıkanların da yeniden BES'e katılabileceği açıklandı.



İçinde bulunduğumuz 2022 yılının başından bu güne iş değiştiren veya yeni işe giren 321 bin çalışan kişinin, işvereni aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) girmiş oldu, bu şekilde BES aracılığıyla tasarruf eden çalışan kişi sayısı 6.5 milyonu geçmiş oldu. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) son yapmış olduğu düzenleme ile de geçmişte sistemden ayrılan kişilerin aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde yeniden BES’e gireceği açıklandı.

45 YAŞ SINIRI KALKTI

Hürriyet'in aktardığına göre; otomatik BES kapsamında işveren kişi her yeni işe aldığı yeni kişiyi otomatik olarak BES’e dahil etmek zorunda kalacak. Çalışan ister ise sistemde kalmaya devam edebilir, isterse de cayma hakkını kullanabilir. Bu kapsamda otomatik BES, kaç kişinin işe girdiğini, kaç kişiye istihdam verildiğinin de bir göstergesi olmuş oluyor. 2022 senesinin başından itibaren bugüne kadarsa 321 bin kişi istihdama girdi ve işverenleri tarafından da BES’e katıldı. 2022’nin başında yapılan yeni düzenleme ile de Otomatik BES’te, yaş sınırı kalkmış oldu ve 45 yaş üstünde kişilerin ise sisteme girmesine imkân tanındı. Bu dahilde ise yılın başından bu yana 68 bin 45 yaş üstü çalışan BES’e girmiş oldu.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM), Otomatik BES’teki son sonuçları paylaştı. Bu durumda sistem oluştuğundan bu yana kamudan sisteme girenlerin % 78’i, özel sektörden sisteme girenlerin de % 80’i ayrılmayı tercih etti. EGM’nin verilerine bakıldığında Otomatik BES’teki yeni gelişmeler ise şöyle:

 Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön