15 / 05 / 2024

Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme

Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme

Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. BES’te avans kullanımından, yaş sınırına kadar birçok yapılmıştı. Yapılan yenilikler ile BES, çalışanlar için daha cazip hale gelirken, sistemden çıkanların da yeniden BES'e katılabileceği açıklandı.



KARABÜK İLK SIRADA

Sistemde kalan çalışanların % 34’ü kadın, % 65’i ise erkek çalışanlardan oluşuyor.

Otomatik BES kapsamında en çok çalışan kişilerin bulunduğu il, 3 milyon kişiyle İstanbul. Ancak 5 senede İstanbul’dan sisteme girmiş çalışanların 8.2 milyonu da otomatik BES’ten ayrıldı. Sistemde en fazla çalışan kişinin bulunduğu ikinci şehir, 921 bin kişi ile  Ankara  iken, üçüncü sırayı 471 bin çalışan kişi ile İzmir aldı.

EGM, BES’ten ayrılma yüzdesi en yüksek illeri de açıkladı. İlk sırayı Karabük alıyor. Karabük’te, işverenlerin sisteme giren çalışanların % 77.6’sı ayrılmayı tercih ederken, ikinci sırayı % 77.4 ile Zonguldak, % 77.3 ile Kırıkkale aldı. Kilis, Batman, Kastamonu da çalışanların % 77’isi BES’ten ayrılmayı tercih edenler şehirler sıralamasında.

AYRILAN YENİDEN GİRECEK

Aynı zamanda, geçen hafta yapılan bir değişiklikle SEDDK, geçmiş zamanda otomatik katılımdan ayrılan çalışan kişilerin yeniden BES’e girebilmelerine olanağı tanıdı. Yayınlanan genelgede cayma ya da ayrılma hakkını kullanmış çalışanların Otomatik BES’e tekrar girmesi için aynı işyerinde çalışıyor olması kriteri getirildi. Bu şekilde, çalışan, plana tekrar dahil edilmesi ile ilgili talebini işveren kişiye aktaracak, çalışan aynı işyerinde çalışmaya hala devam ediyorsa işveren tarafından, en geç aktarılan talebin iletildiği tarihi takip eden ikinci ücret ödemesinden işveren kişi tarafından kesilerek şirkete verilen katkı payının, şirkete nakdi intikal etmesi ile plana dahil olacak.

Emekliliğe bir adım daha yaklaşın! BES’ten yepyeni ayrıcalıklar! Bireysel Emeklilik Sistemi’nde flaş gelişme

EDİTÖR NOTU: Bu haber 22 Ağustos 2022 tarihinde saat 10.08'de yazılmıştır. An itibarıyla dolar kuru 18,25 Türk Lirası, euro 18,32 Türk Lirası, altının gramı ise 1029 Türk Lirası değerinde.

Herkes ev sahibi olacak! Genci, emeklisi, dar gelirlisi… Cumhurbaşkanı Erdoğan ucuz konut TOKİ'yi o tarihte duyuracak

Gram altında sakın tuzağa gelmeyin! Piyasalarda bu tuzak konuşuluyor! Piyasa Kahini İslam Memiş açıkladı

Range Rover fiyatlarında ağustos son dakikası! Resmen belli oldu, sakın kaçırmayın! İşte 21 Ağustos 2022 fiyat listesi..

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön