06 / 05 / 2024

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

BES'teki birikime kısmi çekiş hakkı geldi. Bu doğrultuda, katılımcılar sistemden çıkış yapmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. Uzmanlar BES havuzundan gerçekleştirilecek yüklü ödemelerin sistemi durağanlığa sürükleyebileceği konusunda uyardı.



2023’te 20'inci yılını dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcılar belirlenen hal ve şartlar meydana geldiğinde, sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan bölümünü toplu olarak alabilecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu kapsamda, BES’te kısmi ödeme hakkı ile ev alımı, evlilik, üniversite eğitimi ve doğal afet hallerinde katılımcılara sistemdeki birikimlerinden yüzde 50’sine kadarını kullanma imkânı veriyor.

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

Dünya gazetesinden Birol Bozkurt’un haberine göre, katılımcılar evlilik ve ev alımı için kısmi çekim yaptıkları zaman devlet katkılarının yüzde 20’ini alabilecek. Aynı zamanda, doğal afet ve eğitim hallerinde devlet katkılarının yüzde 25’ini kullanabilecekler.

Katılımcılar kısmen ödeme müracaatı yaparken evlilik, doğal afet ve konut alımı durumlarında üç sene, eğitim durumunda ise dört sene sistemden ayrılmayacağına ilişkin taahhütte bulunacak. 20’inci senesini dolduran BES ve Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) toplam katılımcı sayısı 22 Eylül tarihi itibarıyla toplam 15 milyon 565 bin 841 oldu.

Toplam fon büyüklüğü ise 663,8 milyar liraya ulaştı. Yeni değişiklikle katılımcı, kısmen ödeme alma hakkını, kısmen ödeme tarihinden itibaren 3 sene içinde; emeklilik, vefat veya maluliyet durumları hariç, kısmen ödemeye konu sözleşmesini sistemden çıkış işlemiyle sona erdirmeyeceğine ilişkin taahhüt vermek şartıyla kullanabilecek. 7’nci madde çerçevesinde yapılacak müracaatlarda ise bu süre 4 sene olarak uygulanacak.

BES’te kısmi çekiş hakkı geldi! Uzmanlar uyardı! Sistemi durağanlığa mı sürükleyecek?

“YÜKLÜ ÖDEMELER SİSTEMDE DURAĞANLIĞA NEDEN OLABİLİR”

BES’te kısmi ödeme yönetmeliği Resmi Gazete'de yayınlanmasına karşın gereken altyapı düzenlemeleri sebebiyle yürürlüğe girişi 6 ay sonraya ertelendiğini ifade eden BES Uzmanı Zeynep Candan Ataş, “Gelecek yılın mart ayı sonunda yürürlüğe girmesi beklenebilir. Kısmi çekim hakkı ile katılımcılar sistemde daha uzun zaman kalarak sistemin imkânlarından daha verimli bir şekilde faydalanma fırsatı bulacaklar. Fakat muhteme kriz veya afet dönemlerinde BES havuzundan olası yüklü ödemeler, sistemin gelişme ve büyümesinde durağanlığa sebep olabilir" şeklinde konuştu.

Sigortada yeni dönem! Sistem baştan sona değişiyor! Detaylar peş peşe geldi!

Vergisiz telefonun detayları peş peşe açıklandı! İşte 9 bin 500 TL’nin altındaki telefonlar...

Simit Sarayı borsada ne zaman işlem görecek? Kaç lot verdi?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön