28 / 04 / 2024

BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz'da başlayacak!

BES'te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz'da başlayacak!

Bugünkü 32496 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz’da başlayacak. Birikimlerin yüzde 50'sine kadar olan bölümü, konut alımı, eğitim harcamaları için kullanılabilecek.



Bugünkü 32496 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Bireysel Emeklilik Sisteminde Kısmen Ödeme Hakkında Yönetmelikte değişikliğe gidildi. Söz konusu yönetmelikte yapılan değişiklikle Bireysel Emeklilik Sistemi'nde kısmi ödeme dönemi için yürürlük tarihi Mart sonundan 1 Temmuz 2024 tarihine çekildi.

Kısmi ödeme dönemiyle katılımcılar Bireysel Emeklilik Sistemi'nden çıkmadan konut alımı, evlenme, eğitim, doğal afet gibi hallerde birikimlerinin yüzde 50’ye kadar olan bölümünü toplu şekilde alabilecek.

Söz konusu bu kısmi ödeme tutarı başvuru sonrasında yapılacak. Ayrıca devlet katkısının oranı da talep haline göre değişecek.

BES te kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz da başlayacak!

Ayrıca yönetmelikte yer alan detaylara göre doğal afet ve eğitim durumunda kısmen ödenmiş olan tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 sene olacak. Doğal afet durumularında ise bu kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.

Öğrenciler, 4 sene boyunca kendi hesaplarından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilecek. Kısmi ödemeden aylık ya da yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak yararlanılacak.


SÖZLEŞMELERİN EN AZ 5 SENE YÜRÜRLÜKTE OLMASI GEREKİYOR

Kısmi ödemeden sözleşmeleri en az 5 sene yürürlükte olan ve katkı payını ödemiş olan katılımcılar yararlanabilirken, her 5 senede bir kısmi ödeme imkanından faydalanılabilecek.

Diğer bir taraftan kısmen ödeme başvurusu yapanlar sözleşmelerini 3 sene boyunca sonlandıramayacak.

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ'NDE KATILIMCI SAYISI 9 MİLYONA YAKLAŞTI

Şu anda Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) 14 Mart 2024 tarihli verilerine göre Bireysel Emeklilik Sistemi toplam fon büyüklüğü 812,3 milyar Türk Lirası oldu. Toplam fon büyüklüğünün 722 milyar 204 milyon TL'lik kısmı, katılımcılardan gelirken sistemdeki devlet katkısı 94 milyar 556 milyon Türk Lirası şeklinde oldu. Sistemdeki toplam katılımcı sayısı da 8 milyon 890 bin kişi olarak belirtildi.

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Ekonomist Şenol Babuşçu resmi sosyal medya hesabı https://twitter.com/senolbabuscu üzerinden söz konusu ödemeler ile ilgili paylaşım yaptı. 

Ekonomist Şenol Babuşçu'nun paylaşımı şu şekilde:

Ekonomist Şenol Babuşçu'nun paylaşımına gelen yorumlar şu şekilde:

Kira ödemelerini hesaba havale olarak yapanlar dikkat! Ev sahibi kiracısını 'eksik kira ödemekle' suçladı!

Emeklilere Mart 2024 müjdesi! ING resmen açıkladı, bunu yapan emeklinin hesabına tam 15 bin TL promosyon yatırılacak!

Konut piyasası düşse bile arazi piyasası yükseliyor! Peki neden?


Geri Dön