29 / 04 / 2024

3600 prim ile emekli olma fırsatı! Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı? 

3600 prim ile emekli olma fırsatı! Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı? 

Kısmi emeklilik fırsatından faydalanmak isteyenler 3600 prim ile emekli olmanın detaylarını sorguluyor. Peki, Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı?  İşte kısmi emeklilik hakkında merak edilen tüm detaylar...



Çalışan milyonlarca kişi emeklilik için fırsat kolluyor. Erken emeklilik için en kestirme yol ise kısmi emeklilikten geçiyor. Bu noktada kısmi emeklilik, çalışan kişilere emeklilik dönemini beklemeksizin, belirli bir yaşa geldiklerinde emeklilik hakkı kazanmalarını sağlayan bir sistem olarak hayata geçiriliyor. Kısmi emeklilik fırsatından faydalanmak isteyenler 3600 prim ile emekli olmanın detaylarını sorguluyor. Peki, Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı?  İşte kısmi emeklilik hakkında merak edilen tüm detaylar...

Çalışanlara, tam emeklilik yaşına ulaşmadan emeklilik hakkı tanıyan bu sistem, primlerin tamamlanmasını beklemeden emekli olma şansı sağlıyor.

3600 prim ile emekli olma fırsatı! Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı? 

KISMİ EMEKLİLİK NE DEMEK?

Kısmi emeklilik, çalışanların belirli bir yaşa geldiklerinde tam emeklilik hakkına sahip olmadan da emekli olmalarına olanak tanıyor. Özelikle bu yaş, 60 ya da 65 gibi tam emeklilik yaşına yakın bir yaş olarak belirleniyor. 

KISMİ EMEKLİ DE YÜKSEK MAAŞ ALACAK

Takvim'de yer alan detaylara göre, EYT'den primi yetmeyip faydalanamayanlar için kısmi emeklilik seçeneği de yer alıyor. Kısmi emeklilikte aylıklar normal koşullarda emekli olup elde edilecek aylıktan yüzde 25-30 daha düşük oluyor. Fakat kök aylıkları ne olursa olsun 7 bin 500 TL aylık bağlanacağı için bir kayıp söz konusu olmayacak.

Temmuz-aralık döneminde enflasyonun artmasıyla beraber 7 bin 500 TL olan en düşük emekli aylığı 10 bin TL'ye kadar çıkacak. Kısmi emekli olan da bu tutarda aylık alacak.

3600 prim ile emekli olma fırsatı! Kısmi emeklilikte yaş şartı var mı? 

Gelecek günlerde emeklilik yaşının genellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi, esnafın emekliliği için prim gün sayısının düşürülmesi gibi adımlar devreye girecek.

İş Kanunu ve Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre EYT kapsamında olup da primi yetmeyen kişiler kısmi emeklilik hakkından faydalanabilir.

Kısmi emeklilikte 15 sene ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Yaş koşulu erkeklerde ise 60, kadınlarda 58'i buluyor. Aylık tutarı sigorta başlangıcının 2000 yılından önce ve sonra olmasına göre değişiyor.

Depremden sonra ÇED zorunluluğu kaldırıldı: O ilde 22 proje için 'ÇED gerekli değildir' kararı çıktı! 

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun gündeminde avans krediler var! Avans kredilerinde son dakika gelişmesi!

Denizli Esnaf Sitesi'nden Merkezefendi'de satılık arsa ve arazi!


Geri Dön