27 / 04 / 2024

İstanbul'da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

İstanbul'da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

İBB Meclisi'nin Kasım ayı oturumlarının ikinci birleşimi dün Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. İBB Meclisi'nde, İstanbul’da deprem riski bulunan fakat hak kaybı sebebiyle yıkılamayan binlerce binanın dönüşümüne onay verildi.



İstanbul’da deprem riski bulunan fakat yaşanacak hak kaybı sebebiyle yıkımı yapılamayan binlerce binanın dönüşmesinin önünü açacak imar düzenlemesi, İBB Meclisi’nde oybirliği ile onaylandı. Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; 38 ilçede yer alan riskli yapıların dönüşümünün önündeki engeller kalktı. 39 ilçeden geriye kalan Kadıköy ilçesine ilişkin teknik çalışmanın da devam ettiği belirtildi. 

İstanbul da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

İBB Meclisi'nin Kasım ayı oturumlarının ikinci birleşimi dün Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde yapıldı. Oturum, 1.Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında gerçekleştirildi. 

Oturum Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 83'üncü yıldönümü sebebiyle saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla açıldı. Atatürk'ü anmak amacıyla konuşmalar gerçekleştirildi. 

İstanbul da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

ÇOK ÖNEMLİ DÜZENLEME

Mecliste İstanbul'da bulunan riskli yapıları ilgilendiren çok önemli bir düzenlemeye imza atıldı. İstanbul'da afet risklerine hazırlık çerçevesinde kentsel dönüşümün yapılması için riskli binaların yıkılıp yeniden yapılmasının teşvik edilmesi amacıyla daha önceki oturumlarda kabul edilmeye başlanan “riskli plan notu ilavesi” düzenlemesi, Kadıköy hariç 38 ilçede oybirliği ile onaylandı. 

Alınan kararlar ile geçmişte yürürlükte olan imar mevzuatına uygun olarak ruhsat alıp inşa edilen fakat daha sonra yapılan plan değişiklikleri sebebiyle yapılaşma alanları azaldığı için yıkılıp yeniden inşa edilemeyen depreme dayanaksız binaların önündeki engeller kaldırıldı. 

İstanbul da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

“İMAR ARTIŞI OLMADAN DÖNÜŞÜM SAĞLANACAK”

İBB Meclisi CHP Grup Sekreteri Mesut Kösedağı mecliste konuya ilişkin gerçekleştirdiği açıklamada “İstanbul'un depreme karşı dönüşmesi için çok güzel kararlar aldık. Neredeyse 38 ilçenin depreme karşı dönüşüm sürecini atlattık. Bu ne demek oluyor? Mesela 5 katlı bir eviniz var. Ama resmi imar raporlarında 3 katlı görünüyor. Siz onu yıkıp yaptığınızda 3 katlı  yapabiliyorsunuz. Bu sorun çözüldü. Bugün İstanbul'un neredeyse bütün ilçelerinde aldığımız kararlarla imar artışı yapmadan mevcut halini tekrar olduğu yerde dönüştürebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

İstanbul da dev kentsel dönüşüm başlıyor!

KADIKÖY İLÇESİNİN PLANI GELMEDİ

Kösedağı, gelen raporlar arasında Kadıköy'ün olmadığına vurgu yaparak “Bir aksilik olmuş olabilir. Komisyonun gözünden kaçmış olabilir. Eksik evrakımızı tamamlayalım. Kadıköy halkının da depreme dönüşüm sürecinde önünü açalım. İstanbul'u bir depreme daha dayanıklı hale getirelim” diye konuştu. AKP grubundan, Kadıköy ile ilgili teknik çalışmanın sürdürüldüğü, en kısa zamanda meclis gündemine getirileceği belirtildi.

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz!


Geri Dön