24 / 06 / 2024

İstanbul'da dönüşüm çıkmazı: İnşaat maliyeti arttı, kiraya çıkmakta endişe ediliyor! 

İstanbul'da dönüşüm çıkmazı: İnşaat maliyeti arttı, kiraya çıkmakta endişe ediliyor! 

"Binalar neden istenilen hızla yenilenemiyor, apartmanlar neden durup dururken yıkılıyor?" soruları son günlerde sık sık gündeme geliyor. Peki İstanbul'da kentsel dönüşüm neden ilerlemiyor?



6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 şehri etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, 53 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce binanın yıkılmasına neden oldu. Bu depremlerin ardından yapılan yeni düzenlemeler ve teşvikler sebebiyle kentsel dönüşüme ivme kazandırıldı. 

Ancak son günlerde basına yansıyan haberlerde istenilen seviyeye henüz gelinmediği görülüyor.

NTV'de yer alan habere göre; geçtiğimiz günlerde İstanbul Küçükçekmece'de durup dururken yıkılan bina ve Bahçelievler'deki apartmanda çöken balkon, deprem dönüşümünün son durumunu gözler önüne serdi. 

Peki İstanbul'da binalar neden istenilen hızla yenilenemiyor, apartmanlar neden durup dururken yıkılıyor?

İstanbul da dönüşüm çıkmazı: İnşaat maliyeti arttı, kiraya çıkmakta endişe ediliyor! 

DEPREM DÖNÜŞÜMÜ NEDEN YAVAŞ İLERLİYOR? 

Bilim insanları, Marmara'da büyük bir depremin meydana geleceğinin altını sık sık çiziyor. Deprem bile olmadan kendi kendine yıkılan binalar, çöken balkonlara ilişkin haberler dönüşümde hedeflenen noktaya gelinemediğini gösteriyor. 

Müteahhitlerle ya da mülk sahipleriyle yaşanan anlaşmazlıklara kiraya çıkma endişesi de eklenince bina dayanıklılık testlerine başvurular da ciddi oranda düştü. 

Zamana karşı yarışan kiracılar, yüksek kira bedellerinden şikayetçi olurken, incelemede bulunan yetkililer ise Hatay'daki deprem sonrası günde 200 inceleme başvurusu aldıklarına, bunun son dönemde ayda 50'ye kadar gerilediğine vurgu yapıyor.

İstanbul da dönüşüm çıkmazı: İnşaat maliyeti arttı, kiraya çıkmakta endişe ediliyor! 

İNŞAAT MALİYETLERİ ARTTI 

Aktarılan detaylara göre deprem dönüşümünde inşaat maliyetleri de etkili oluyor. İnşaat mühendisi Enes Aksu, inşaat maliyetlerindeki artışın altını çiziyor. 

Son bir senede yüzde 100'ün üzerinde artış gösteren çimento torbasının fiyatı 150 Türk Lirası'nın aştı. 

Kentsel dönüşümde KDV'nin yüzde 1 olduğuna dikkat çeken Enes Aksu, bunun önce ödendip ve sonra iadesinin talep edildiğini ve geri ödemenin yaklaşık 1-2 yıl gecikebildiğini dile getiriyor. 

İstanbul da dönüşüm çıkmazı: İnşaat maliyeti arttı, kiraya çıkmakta endişe ediliyor! 

İSTANBUL'DA 200 BİN YAPI KULLANILAMAZ DURUMA GELECEK

Megakent İstanbul genelinde yaklaşık 1 milyon 200 bin yapı yer alıyor. Bu kapsamda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) aktardığına göre, 200 bin yapı kullanılamaz duruma gelecek. 

Artan kira sorununa çözüm için Meclis'te araştırma komisyonu kurulması önerisi reddedildi!

Evini büyük zararla teslim alan Mağdur ev sahibi sordu: Kim mağdur? Ev sahibi mi kiracı mı?

Kuzey Kıbrıs emlak sektöründe büyük panik!


Geri Dön