Ticari

İstanbul'da en yüksek ofis kirası hangi ilçede?

PROPIN İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 1. Çeyrek 2021 Raporu yayımlandı. Peki İstanbul'daki ofis piyasasında son durum ne? En yüksek kira hangi ilçede isteniyor? İşte detaylar...

PROPIN İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 1. Çeyrek 2021 Raporu yayımlandı. Rapora göre; 2021 yılının 1'inci çeyreğinde en yüksek kira MİA’da yer alan Levent'te istendi. Talep edilen en yüksek kira 2021'in ilk çeyreğinde 32 ABD Doları olarak gerçekleşti. 

İşte PROPIN İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış 1. Çeyrek 2021 Raporu verileri:

İstanbul Ofis Pazarı’nda 2021 birinci çeyrek, COVID-19 salgınıyla beraber finansal olarak ortaya çıkan belirsizliklerin yüksek seviyelerde seyrettiği bir dönem oldu. Mart ayı başında kısıtlamaların göreceli olarak hafiflemesiyle birlikte ekonomik faaliyetlerde hareketlenmeler gözlendi. Öte yandan artan vaka sayılarıyla firmaların çalışma koşullarında yaşanan değişiklik pazarda talebi etkiledi ve belirsizlik arttı. Küresel ölçekte yaşanan gelişmelerin Türkiye’deki yansımaları Mart ayında ekonomik göstergelerde yer buldu. Ekonomik ve siyasi gündemlerin de etkisiyle 2021 birinci çeyrek sonunda ABD Dolarının Türk Lirası (TL) karşısındaki hızlı yükselişi piyasalara damga vurdu. Söz konusu yükseliş, İstanbul Ofis Pazarı’nda kira rakamlarının düşüşünde belirgin rol oynadı. Geçmiş çeyreklerde düşüşe geçen MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması, 2021 birinci çeyrekte 15,2 ABD Doları /metrekare /ay oldu. Kaydedilen bu ortalamaya göre son dört çeyrek dönem sonunda kira rakamındaki düşüş yaklaşık yüzde 11 oldu. 

2021 birinci çeyrek dönem yeni ofis arzı açısından durağan geçerken, çeyrek boyunca yeni bina açılışı olmadı. Pazardaki talep azlığının da etkisiyle devam eden projelerde yavaşlama ve açılışlarda ertelemeler gözlendi. 2021 birinci çeyrek sonunda; MİA’nın stok payı yüzde 33, MİA Dışı-Avrupa yüzde 18, MİA Dışı-Asya yüzde 23 ve Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kağıthane, Bomonti - Piyalepaşa, Kartal-Maltepe, Batı Ataşehir] yüzde 26 olarak kaydedildi.

İSTANBUL MERKEZİ İŞ ALANI SINIRLARI

İstanbul’da ofis binalarının yoğunlaştığı on iki ofis bölgesi bulunuyor. Rapor kapsamında, ofis bölgeleri lokasyon ve kullanıcı profilleri dikkate alınarak oluşturulmuştur.

İstanbul’un MİA’sı, Barbaros Bulvarı’ndan başlayarak, Büyükdere Caddesi boyunca devam eder ve Maslak’la son bulur. MİA olarak tanımlanan bu aks; Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe ve Beşiktaş-Balmumcu bölgelerini kapsar.

Bu alanlar dışında kalan ofis bölgeleri, MİA Dışı olarak tanımlanmaktadır. İstanbul’un coğrafi yapısından da kaynaklanan nedenlerle MİA Dışı bölgeler, Asya ve Avrupa olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır.

Bu doğrultuda MİA Dışı-Avrupa; Taksim-Nişantaşı, Şişli-Fulya-Otim ve Havaalanı bölgelerini kapsar. MİA Dışı-Asya ise; Kozyatağı, Altunizade, Kavacık ve Ümraniye bölgelerinden oluşmaktadır. Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri, hem Asya hem de Avrupa Yakası’nda yer almaktadır.

MİA Dışı-Avrupa’da Kağıthane ve Bomonti-Piyalepaşa bölgeleri bulunurken, MİA Dışı-Asya’da Kartal-Maltepe ve Batı Ataşehir bölgeleri yer almaktadır. 

İSTANBUL OFİS BÖLGELERİ A SINIFI STOK KARŞILAŞTIRMASI

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE A SINIFI OFİS STOKU DAĞILIMI

MİA [Levent, Etiler, Maslak, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe, BeşiktaşBalmumcu]: MİA’nın stok payı 2021 birinci çeyrek dönemde yüzde 33 seviyesinde kaydedildi.

MİA Dışı-Avrupa [Taksim-Nişantaşı, Şişli-Fulya-Otim, Havaalanı]: 2021 birinci çeyrekte MİA Dışı-Avrupa’nın stok payı yüzde 18 oldu.

MİA Dışı-Asya [Kozyatağı, Altunizade, Kavacık, Ümraniye]: MİA DışıAsya’nın stok payı yüzde 23 olarak kaydedildi.

Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri [Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Maltepe-Kartal, Batı Ataşehir]: Geçmiş çeyreklerde hızlı büyüme kaydedilen Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nin ofis stokunda 2021 birinci çeyrekte artış gözlenmedi. Kağıthane, Bomonti-Piyalepaşa, Maltepe-Kartal, Batı Ataşehir Bölgeleri’nin stok payı 2021 birinci çeyrekte yüzde 26 oldu.

BÖLGELERE GÖRE A SINIFI OFİS STOKU DAĞILIMI

İstanbul Ofis Pazarı’nda, 2021 birinci çeyrek dönemde A sınıfı ofis stokunda artış gerçekleşmedi. 2020 yılında sınırlı büyüyen pazar, talep tarafındaki durgunluk ve ekonomik koşulların devam etmesi sebebiyle, 2021 yılı birinci çeyrek dönemde de durağandı. Pazardaki devam eden inşaatların yavaşladığı ve açılışların ertelendiği gözlendi. Talebin hızlanmasına bağlı olarak arz tarafında hareketlenme beklense de ekonomik koşulların iyileşmesi diğer sektörler için olduğu gibi ofis pazarı için de önem arz etmektedir.

2021 birinci çeyrek sonunda, Havaalanı Bölgesi 930.000 metrekarenin üzerinde barındırdığı ofis alanıyla İstanbul Ofis Pazarı’ndaki en büyük alanlı ofis bölgesi olarak kaydedildi. Ulaşılan mevcut stok büyüklüğüne göre ikinci büyük ofis alanlı bölgesi, yaklaşık 760.000 metrekare ofis alanıyla MİA’da yer alan Maslak oldu. 690.000 metrekareye yakın ofis alanı barındıran Levent ise İstanbul’daki üçüncü büyük alanlı ofis bölgesi olma özelliğini korudu.

İSTANBUL OFİS PAZARI BOŞLUK ORANLARI

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE BOŞLUK ORANLARI

MİA’daki A sınıfı ofis binalarının boşluk oranı yüzde 30,7; B sınıfı ofis binalarının boşluk oranı yüzde 19,2 olarak belirlendi.

MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 22,0; B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 28,4 olarak hesaplandı.

MİA Dışı-Asya’da A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 20,8; B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 15,8 oldu.

BÖLGELERE GÖRE BOŞLUK ORANLARI

İstanbul Ofis Pazarı’nda 2021 birinci çeyrek, COVID-19 salgınına bağlı koşulların devam ettiği bir dönem olarak geçirildi. Ev-ofis düzeniyle çalışan firmalardaki fiziksel alan optimizasyonları devam etti. Uluslararası firmaların ‘İnsan Kaynakları’ açısından küresel olarak alınacak kararları beklediği gözlendi. Kira sözleşmelerinin sonuna gelen firmalar, gerekli gördükleri şekilde mevcut ofislerinde küçülmeye gitti. Ayrıca bazı firmalar da bütçe olarak daha uygun ofislere taşındı. Salgın döneminde kısıtlı da olsa büyüyen kargo ve perakende gibi sektörlerdeki firmaların genel merkezlerinde büyüme tespit edildi. Geçmiş çeyreklerde büyüme eğilimine giren esnek çalışmaya imkan sağlayan zincir firmalar, bu eğilimlerini sürdürdü.

Levent A sınıfı ofis binalarında, özellikle küçük ölçekli ofis alanları açısından, 2021 birinci çeyrek dönem dinamik geçti. Sözleşmeleri izin veren, esnekliği olan bazı firmalar kullandıkları ofis alanlarında küçüldü. Buna karşılık avantajlı kiralama paketleriyle bölgeye taşınan firmalar oldu. Bu gelişmeler sonucunda bölge boşluk oranında bir önceki çeyrek döneme göre belirgin olmayan bir düşüş yaşandı. 2021 birinci çeyrek sonunda Levent A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 38,0 oldu.

Maslak A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2021 birinci çeyrekte yüzde 25,2’ye yükseldi. Farklı ölçekteki kiralama işlemlerinin yanı sıra bölgede ofis alanlarında küçülen firmalar oldu.

Söz konusu sebeplerle bu çeyrekte hareketli olan Maslak’taki boşluk oranının yükselmesinde, Yurtiçi Kargo’nun Gelişmekte Olan Ofis Bölgeleri’nden Kağıthane’ye taşınması rol oynadı.

Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe A sınıfı ofis binalarında 2021 birinci çeyrekteki gerçekleşen işlemler sınırlı sayıdaydı. Bir önceki çeyrek seviyesini koruyan Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2021 birinci çeyrekte yüzde 37,4 seviyesindeydi.

Havaalanı Bölgesi’nde ofis alanlarında 2021 birinci çeyrek dönem durağan geçti. Bölgedeki A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı bir önceki çeyrek seviyesini korurken, 2021 birinci çeyrek dönemde yüzde 21,1 olarak kaydedildi.

Kozyatağı A sınıfı ofis binalarında 2021 birinci çeyrek dönem hareketli geçti. Bölgede yer değiştiren veya sınırlı sayıda da olsa ek alan kiralayan firmalar oldu. Toplu ulaşım araçları açısından avantaja sahip olan ofis binaları daha çok tercih edildi. 2021 birinci çeyrek sonunda Kozyatağı A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 23,3’e düştü.

2021 birinci çeyrek dönemde Altunizade’deki A sınıfı binalarının boşluk oranı yüzde 18,2’ye geriledi. Boşluk oranının bir önceki çeyreğe göre gerilemesinde Premium Ofis Beylerbeyi ofis binalarının Turgut Aydın Holding tarafından grup şirketlerinden biri için son kullanıcı olarak satın alınması etkili oldu.

İSTANBUL OFİS PAZARI BOŞLUK ORANLARINDAKİ DEĞİŞİMLER

A SINIFI BİNALARDAKİ BOŞLUK ORANLARI DEĞİŞİMİ

MİA A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemi sabit bir seviyede geçirdi. 2020 ikinci çeyrekte yüzde 30,7 seviyesinde olan MİA A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı üçüncü çeyrekte yüzde 31,0 olarak hesaplandı. Takip eden çeyreklerde 2020 ikinci çeyrekteki seviyesini koruyan boşluk oranı 2021 birinci çeyrekte yüzde 30,7 olarak tespit edildi.

Son dört çeyrek dönem sonunda MİA Dışı-Avrupa’daki A sınıfı ofis binalarının boşluk oranı düştü. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 24,4 oldu. 2020 dördüncü çeyrekte gerileyen boşluk oranı 2021 birinci çeyrek dönemde yüzde 22,0 seviyesine ulaştı. 2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemde MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı inişli çıkışlı bir seyir izledi. Boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 21,4 seviyesindeydi.

2020 yılı sonunda yüzde 21,7 seviyesine yükselen boşluk oranı, sonraki çeyrekte düştü. Son dört çeyrek dönem sonunda yüzde 3 düşen MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı, 2021 birinci çeyrek sonunda yüzde 20,8 olarak kaydedildi.

B SINIFI BİNALARDAKİ BOŞLUK ORANLARI DEĞİŞİMİ

2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemde MİA B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı dalgalı bir seyir geçirdi. Boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekte yüzde 20,2 seviyesindeydi. 2020 yılının son iki çeyrek döneminde yüzde 17 seviyesine gerileyen boşluk oranı, 2020 dördüncü çeyrek döneme göre yüzde 11 oranında yükselerek 2021 birinci çeyrekte yüzde 19,2 olarak kaydedildi.

MİA Dışı-Avrupa’da B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranının son dört çeyrek dönem sonunda yükseldiği gözlendi. 2020 yılının son üç çeyrek dönemini yüzde 25 seviyesinde geçiren boşluk oranı, takip eden çeyrekte arttı. 2021 birinci çeyrek dönemde MİA Dışı-Avrupa B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı yüzde 28,4 olarak hesaplandı.

MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı 2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemi aşağı yönlü bir seyirde geçirdi. 2020 ikinci çeyrekte yüzde 17,2 olarak belirlenen boşluk oranı, 2020 dördüncü çeyrekte düşmeye başladı. 2021 birinci çeyrek sonunda yüzde 15,8 olarak hesaplanan MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki boşluk oranı dört çeyrek sonunda yüzde 8 oranında geriledi.

İSTANBUL OFİS PAZARI KİRA ORTALAMALARI

BÖLGE KATEGORİLERİNE GÖRE KİRA ORTALAMALARI

MİA’daki A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 15,2 ABD Doları /metrekare / ay ve B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması 6,8 ABD Doları /metrekare /ay oldu

MİA Dışı-Avrupa’da A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 10,1 ABD Doları /metrekare /ay; B sınıfı ofis binalarında kira ortalaması 7,5 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi.

MİA Dışı-Asya’daki kira ortalaması A sınıfı ofis binalarında 11,2 ABD Doları /metrekare /ay; B sınıfı ofis binalarında 7,3 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı.

BÖLGELERE GÖRE KİRA ORTALAMALARI

2021 birinci çeyrekte İstanbul Ofis Pazarı, Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmeye devam etmesinden etkilendi. Pazardaki kira rakamlarının düşüşünde söz konusu değer kaybı büyük rol oynadı. Bazı mal sahipleri bu düşüş karşısında, özellikle dekorasyonlu ofis alanları için, liste rakamlarını yeniden düzenledi.

Levent’teki bazı A sınıfı ofis binalarında kira indirimi yapılırken, bazı binaların Türk Lirası olarak açıklanan liste fiyatları yeniden düzenlendi. Döviz bazında kira rakamlarının hızlı düşüşünü yavaşlatmak üzere yapılan bu düzenlemelerin bölge ortalaması üzerinde az da olsa bir etkisi oldu. 2021 birinci çeyrekte Levent A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının bir önceki çeyrek döneme göre 0,4 ABD Doları gerilemeyle, 18,6 ABD Doları /metrekare /ay olduğu hesaplandı.

Maslak’ta küçük ve orta ölçekli alanlarda gerçekleşen kiralama işlemleri ve taşınmalar dolayısıyla 2021 birinci çeyrek dönem hareketliydi. Bu hareketlilikle birlikte bölgedeki bazı A sınıfı ofis binalarının liste fiyatlarında artış yapıldığı görüldü. Maslak A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrek dönemde 12,2 ABD Doları /metrekare /ay olarak kaydedildi.

2021 birinci çeyrek dönemde Beşiktaş-Balmumcu’da yer alan ofis binalarında kira indirimleri yapıldı. Bu indirimler sonucunda Beşiktaş Balmumcu A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrek dönemde 18,0 ABD Doları /metrekare/ay’a düştü.

Şişli-Fulya-Otim’deki A sınıfı ofis binalarında 2021 birinci çeyrek dönem sakin geçti. Bölgede göze çarpan bir işlem gerçekleşmezken, kira ortalamasının bir önceki çeyrek döneme oranla gerilemesinde dövizin yükselişi rol oynadı. 2021 birinci çeyrekte Şişli-Fulya-Otim A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 11,3 ABD Doları /metrekare /ay oldu.

Altunizade A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrekte bir önceki çeyrek döneme benzer şekilde 12,3 ABD Doları /metrekare/ay seviyesindeydi. Yapılan kira indirimleri karşısında bölge ortalamasından düşük olan ofis alanlarının kiralanması ve bazı binaların liste fiyatlarındaki düzeltmeler, kira ortalamasının sabit kalmasında rol oynadı.

2021 birinci çeyrek dönem Kavacık A sınıfı ofis binalarında durağan geçti. Bu durağanlıkla birlikte kira rakamlarında belirgin bir hareket yaşanmadı. Kavacık A sınıf ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrekte 12,9 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı.

İSTANBUL OFİS PAZARI EN YÜKSEK KİRA RAKAMLARI

İSTANBUL BÖLGELERE GÖRE TALEP EDİLEN “EN YÜKSEK KİRA” LİSTE RAKAMLARI

2021 birinci çeyrek dönemde MİA’da yer alan Levent, İstanbul Ofis Pazarı’ndaki A sınıfı ofis binalarında en yüksek kira talep edilen bölge oldu. Levent A sınıfı ofis binalarındaki en yüksek kira rakamının 32 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 270 TL /metrekare /ay) olduğu tespit edildi.

En yüksek kira rakamının geçmiş üç çeyrek döneme göre 2 ABD Doları artması dikkat çekti. Levent ile birlikte Maslak’taki A sınıfı ofis binalarında talep edilen en yüksek kiranın da bir önceki çeyrek döneme göre hızlı bir artışla 31 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 260 TL /metrekare/ay) olması göze çarptı. En yüksek kira rakamları 2021 birinci çeyrekte bir önceki çeyrek döneme göre Etiler’de 1 ABD Doları, Beşiktaş-Balmumcu’da ise 9 ABD Doları düşerken, Zincirlikuyu-Esentepe-Gayrettepe’de değişmedi

MİA Dışı-Avrupa’daki en yüksek kira rakamının 2021 birinci çeyrek dönemde, 21 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 175 TL /metrekare / ay) olarak Taksim-Nişantaşı’nda talep edildiği görüldü. 2020 dördüncü çeyrek döneme göre, 2021 birinci çeyrek dönemde talep edilen en yüksek kira rakamı Havaalanı Bölgesi’nde sabit kalırken, Şişli-Fulya-Otim’de 1 ABD Doları geriledi.

2021 birinci çeyrekte MİA Dışı-Asya’da talep edilen en yüksek kiranın 23 ABD Doları /metrekare /ay (yaklaşık 192 TL /metrekare /ay) seviyesinde olduğu gözlendi. Kozyatağı, MİA Dışı-Asya’daki en yüksek kiranın talep edildiği bölge olurken, geçmiş çeyreklere göre kira rakamında değişiklik olmadı. Kavacık’ta da Kozyatağı’na benzer şekilde en yüksek kira rakamı değişmedi. En yüksek kira rakamı Altunizade’de 1 ABD Doları yükselirken, Ümraniye’de 1 ABD Doları geriledi.

İSTANBUL OFİS PAZARI KİRA ORTALAMALARINDAKİ DEĞİŞİMLER

A SINIFI BİNALARDAKİ KİRA ORTALAMA DEĞİŞİMİ

MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemde kademeli olarak düştü. 2020 ikinci çeyrekte kira ortalaması 17,1 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi. Takip eden çeyreklerde gerileyen MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması, 2021 birinci çeyrekte 15,2 ABD Doları /metrekare /ay oldu.

Dört çeyrek dönem sonunda MİA A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasındaki düşüş yaklaşık yüzde 11 oldu. MİA Dışı-Avrupa A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması son dört çeyrek dönem boyunca aşağı yönlü hareket etti.

2020 ikinci çeyrekte 10,9 ABD Doları /metrekare/ay olan kira ortalaması 2021 birinci çeyrek dönemde 10,1 ABD Doları /metrekare /ay seviyesine geriledi. 2020 ikinci çeyrekle 2021 çeyrek arasındaki dönemde MİA Dışı-Asya A sınıfı ofis binalarının kira ortalaması düşme eğilimindeydi. Kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 12,8 ABD Doları /metrekare /ay olarak belirlendi. MİA DışıAsya A sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması yaklaşık yüzde 13 oranındaki düşüşle 2021 birinci çeyrekte 11,2 ABD Doları /metrekare /ay oldu.

2020 ikinci çeyrekle 2021 birinci çeyrek arasındaki dönemde MİA’daki B sınıfı ofis binalarının kira ortalaması düşüş yönünde hareket etti. Kira ortalaması 2020 ikinci çeyrekte 8,3 ABD Doları /metrekare /ay seviyesindeydi, takip eden çeyreklerde geriledi. MİA B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrekte 6,8 ABD Doları /metrekare /ay olarak kaydedildi. MİA B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalamasının son dört çeyrek dönem sonunda yüzde 17’nin üzerinde düşüşü dikkat çekti.

MİA Dışı-Avrupa B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması son dört çeyrek dönemi 7-8 ABD Doları /metrekare /ay bandında geçirdi. 2020 ikinci çeyrek döneminde 7,6 ABD Doları /metrekare /ay olarak hesaplandı. Kira ortalaması 2020 dördüncü çeyrekte 7,2 ABD Doları /metrekare/ay’a geriledi. MİA DışıAvrupa B sınıfı kira ortalamasının 2021 birinci çeyrekte 7,5 ABD Doları / metrekare /ay olduğu tespit edildi.

Son dört çeyrek dönemde MİA Dışı-Asya B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması belirgin olmayan dalgalı bir seyir izledi. 2020 ikinci çeyrekte 7,3 ABD Doları /metrekare /ay seviyesinde olan kira ortalaması bir sonraki çeyrekte 6,7 ABD Doları /metrekare /ay’a geriledi. Takip eden çeyreklerde artan MİA Dışı-Asya’da B sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2021 birinci çeyrekte 7,3 ABD Doları /metrekare /ay oldu.

Kovid-19'la ofisten beklentiler değişti!