İstanbul'da ev kiraları düşecek mi?
Kovid-19 pandemisi, arz talep dengesindeki bozulması, yabancı etkisi gibi sebepler ilk sırada yer almak üzere pek çok kentte konut kiralarında ciddi yükseliş. İstanbul'un ilçelerinde bir senede yükselişler yüzde 100'ü aştı.
İstanbul’da konut kiralarındaki yükseliş gündemden düşmüyor. NTV'de yer alan habere göre; özellikle kentsel dönüşüm, salgın sebebiyle memleketine giden insanların dönmesi, kısıtlamaların sona ermesiyle düğünlerdeki yükseliş ve okulların yüz yüze eğitime geçmesi, kiralık konutlara olan talebi artırarak konut fiyatlarındaki yükselişi hızlandırdı.
Megakentte kiralık konut fiyatları, bazı semtlerde yüzde 100'den fazla yükseldi. Kiralık konut fiyatlarının özellikle son bir senede bu kadar yükselmesi vatandaşları da zor duruma düşürdü. Sadece yüksek fiyatlar değil, kiralık konut sayısındaki azalma ve konutların beklentiyi karşılamaması da insanları etkiliyor.
Peki bu süreç ne kadar sürecek, normalleşme ne zaman başlayacak? Sektör temsilcileri konuya ilşikin açıklamalarda bulundu. Son bir senede fiyatların ortalama yüzde 55 yükseldiğine vurgu yapan sektör temsilcileri, bu sürecin iki sene daha sürmesini öngörüyor.
BEYKOZ, SARIYER, BEŞİKTAŞ BAŞI ÇEKİYOR
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, enflasyon, salgının etkileri ve arzın talebi karşılamaması sebebiyle yükselişin devam edeceğine dikkat çekti.
En yüksek kira artışının Beykoz, Sarıyer, Beşiktaş’ta olduğunun altını çizen Akdoğan, “Merkeze yakın yerlerde kiralar daha çok arttı. Şişli’de geçen sene 6 bin liraya oturan bir kiracı şu an 9 bin lira ev kirası ödemek durumunda. En uygun semtlerde bile yüzde 50 oranında bir artış söz konusu. İnşaat sektörünün döviz kurlarından durma noktasında gelmesi ve yeni üretimin olmaması da önemli etkenlerden” diye konuştu.
Konut kredilerinin artması, kentsel dönüşümün durması ve yeni evlenen çiftlerin talep dalgası oluşturmasıyla kiralık konutlara olan talebin arttığını dile getiren Akdoğan, bu durumun kiralardaki yükselişlere yansıdığını dile getirdi.
"İNSANLARDA DIŞARDA KALMA KORKUSU BAŞLADI"
Vatandaşın yüksek kiralardan hem ekonomik hem de psikolojik olarak etkilendiğine dikkat çeken Akdoğan, “İnsanlarda ev bulamama ve dışarda kalma korkusu oldu. Artık bir evi aynı anda 5-10 kişi tutmak istiyor ama maalesef öyle olmuyor. Bu da bütçelerine uymayan ve beklentilerini karşılamayan evleri mecburen tutmalarına sebep oluyor. ‘Yeter ki ev bulayım, fiyatı ve rahatlığı önemli değil’ düşüncelerine girdiler” dedi.
"EV SAHİBİ KİRACI ARASINDA DAVALAR ARTACAK"
Yabancı göçmenlerin de kira fiyatlarındaki yükselişi etkilediğinin altını çizen Akdoğan, “Psikolojik nedenlerle kiraya çıkılan evlerde ilerde sorunlar yaşanacak. Ev sahibi ve kiracı arasında ‘kira tahliye davaları’ yaşandığını duyabiliriz. İnsanlar özellikle bu dönem dışarda kalırım korkusuyla gelirinin çok üzerinde evlere çıktı. Çoğu vatandaş gelirininin yarısını kiraya veriyor. İlerleyen zamanda ödeme sıkıntıları başlayacak. Bu durumda da ev sahipleriyle problemler yaşayabilirler” diye konuştu.
"KAPISINDAN GİRİLMEYECEK EVLERİ TUTUYORLAR"
Yüzüne bakılmayacak konutların bile şu an tutulduğunu belirten Akdoğan, "Kiralık ev sayısı o kadar az ki, insanlar eskiden kapısından bile girmediği evleri tutacak hale geldi" şeklinde konuştu.
KİRALAMA YERİNE SATIN ALMA
Kiralık konutların yüksek fiyatları insanları konut satın almaya yönelttiğine vurgu yapan Akdoğan, “Satılık evlerde de ciddi bir artış var. Konut kredi kampanyası insanlardan çok talep gördü, kiraya verecekleri parayı ev alıp ödemek istiyorlar. Bu tabii ki daha mantıklı” dedi.
"ÇÖZÜM YENİ KONUT YAPIMINDA"
Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı da yükselişin 2 sene daha süreceğini dile getirdi. Yeni konutlar inşa edilmeye başlayınca fiyatların gerileyeceğine vurgu yapan Özelmacıklı, "Burada TOKİ ve Emlak Konut’a çok iş düşüyor. Şehir merkezlerine yakın yerlerde doğaya zarar vermeden yeni konutlar yapılırsa dar gelirli aileler için büyük fırsat olur” diye konuştu.
SEMT SEMT KİRA ARTIŞI FARKLI
Artış oranının semtlere göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Özelmacıklı, "Kira artışı bu sene Beykoz’da yüzde 100’e yakın, Sarıyer’de yüzde 90, Tuzla’da ve Maltepe’de yüzde 85, Ataşehir’de yüzde 80’lik bir artış oldu" şeklinde konuştu.
Özelmacıklı, yükselişin en az yaşandığı semtleri ise Sultangazi (yüzde 45), Fatih (yüzde 40), Güngören (yüzde 35), Esenler (yüzde 30) ve Bayrampaşa (yüzde 25) şeklinde açıkladı.
"SATIN ALMAK DAHA MANTIKLI"
Bu dönem konut satın almanın doğru bir adım olacağını da vurgulayan Özelmacıklı, “Amortisman süresi şimdiye kadar hiç bu kadar düşmemişti. Bu dönem ev almak daha mantıklı. Bir iki yıl sonra ev almak daha da zorlaşacak. Geçen sene 1500 liraya kirada oturan birinin evinin değeri 600 bin liraydı. Şimdi ise 600 bin liralık bir evin kirası 3000 lira olmuş durumda. Aradaki farkı siz düşününün” açıklamasında bulundu.
DEPREM VE YABANCI ETKİSİ
Deprem korkusunun da kiralık konut arayışının sebeplerinden olduğuna dikkat çeken Özelmacıklı, "İnsanlar daha sağlam bir evde oturmak amacıyla yeni ev aradı ve ister istemez kiralığa yöneldi" diye konuştu.
Özelmacıklı, "Yabancı müşterilerin İstanbul’daki özellikle yüksek fiyatlı evlere talip olması da kiraların bu kadar yükselmesini etkilemiş durumda" değerlendirmesinde bulundu.
Satılık ve kiralık konut fiyatlarında lider Türkiye!
Kiracılardan kiralık ev dönemi!
Kiracılar yüksek kiralar için harekete geçti!
İstanbul'da kiralar tırmanmaya devam ediyor!
Ev sahibi hakları 25 soruda tüm detaylarıyla!
Kiracı hakları 20 soruda tüm detaylarıyla!