28 / 04 / 2024

İstanbul'da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

İstanbul'da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

İstanbul'da gelecek 10 yıllık dönemde farklı nedenlere bağlı olarak 1,23 milyon adetlik konuta ihtiyaç duyulması öngörülüyor. İşte gayrimenkul sektörünü ilgilendiren o son dakika konut ihtiyacı rakamları...



Geçen hafta konut sektörünün önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) için PwC Türkiye tarafından hazırlanmış olan bir rapor açıklandı. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Ali Hepşen, bugünkü köşesinde İstanbul'un konut ihtiyacını ve PwC Türkiye tarafından hazırlanan rapor ile ilgili detayları kaleme aldı. 

Prof. Dr. Ali Hepşen, söz konusu raporun gelecek hakkında ışık tuttuğunun altını çizerek, "Raporun en çarpıcı verisi ise “İstanbul'un deprem ve kentsel dönüşüm kaynaklı ihtiyaç hariç tutulduğunda, yıllık ortalama 123 bin; 10 senelik dönemde toplam 1,23 milyon yeni konut ihtiyacı ortaya çıkacak” şeklindeydi" bilgilerini verdi. 

İstanbul da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

İstanbul’un mevcut 15,9 milyonluk nüfusunun, yüzde 0,5 oranında büyüme ile 2032'de 16,7 milyonu bulacağı öngörülüyor. İstanbul’un demografik yapısı açısından, önümüzdeki 10 yılda doğum oranlarındaki azalma eğiliminin sürmesi, ortalama yaşam süresindeki iyileşmeler sebebiyle yaşlı nüfusun giderek yoğunlaşması ve medeni durumu evli olanlarda gerileme olması dikkat çekici durumlar. 

Prof. Dr. Ali Hepşen, bu değişkenlerin bütüncül etkisiyle İstanbul’un ortalama hane halkı büyüklüğünün 2022'de 3,18 iken bu ortalamanın 2032'de 2,74'e gerilemesinin öngörüldüğünü belirtti. 

Diğer taraftan, daha iyi yaşam şartlarına erişim, ekonomik ve güvenlik nedeniyle İstanbul’dan diğer illere göçün artmasının öngörüler içinde yer aldığını aktaran Ali Hepşen, "Buna rağmen, expatlar başta olmak üzere yurt dışından gelenlerde belirgin bir değişim olmayacağı da varsayılmış durumda. Bu şekilde, rapor kapsamında önümüzdeki 10 senede nüfustaki ve göç dengesinde değişimler sonucunda yıllık ortalama 108 bin; 10 senelik dönemde ise toplam 1,08 milyon konut ihtiyacının oluşması tahmin edilmiş durumda" açıklamasında bulundu. 

İstanbul da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

Prof. Dr. Ali Hepşen, İstanbul’da turistik amaçla kullanılmak üzere 2032'ye kadar yaklaşık 34 bin konuta ihtiyaç olacağının, bu çerçevede yıllık ortalama 3 bin konut üretimi ile bu ihtiyacın karşılanabileceğinin öngörüldüğünü de aktardı. 

Rapor çerçevesinde yapılan hesaplamaya göre, İstanbul’da hâlihazırda bulunan 21 bin «kayıt dışı» öğrenci temsil eden hane seviyesinin nüfus değişimine göre 2032'de 25 bin haneye çıkacağı tahmin ediliyor. 

Bu nedenle, mevcut talebe eklenecek toplam konut talebinin de 10 senede yaklaşık 4 bin olacağının öngörüldüğünü aktaran Ali Hepşen, "İkincil konuta olan talebin geçmiş trendler dikkate alınarak senede %4,6 oranında artacağı varsayılmış. Bu doğrultuda gelecek 10 yıl içerisinde toplam 50 bin konut talebinin de bu kapsamda oluşması öngörülmüş" diye konuştu. 

İstanbul da gelecek 10 yılda 1,23 milyon konut ihtiyacı olacak!

Ali Hepşen, konut ihtiyaç öngörülerinde gözden kaçan ancak önemli ayrıntılardan birinin ikametgâhı Anadolu’da olup İstanbul’da kısa süreli kullanım amaçlı konutu olan yüksek gelirli hanelerin yaratacağı talep olduğuna vurgu yaptı. 

"Yine bu çerçevede de toplam 9 bin ek konut talebinin önümüzdeki 10 senede oluşması öngörülüyor" diyen Prof. Dr. Hepşen, yabancılara yapılan konut satışı kapsamında 10 yıl içinde de 4 bin ek konut talebi oluşmasının beklendiğini söyledi.

Ali Hepşen, söz konusu yazısını "Özetle, gelecek 10 yıllık dönemde farklı nedenlere bağlı olarak 1,23 milyon adetlik konuta ihtiyaç duyulması önemli. Ancak diğer taraftan üretilecek konutların hane halkının gelir yapısı ile de uyumlu olması gerekiyor ki erişilebilirlik sorunundan bahsetmeyelim" ifadelerini kullandı. 

Uzmanından Borsa yatırımcılarına önemli tüyolar!

Pahalı evlerde yaşamak artık hayal değil: Kiraya yüzde 100 zam yapan da var, yüzde 400 de!

Arsa ve arazi yatırımı yapmanın 8 püf noktası!


Geri Dön