17 / 05 / 2024

İstanbul'da gökdelenler 250 metreyi zorlayacak!

İstanbul'da gökdelenler 250 metreyi zorlayacak!

Ofis ve konut ihtiyacının artmasıyla, çağlar boyu cazibe merkezi olan finans merkezi adayı İstanbul'da birbiri ardına yükselen gökdelenlere her geçen yıl yenileri ekleniyor



İstanbul'da 1990'lı yıllarda başlayan gökdelenli yaşam, Levent ve Maslak hattında hız kazanırken, son yıllarda kentin diğer bölgelerine de sıçradı. Artık Fulya, Şişli, Mecidiyeköy, Esentepe, Ataşehir, Kozyatağı ve Esenler gibi kentin diğer bölgelerinde de gökdelenlere rastlanıyor.

150 metreyi aşan yükseklikte çok sayıda projeye ev sahipliği yapmaya başlayan İstanbul'un, Boğaz ya da kent manzaralı gökdelenlerinin sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor. Daha çok ofis, rezidans ve otel olarak hizmet veren gökdelenler, farklı özellikleriyle de dikkati çekiyor. Kimi gökdelenin üst noktalarında golf oynanıyor, kiminde spor yapılıyor, kiminde de yemek yeniliyor.

İş Kuleleri, Şişli Plaza, Koza Plaza, Akmerkez, Metrocity, Mashattan, Kempinski Residences Astoria, Tekfen Tower, Kanyon, Garanti Bankası Genel Müdürlüğü, Süzer Plaza, Polat Tower, Selenium Residence, Sun Plaza, Palladium, Marriott Otel, Uphill Court, Myworld ve Incity gibi gökdelenleri, yapımı devam eden Sapphire ve Diamond of İstanbul izliyor.

Türkiye İş Bankası'nın genel müdürlük ofislerini barındıran, ayrıca son dönemlere kadar İstanbul'un en yüksek binası olan Kule-1'in yüksekliği 181,2 metre. Özel ve simgesel 36 metre yüksekliğindeki bayrak direği ile bu nokta 194,5 metre yüksekliğe ulaşıyor. Söz konusu yükseklik, Birinci Boğaz Köprüsü yüksekliğinin yaklaşık 3 katına eşdeğer olup, Küçük Çamlıca tepesinin yüksekliğine yaklaşıyor.

181,2 metre yükseklik ile Türkiye'nin en yüksek binası olan 41 katlı İş Kuleleri'nin tahtı sallantıda... Kiler Holding'in kaba inşaatı biten Levent'teki Sapphire binası 2000 yılında açılan Levent'teki İş Kuleleri'ni şimdiden geçti. 240 metre yüksekliğe sahip olacak Hattat Grubu'nun Maslak'taki Diamond of İstanbul binasının yapımı ise sürüyor.

SAPPHIRE, YÜKSEKLİKTE İŞ KULELERİ'Nİ GEÇTİ
Kiler Holding'in rezidans ve alışveriş merkezinden oluşan Sapphire binası, sembolik antenle birlikte 261 metre yüksekliğe ulaşıyor. Anten hariç net 236 metre yüksekliğe sahip Sapphire'nin ayrıca, yerin altında da 10 katı bulunuyor. İnşaatının yüzde 75'i biten 64 katlı binanın 163. metresinde golf pratik sahası, 35. metresinde ise havuz yer alıyor. 177 rezidansın bulunduğu Sapphire'in 2010'un ilk çeyreğinde açılması planlanıyor. Otel, alışveriş merkezi, rezidans ve ofislerden oluşan Diamond of İstanbul projesi, 240 metre yüksekliğe sahip olacak. Binanın yapımı devam ediyor.

Yapı Merkezi kuruluşu Yapı Konut tarafından yapılan ve 2 yıldır faaliyette olan Şişli Plaza ise 165 metre yüksekliği ile İstanbul'un en yüksek binaları arasında yer alıyor. 44 katlı ofis bloğu ve çarşıdan oluşan Koza Plaza'da 261 adet ofis ve 30 adet dükkan bulunuyor. Yüzde 55'i dolu olan binada 2 bin 200 kişi çalışıyor. İnşaatı devam eden plazalar da dikkate alındığında İstanbul'un 5. en yüksek binası konumunda bulunuyor. Plaza, antenle birlikte 145 metre yüksekliğine sahip.

İlk sahibi Tekstilkent Yapı Kooperatifi olan binanın inşaatını Garanti Koza yaptı. 2005'de kooperatif tarafından binanın ince yapısının bitirilme işi kat karşılığında Garanti Koza'ya verildi. Türkiye'nin "ilk teknolojik akıllı binası" Sabancı Center, Ekim 1993'de kullanıma açıldı. Sabancı Center'da Akbank Kule 35 kat, holding ise 30 kattanoluşuyor. Her iki kulenin ortak kullandığı 5 bodrum katı bulunuyor. 136 metre yüksekliğindeki Sabancı Center'da yaklaşık 2 bin 600 kişi çalışıyor.
AA

 


Geri Dön