11 / 05 / 2024

İstanbul’da İmar Yönetmeliği değişiyor: Deprem konteyneri zorunlu olacak!

İstanbul’da İmar Yönetmeliği değişiyor: Deprem konteyneri zorunlu olacak!

İstanbul'daki çürük yapı stokunu depreme karşı güçlendirmek amacıyla İBB yasal mevzuatta gerekli değişiklikleri yapmak için adım attı. İstanbul’da İmar Yönetmeliği değişiyor: Deprem konteyneri zorunlu olacak!



Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, eğer meclise sundukları teklif kabul edilirse 100 adetten fazla bağımsız bölüm olan ya da 2 bin metrekareden büyük parsellere deprem konteyneri konulmasının zorunlu olacağına dikkat çekti. 

Gökce, özellikle afet sonrasında meydana gelen güvenli alan problemini azaltmak amacıyla bu maddenin çok önemli olduğunun altını çizdi. 

İstanbul’da İmar Yönetmeliği değişiyor: Deprem konteyneri zorunlu olacak!

Gökce tekliflerinde bulunan önerileri şu şekilde açıkladı: 

"Deprem toplanma alanı, meydan ve park olarak belirlenmiş alanlarda tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su gibi temel ihtiyaçların altyapı imalatlarının tesis edilmesi zorunlu olacak. Bu şekilde afet anında insanlarımız temel ihtiyaçlarına erişebilecek."

"12 Ağustos 2001 tarihinden önce inşa edilmiş olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun hale getirilmemiş olanlarına yapı kullanma izin belgesi artık verilmeyecek. Riskli yapılar güçlendirme ya da dönüşüm seçeneğiyle yenilenecek."

"Dükkân, iş yeri gibi kullanımların birleştirilmesi ya da ayrılması gibi yapının taşıyıcı sistemini etkileyen her türlü imalat yapı ruhsatına tabi olacak, etkin olarak denetlenecek ve tadilat ruhsatı da zorunlu tutulacak."

"Asma kat düzenlemesi kaldırılacak ve çıkmalara da sınır koyulacak. 2 kattan fazla katı olan binalarda bodrum kat zorunlu tutulacak. Bu şekilde kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoku meydana gelecek."

İstanbul’da İmar Yönetmeliği değişiyor: Deprem konteyneri zorunlu olacak!

İBB Meclisi'nin onayına sunulan “İstanbul Yapı Güçlendirme Yönetmeliği”ne göre de riskli olduğu belirlenen ve güçlendirilmesi mümkün olan binalar için talep edilmesi halinde kısmi ve tam güçlendirme izni tanınacak. 

Güçlendirme hesap ve projeleri, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uygun şekilde oluşturulacak. Güçlendirme izni alan yapılar, çıkartılacak “İstanbul Bina Kontrol ve Muayene Esasları” kapsamında ilgili idare tarafından 2 senede bir kontrol edilecek. 

“İstanbul Bina Muayene ve Kontrol Esasları Çalışması” ile de İstanbul'daki bütün binalar 5 senede bir kontrol edilecek. Kontrol edilen binalara sertifika verilirken güçlendirilmesi gereken yapıların da sarı etiket ile işaretlenecek.

Prof. Dr. Naci Görür'den İstanbul için çarpıcı açıklama! Marmara'da 7.6 büyüklüğünde... Peş peşe sıraladı! 

Marmara depremi tartışması büyüyor! Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Marmara'yı anlattı: Bu bölge riskli! 

Kandilli Rasathanesi tek tek açıkladı! 6 Şubat'tan bu yana tam 13 bin 173 deprem oldu!


Geri Dön