Kent Haberleri

İstanbul'da kira bedelleri yüzde 161.4 arttı! Fiyatları duyan şok oldu!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İstanbul Planlama Ajansı, “Konut krizi ile mücadele” çalışması gerçekleştirdi ve sonuçlarını açıkladı. Buna göre, megakentte yeni kiracılar için ortalama tutarın 6 bin 360 TL'ye ulaştığı belirtildi.  İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) şehirdeki konut kriziyle ilgili bir çalışma gerçekleştirdi ve sonuçlarını paylaştı

Yükselen ev kiraları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'müjde' diye duyurduğu düşük faizli konut kredisin ardından iyice arttı. İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) şehirdeki konut kriziyle ilgili bir çalışma gerçekleştirdi ve sonuçlarını paylaştı. Buna göre, megakent İstanbul'da Nisan 2022 sonu itibariyle mevcut kiracılar için bir yıllık kira fiyatları yüzde 45,48 yükseldi. 

Aynı araştırmanın verilerinde, yeni kiralık konut fiyatlarının geçtiğimiz seneye göre yüzde 161,4 oranında yükseldiği belirlendi. Megakentte yeni kiracılar için ortalama tutarın 6 bin 360 TL'ye ulaştığı belirtildi. 

İşte İBB'ye bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından gerçekleştirilen ev kiralarına ilişkin araştırmanın tüm detayları...

 

YÜZDE 106 ARTTI 

Merkez Bankası verilerine bakıldığında 2012'den bu güne yükselen konut fiyat endeksinin 2020'den sonra hızlandığı, megakentte konut fiyat endeksinin Şubat 2022'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 106.3 yükseldiği belirlendi. 

 

YÜZDE 85 KİRASINI KARŞILAYAMAYACAK DURUMA GELECEK

Araştırma kapsamında, kira yükselişi sürecinde konut sahipleri ile sorun yaşayan kiracıların oranı yüzde 38,7 olarak belirlendi. Gelecek senede aynı oranda kira yükselişine gidilmesi halinde  kiracıların yüzde 85.1'inin kirasını karşılamakta güçlük çekeceğine dikkat çekildi. 

Sözcü'nün aktardığına göre; katılımcılar İstanbul'da konut kira fiyatlarının artmasındaki en önemli 3 sebebi, sığınmacı-mülteciler, genel ekonomik koşullar ve ev sahipleri şeklinde belirledi.

Yabancılara konut satışının teşvikinin özellikle İstanbul ve Antalya gibi büyük kentlerde gayrimenkul talebini artırdığının belirtildiği raporda “Ancak yabancılara gayrimenkul satışı ile vatandaşlık verilmesi gibi teşvik ve uygulamalar sığınmacı- mültecilerden ziyade gelir seviyesi yüksek ve gayrimenkul ile vatandaşlık alabilecek durumda olan yabancılar tarafından değerlendirilmekte. Dolayısıyla, bu uygulamalar yaşamaya elverişli konuta erişim bahsinde alt ve orta gelir gruplarına destekleyici politikalar üretilmemesi, hızla artan konut fiyatları ve düşen alım gücü ile birlikte değerlendirildiğinde, herkes için dayanıklı, sağlıklı, güvenilir konuta erişimi zorlaştıran sonuçlar doğurmakta. Mevcut politikalar neticesinde yaşamaya elverişli konuta yalnızca üst gelir grubu ve sermaye birikimi olan kişiler tarafından erişilebilmesi mümkün. Bu durum konutun bir kriz meselesi olarak tanımlanmasının önünü açıyor” ifadelerine yer verildi.

Arsa yatırımı yapmak isteyenlere fırsat! Başakşehir Belediyesi 20 bin 301 metrekarelik arsayı 6 taksitle satıyor! 

0,89 ve 0,99 faizli konut kredisi resmen verilmeye başlandı! Düşük faizli konut kredisi veren bankalar hangileri?

Memur Temmuz maaş zammında son dakika! Hangi memurun maaşına ne kadar zam geliyor? Öğretmenden polise yeni zamlı maaşlar