İstanbul'da kira ortalaması asgari ücretin üzerine çıktı! Bin liradan ucuz kiralık daire yalnızca o 16 şehirde kaldı!
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut kiraları son 1 yılda yüzde 100'ün üzerinde artış gösterdi. Tapusorcom tarafından hazırlanan ‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporuna göre ülke genelinde il bazında 1000 TL altında kiralık konut bulunan şehir sayısı 16’ya indi.Resmi olarak açıklanan Emlakjetcom verilerine göre ülke genelinde ortalama kira bedeli 3 bin 100 lira şeklinde açıklanırken, mega kent İstanbul’da ülke ortalamasının iki katının da üzerine çıkarak 6 bin 500 liraya ulaştı
Geçen yılın Mart ayından itibaren geçen toplam 1 senelik dönemde ülke genelinde konut kiraları yüzde 100’ün üzerinde arttı. Resmi olarak açıklanan Emlakjetcom verilerine göre ülke genelinde ortalama kira bedeli 3 bin 100 lira şeklinde açıklanırken, mega kent İstanbul’da ülke ortalamasının iki katının da üzerine çıkarak 6 bin 500 liraya ulaştı. Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira bedelleri hızla artınca vatandaşların kiralık ev kriteri de değişmeye başladı. Öncedek, ev–iş arasındaki uzaklık, depreme dayanıklılık ve bina yaşı gibi önemli kriterler ön planda iken, artık öncelik ucuzluk oldu.
Artmaya devam eden kira bedellerinin bütçe içerisindeki payı da arttı. Resmi olarak açıklanan verilere göre TÜİK 2020 yılı ortalama kişi başı yıllık geliri 33 bin 428 lira şeklinde belirtirken, ülkemizde ortalama olarak aylık kira fiyatı 1300 lira şeklinde açıklandı. Resmi olarak açıklanan bu rakam vatandaşların senelik gelirinin de yüzde 47'lik kısmına denk geliyor. Daha sonraki senelerde kişi başı gelirin asgari ücretteki zam kadar arttığı düşünülürse, yapılan söz konusu hesaplamalarda yurttaşların gelirinin yüzde 61’lik kısmının kira masrafına ayırdığı belirtiliyor.
Peki konut kiralarken en çok bakılan kriterler arasında yer alan ulaşım geri planda mı kaldı? İşte detaylar...
Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre, son dönemlerde sık sık gündeme gelen kira artışlarının, konut satış fiyatlarının artmasının arkasından geldiğini dile getiren TSKB Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Makbule Yönel Maya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada "Pandemi ile birlikte 2 yıla yakın bir süre toplumun büyük kısmı çevrimiçi kendi evlerinde ya da memleketlerinde yaşamıştı. Dolayısıyla bu kopuştan sonra farklı amaçlarla kent merkezine dönme talebi aynı anda oluştu. Birden artan talep canlılığı da yükselen satış fiyatları ile birlikte kiralarda artışı hızlandırdı. Yeni konut sayısındaki azalma da artışlarda etkili oldu" dedi. Merkezi yerlerde kiralar arttıkça yönelimin daha çeperlere ya da eski konut stokuna kaydığını aktaran Maya, "Ayrıca kiralamalarda eskiden özellikle depreme dayanıklı olmasından dolayı tercih edilen yeni konutların artan rakamlar karşısında eskisi kadar ana belirleyici etken olmadığını görebiliyoruz" ifadelerini kullandı
ULAŞIM KOLAYLIĞI İKİNCİ PLANDA MI KALDI?
Kiralarını paylaşımlı olarak ödeyenlerin sayısındaki artışa da değinen Makbule Yönel Maya konuyla ilgili olarak "Paylaşımlı kira eskiden daha çok üniversite öğrencilerinde görülürken artık bekar nüfus için de bir alternatif, yine oda kiralamak da artan kira rakamları karşısında gider tarafını kişi bazında düşürebilmek adına bir alternatif olarak karşımıza daha sık çıkıyor. Ev-iş, ev-okul arasındaki mesafe uzaklığından ziyade artık ev-iş/ev-okul arasındaki ulaşım bağlantıları ve alternatif toplu ulaşım ağları da belirleyici kriter olarak daha sık karşımıza çıkıyor" dedi.
Tapusorcom tarafından yayınlanan‘Gayrimenkul Sektörü Piyasa Analizi 2022 1. Çeyrek’ raporuna göre ülke genelinde şehir bazında 1000 lira altında kiralık daire olan il sayısı 16’ya indi. Bingöl, Niğde, Gümüşhane, Kırıkkale Nevşehir, Mardin, Adıyaman, Ağrı, Erzurum, Kastamonu, Kırşehir, Siirt, Aksaray ve Iğdır dışında kalan tüm kentlerde kira tutarlarıda 1000 liranın üzerine yükseldi. Resmi olarak açıklanan verilere göre, ilk çeyrekte kiralık konut metrekare birim fiyatı 10 TL liradan, 14 liraya yükselen Konya ili yüzde 40'lık bir değer artışıyla ilk sıraya otururken, mega kent İstanbul, Yalova ve Nevşehir yüzde 33 artışla ikinciliği paylaşmış oldu. Söz konusu bu şehirleri yüzde 31'lik bir değer artışıyla Adana izledi. Mega kent İstanbul'da kiralık daire birim metrekare fiyatları 40 liraya çıktı.
Konut sahibi olmak isteyenlere müjde! Düşük taksitle, faizsiz ev almak mümkün…
2022 Nisan ayı kira artış oranları belli oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!
TOKİ'den 7 bin 500 ucuz konut geliyor! İşte proje proje tam liste!