Ekonomi

İstanbul’da kiralar cep yakıyor! Ortalama kiralar 13 bin lirayı aştı! En pahalı ilçe Sarıyer, en ucuz ilçe Silivri!

İstanbul’da kira fiyatları aldı başını gidiyor. Ortalama kira fiyatları 13 bin lirayı aşarken, en pahalı ilçeler arasında Sarıyer, Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy ve Şişli ilçeleri dikkat çekiyor. Kiraların en ucuz olduğu ilçe ise Silivri.Megakent İstanbul’da ise ortalama kiralar 13 bin lirayı aşarken, mart ayında kiraların aylık yüzde 11 oranında artış gösterdiği belirtildi

Kira fiyatlarındaki tırmanış devam ediyor. Megakent İstanbul’da ise ortalama kiralar 13 bin lirayı aşarken, mart ayında kiraların aylık yüzde 11 oranında artış gösterdiği belirtildi. Geçen yılın aynı ayına göre yıllık bazda yükseliş oranı ise yüzde 140’ı geçti.

 

Dünya Gazetesi’nin haberinde, Sarıyer’de 10 bin lira ile sadece 36 metrekarelik bir daire kiralanırken, Beşiktaş'ta ise aynı paraya 39 metrekarelik bir dairenin ancak kiralanabildiği kaydedildi. Beşiktaş'ı 52 metrekare ile Beyoğlu ilçesi izlerken, Kadıköy’de ise aynı paraya 53 metrekare bir dairede oturmak mümkün. Şişli ilçesinde ise 10 bin liraya ancak 55 metrekarelik bir konutta oturmak mümkün.

EN UCUZ SİLİVRİ İLÇESİ

İstanbul’da en yüksek kira bedellerine Sarıyer ilçesinde rastlanırken, kiraların en ucuz olduğu ilçenin ise Silivri olduğu belirtildi. Silivri’de 167 metrekarelik bir daireyi 10 bin liraya kiralamak mümkün. Arnavutköy’de aynı paraya 152 metrekarelik bir daire kiralanabilirken, Çatalca’da 145 metrekarelik bir konut kiralanabiliyor.

Diğer yandan Sultanbeyli’de 139 metrekarelik bir konutta 10 bin liraya oturmak mümkün iken, Sultangazi’de bu para ile ancak 130 metrekarelik bir konut kiralanabiliyor.

RUS VATANDAŞLAR BİRİNCİ SIRADA

Haberde, Türkiye’nin dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biri olduğu vurgulanarak 4 Mayıs 2023 verilerine göre 3 milyon 395 bin 909 Suriyeli mültecinin dışında 1 milyon 307 bin yabancı resmi ikamet izni ile yaşadığı belirtildi. Mülteciler arasında ilk sırayı 147 bin 717 ile Rus vatandaşları alırken, Ukrayna vatandaşları ise 44 bin ile 9. sırada yerini aldı.

SURİYELİLER EN YOĞUN İSTANBUL’DA

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı verilerine göre 4 Mayıs 2023 itibariyle Türkiye’de 1 milyon 307 bin 847 yabancının resmi izinle ikamet ettiği belirtildi. TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, konut kiralarında yaşanan artışı ve bu artışta yabancıların payını değerlendirdi. Akdoğan, geçici koruma kapsamında, Suriye vatandaşlarının en yoğun olduğu ilin, 531 bin 55 ile İstanbul olduğunu söyleyen Akdoğan, ikamet izni alarak İstanbul'da yaşayan 680 bin 280 yabancı bulunduğunu kaydetti.

Akdoğan, kiralardaki artışın sadece yabancılar nedeniyle yükselmediğini ancak İstanbul ve Antalya gibi bazı illerde Rusya Federasyonu ve Suriye vatandaşlarının etkisiyle bir miktar etkilediğini ileri sürdü.  Akdoğan, İstanbul'da yabancıların ikametinin yoğun olduğu ilçelerin başında Fatih’in geldiğini, bunun yanı sıra Esenyurt, Beyoğlu ve Zeytinburnu’nda da yabancı yoğunluğunun olduğunu vurgulayarak bu nedenle bazı ilçelerin ikamete kapalı olduğunu kaydetti.