Sektörel

İstanbul’da kiralar yüzde 56 arttı! En düşük kira bedeli emekli maaşının üzerine çıktı!

Mega kent İstanbul’da kira bedelleri geçtiğimiz seneye göre yüzde 46 artış gösterirken, en düşük kira bedeli  bile en düşük emekli maaşının üzerine çıktı. 

Mega kent İstanbul başta olacak şekilde büyükşehirlerdeki kira bedelleri sürekli olarak artmaya devam ediyor. Yüzde 25 tavan uygulamasının da kaldırılmasının ardından kiralar çoğu ilçede astronomik rakamlara çıkarken, mülk sahibi ve kiracılar arasındaki ihtilafları da mahkemelere taşınıyor. Dar ve orta gelirli vatandaşlar, bir taraftan da sosyal medyada yüksek kira bedellerini kimlerin, nasıl ödediğini tartışırken, büyük veri analizleri üzerinden gayrimenkul değerlendirmesi sunan "Endeksa" platformu ise kiralardaki bu artış eğrisini gözler önüne serdi. Konu ile ilgili olarak gerçekleştirilen analiz değerlendirmeleri sonucunda mega kent İstanbul'daki konut kiralarının son bir sene içinde yüzde 46.8 oranında arttığı,  şehir genelinde ortalama konut kira fiyatının 24 bin 400 Türk Lirası şeklinde ölçüldüğü ve konutların ortalama metrekare fiyatının ise 244 Türk Lirası şeklinde hesaplandığı ortaya çıktı.

EN PAHALI İLÇE SARIYER

Haber Global’den Sibel Gülersöyler imzalı habere göre İstanbul’da en düşük kira ortalaması olan ilçeler; Esenyurt 13 bin 800 Türk Lirası,  Arnavutköy 15 bin 400 Türk Lirası, Sultangazi 16 bin Türk Lirası şeklinde sıralanıyor. Mega kentte ortalama kira bedellerinin en yüksek olduğu ilçeler ise Ataşehir: 28 bin 400 Türk Lirası, Şişli: 28 bin 600 Türk Lirası, Bakırköy: 30 bin 100 Türk Lirası, Beyoğlu: 31 bin 700 Türk Lirası, Kadıköy: 38 bin 700 Türk Lirası, Beşiktaş: 39 bin 900 Türk Lirası, Sarıyer: 44 bin Türk Lirası olarak sıralanıyor.


"FİYATLAR DÜŞMEYECEK"

Son kira fiyat verileri ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, Mega kent İstanbul'daki en düşük kira bedelinin 13 bin liradan başladığını kaydederek, "Kira bedelleri bölgenin rayiç bedelleri ile belirleniyor. Gayrimenkul alındıktan sonra, 15 içerisinde kendini amorti etmesi gerekir. 6 Şubat 2023 tarihli büyük depremlerden sonra kira bedelleri ülke genelinde fahiş rakamlara yükseldi. Fakat 2024 yılında büyük bir artış yaşanmadı. Buna rağmen vatandaşlar kiralar karşısında ezilmeye devam ediyorlar" ifadelerini kullandı.

KONUT ÜRETİMİ ARTMALI

Kira bedellerinin düşüş olmayacağını da dile getiren Taylan, "Enflasyonist ortam olduğu sürece kira bedellerinde düşüşün tek şartı konut üretmektir. Ülkemizde konut sahipliği oranı şu an yüzde 54'lerde. Toplu Konut İdaresi Başkanlğı’nın hızlı bir şekilde alt ve orta gelir gruplarına konut üretmesi lazım" dedi.

ORANLAR ÇOK YÜKSEK 

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kira bedellerinin  bir senedir enflasyonun altında olduğunu dile getirerek, “Son dönemlerde üniversiteli hareketliliği, kentsel dönüşüm projeleri, göç, evlenme gibi durumlar barınma talebini de artırdı. Konut sahipleri yüzde 25 sınırı varken de bu rakamın üstünde kiralar istiyordu.  Konut kredileri yüksek olduğu için vatandaşlar kiralama yolunu seçiyor bu da kiraların yükselmesine sebep oluyor" dedi.

YÜZDE 10 DÜŞEBİLİR

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da açıklamasında her ilçenin uygun ve pahalı semtleri olduğunu dile getirerek,  kira bedellerinin yüksek olmasının ülke ekonomisi ile ilgili bir durum olduğunu kaydederken, “Sene sonuna kadar kiraların çok fazla değişeceğini zannetmiyorum. Kasım ayından itibaren fiyatlarda yüzde 10 oranında bir düşüş yaşanacağını öngörüyorum" diye konuştu.

 

Belediyelerden Kocaeli ve Konya’da satılık ve kiralık gayrimenkuller! 18 taksitle arsa fırsatını kaçırmayın!

Emeklilere Ekim'e özel 16 bin 200 TL ek ödeme müjdesi! Şimdi açıklandı: QNB Finansbank emekli promosyon... 

Yapı temel çeşitleri neler?