Sektörel

İstanbul'da kiralar yüzde 701 arttı: Megakentten göç artıyor! İşte konut sorununun çözümü için 11 öneri...

İstanbul’daki kira ücretleri, tersine göçün en önemli sebepleri arasına yerleşti. Evden çıkmak zorunda bırakılan kiracılar yeni ev bulamadıkları için megakentten göç hızlandı. Peki barınma sorunu nasıl çözülür? İşte 11 öneri...

Yükselen ev kiraları, çalışanları daha küçük şehirlere ya da aile evlerine yöneltiyor. Vatandaşlar, özellikle sosyal medyadan tepkilerini dile getirirken adliyelerde de kira davaları arttı. 

Yüzde 25 zam sınırlamasının ev sahiplerinin gözünde bir karşılığı olmadı ve bazı kiracılar evlerinden bir şekilde çıkmak zorunda kaldı. Evinden çıkan vatandaşlar konut bulmakta zorluk çekiyor. 

Yaşanan bu durum, pek çok vatandaşın İstanbul'dan göç etmesine sebep oluyor. 

BirGün'den Oğulcan Aydın'ın haberine göre; TÜİK tarafından açıklanan son rakamlarda, geçtiğimiz sene İstanbul'a gelenlerin sayısı 385 bin olurken, İstanbul'dan göç edenler ise 415 bin kişiyi aştı. 

Selçuk Bağış, İstanbul'da kirada oturuyordu. Ancak oturduğu ev satıldı. Daha sonra megakentte yeni konut bulamadığını belirten Bağuş, Tekirdağ'a taşındı. Konuya ilişkin konuşan Bağış, "39 senedir İstanbul’da yaşıyordum. Planlarımı İstanbul’a göre yapmıştım. Fakat artık bunların hükmü yok, sadece parası olduğu için birileri İstanbul’a yerleşti" dedi ve bu yaşam şartlarında İstanbul'da olmanın bir anlamı olmadığının altını çizdi. 

"1800 TL kiram vardı, kiralar ölçüsüzce arttı, 20 bin liralara ulaştı. Kazandığım parayla, bu kirada oturmanın mantığı yoktu. Kira ve fatura ödense, ekmek alınamıyor. İstanbul’da inat etmenin bir anlamı yoktu" diyen Bağış, megakentteki işini de bırakıp Tekirdağ'a gittiğini aktardı. 

KİRALIK SOSYAL KONUT ÜRETİLİP DAR GELİRLİLERE VERİLMELİ 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da konuya ilişkin açıklamasında devlet hızlıca kiralık konut projesine geçmezse, ABD’de olduğu gibi sokakta yaşamaya başlayan aileler olacağını dile getirdi. 

Açıklamasında "Pandemi ile başlayan süreçte iktidarın ekonomik tutumları nedeniyle orta gelirliler konutlara ulaşamıyor. Çünkü Kadıköy, Şişli, Beşiktaş gibi bu kitlenin ağırlıklı yaşadığı yerleşim yerlerinde kiralar 30 bin TL bandına yükseldi" bilgilerine yer veren Ali Güvenç Kiraz, en çok yaşanan göçün şu an orta sınıfta olduğunu aktardı ve devletin satılık konut üretmek yerine kiralık sosyal konut üretip dar gelirlilere vermesi gerektiğinin altını çizdi. 

MEGAKENTTE KİRALAR 3 SENEDE YÜZDE 701 ARTTI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce de Avrupa ülkelerinde 1 senede yüzde 4 kira yükselişi dahi olmadığını ancak, son üç senede İstanbul’da kira bedellerinin yüzde 701 oranında artış gösterdiğini vurguladı. 

"TÜİK tarafından yayımlanan göç etme nedenine göre illerin verdiği göç istatistiği var, İstanbul 2022 verilerine göre 92 bin 330 kişi daha iyi yaşam koşulları ve konutları gerekçe göstererek göç etmiş. Bu veri İstanbul’dan göç eden her 5 kişiden 1’inin bu nedenle gittiğini gösteriyor" diyen Gökce, yeni işe başlayanların, asgari ücretlilerin, emekçilerin, çalışanların, emeklilerin kira ödeyemez bir noktaya geldiğine dikkat çekti. 

Gökce’nin bu konu ile ilgili açıkladığı çözüm önerileri ise şu şekilde:

1- Sosyal Yardımlı Konut, Sosyal Kiralık Konut, Mülk Sosyal Konut ile Halk Konut olarak vatandaşlara farkı seçenekler sağlanmalı.

2- Öğrenci evleri ve öğrenci sitelerinin geliştirilmesi ve inşası için özel teşvik ve destekler verilmeli.

3- Genişletilmiş Konut Finansman Sistemi uygulamaya alınmalı.

4- Konut inşaat ve konut satın alma kredilerinin maliyetleri ucuzlatılmalı.

5- Konut Tasarruf Birlikleri, Konut Kooperatifleri, Konut Dayanışma Sandıkları, Sosyal Güvenlik ve Emeklilik Fonları sosyal konut üretimi için teşvik edilmeli.

6- Sosyal konut üretenle, inşaat malzemesi üreten iktisadi teşebbüslere destek sağlanmalı. 

7- Yerli inşaat sanayisinin rekabet düzeyi arttırılmalı.

8- Konutunu yenilemek ya da güçlendirmek isteyen vatandaşlarauzun vadeli birkaç sene ödemesiz kredi ve faiz desteği verilmeli.

9- Esnek ve dayanıklı yapı malzemeleri ile inşaat yapılması özendirilmeli ve kolay hale getirilmeli. 

10- Boş konut stoku etkin değerlendirilmeli, kademeli emlak vergisi ve konutunu riskli yapıdan çıkan vatandaşa kiralayan ev sahibine vergi indirimi değerlendirilmeli.

11- Yabancılara konut satışı uygulamasına son verilmeli.

Metro ve metrobüse yakın en ucuz kira 21 bin TL'den başlıyor! İşte ilçe ilçe İstanbul'da kira fiyatları!

Konutta rüzgar tersine mi döndü? İlan sayısı arttı, satışlar durgunlaştı! 

Herkesi ev sahibi yapacak düzenleme: 1.20 faizli konut kredisi verilecek! İşte başvuru detayları...

Altın fiyatları tozu dumana kattı! Elinde 1 gram bile olanlar yaşadı! 12 Ekim 2023 canlı altın fiyatları