29 / 04 / 2024

İstanbul'da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

İstanbul'da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

İstanbul'daki konut fiyatları yeniden hareketlendi. Pandemi ile büyük talep gören kıyı semtlerdeki bahçeli, teraslı, balkonlu evlerin fiyatları yüzde 9-11 arasında yükseldi. Merkezden uzak, daha geniş ve ferah evlere talep artarak devam ediyor...



Bahçem, terasım, hiç olmazsa balkonum olsun... Malum koronavirüsü ev tercihlerini değişime uğratırken, özel olarak İstanbul'da satılık Konut fiyatlarını da artış yönünde etkiledi. Pandeminin ilk başladığı aylarda ev almak isteyenler için kamu bankaları tarafından verilen düşük konut kredisi, alıcılar tarafından yoğun ilgi gördü ve herkes ev almak için bankaların yolunu tuttu. Kamu bankaları liderliğinde başlatılan konut kredisi kampanyaları kapsamında yüz binlerce konut, yeni sahibine kavuştu. Sıfır konutlarda yüzde 0.64, ikinci el konutlarda ise yüzde 0.74 faiz oranı ve 180 aya kadar varan vadeyle ödeme imkânı sunan kamu bankalarını, özel bankalar da takip etmeye çalıştı. Tarihi düşük seviyeye ulaşan konut kredisi faizleri nedeniyle satışlar hız kazanmaya başlamış olsa da kurların yakın dönemde artması nedeniyle piyasanin ikinci bir fazla yeniden hareketlenmesi bekleniyor.

Alıcılar, virüsün getirmiş olduğu farklı yaşam koşullarını şimdiden benimsemeye başladı. İstanbul bu değişime ayak uyduran illerin başında geliyor. Virüsün görülmeye başladığı ilk aylarda, bahçeli, teraslı ve balkonlu evlere olan talep, halen bugün de devam ediyor. Merkezden uzak, yeşilliği bol ve sahil kenarında evim olsun diyenler, İstanbul'un merkeze görece uzak yerleşim noktalarını seçmeye başladı. Avrupa Yakası'nda Sarıyer, Büyükçekmece, Çatalca, Silivri, Arnavutköy gibi ilçeler tercihte öne çıkarken, Anadolu Yakası'nda ise Beykoz, Şile ve Çekmeköy rağbet görüyor. İstanbul'da satılık Konut fiyatları Pandemi süresince yüzde 9 ila 11 oranında arttı.

KIYI SEMTLERİ GÖZDE

Para Dergisi'nden Ayşegül Küçükkurt Zor'un haberine göre; konut faizlerindeki indirim nedeniyle konuta olan talep yükseldi. “Kredilerle beraber, alıcılar için cazip alım koşulları oluştu. Kirada olan ve oturmak için ev alma fırsatı bekleyenlerin, ciddi hareketlilik yarattığını görüyoruz" diyen Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, İstanbul'da deniz kıyısı semtlerdeki konutların fiyatlarında artış yaşandığına dikkat çekiyor. Yazıcı, fiyatlardaki artışların yüzde 5 ile 10 arasında olduğunu tahmin ediyor. İstanbul'da, yabancıların konut satın aldığı ilçelerin başında Beylikdüzü, Esenyurt ve Bahçeşehir geliyor. Yazıcı, bu lokasyonların konut satış fiyatlarında herhangi bir gerileme olmadığını, semtlerin bazı bölgelerinde yüzde 7 ila 10 arasında artış yaşandığını söylüyor ve ekliyor: "Bağdat Caddesi ve civarında satışlar arttı ama fiyatlarda bir değişiklik söz konusu değil. Ev tercihinde, balkon ve bahçe kriterleri ön sıralara çıktı. Aynı fiyattaki iki evin, balkonlu veya bahçeli olanı daha çok tercih ediliyor."

EVDEN ÇALIŞMA ARTINCA 

Koronavirüs süresince İstanbul'da genel bir artış olduğunun gözlemlendiğini söyleyen Hürriyet Emlak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ticari İşlerden Sorumlu Es Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, 2020 Şubat-Mayıs arasında İstanbul'da konut satış metrekare fiyatlarının ortalama yüzde 9.6 arttığını söylüyor. Tandoğan da meslektaşları gibi, İstanbulda denizi gören ve kıyı kesimlerdeki konutların fiyatlarinin yükseldiğine dikkat çekerken, Adalar, Silivri, Sarıyer'in kuzey kesimi, Büyükçekmece, Beykoz'un kuzey kesimi, Şile ve Çatalca'nın tercih sıralamasında daha üst basamaklara çıktığını belirtiyor. Koronavirüs döneminde, alıcıların en çok tercih ettikleri konut özelliklerinin basında balkon ve bahçe geliyor. Ayrıca evden çalışma yaygınlaştığı için çalışma odalarına da eskisine göre daha fazla dikkat ediliyor. "Balkonlu ev geçen senenin aynı ayına göre bu sene iki katı daha fazla araniyor. Terasli ev araması neredeyse yılın en yüksek seviyesine ulaştı" diyen Tandoğan, ilanlar arasında bahçeli ev aramasının da çok yükseldiğini ifade ediyor.

SİLİVRİ, BÜYÜKÇEKMECE, ÇATALCA

İstanbul da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

İstanbul'da satılık Konut fiyatlarının yükseldiğine dikkat çeken bir diğer isim ise Projekspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut, son üç ayda villa, arsa ve bahçeli dairelerin satış fiyatlarının yüzde 20 arttığıni belirten Idikut, sehir merkezinden uzak, yeşilliği bol alanlara yönelme olduğunu söylüyor. "Uzaktan çalışma modeline hızlı adapte olununca çok kalabalık olmayan, deniz kenarına yakın, geniş kullanım alanlı ve bahçeli evlere olan talep artti" diyen Idikut, denizi ve plajları ile ünlü Silivri, Selimpaşa, Büyükçekmece ve Çatalca'ya talebin arttığını belirtiyor. İdikut, "Büyükçekmece'de 100 metrekarelik bir dairenin satış fiyatı ortalama 431 bin TL, geri dönüş süresi ise 21 yıl" diyor. Experium Gayrimenkul Kurucusu Hakan Koçer ise koronavirüsün Türkiye'de ilk tespit edildiği mart ayından sonra geçen üç ayda İstanbul'da konut satış fiyatlarının ortalama yüzde 7, kiraların ise yüzde 5 artış gösteridiğini söylüyor. 

Mustafa Hakan Özelmacıklı

İstanbul da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

"GENİŞ EVE TALEP ARTTI"

İstanbul'da satılık Konut fiyatlarında haziran ayı itibariyle yoğun bir artış olmadığını söyleyen Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, enflasyon oranına yakın bir artis yaşandığını söylüyor. İstanbul'da satılık konut fiyat ortalamasının metrekarede 3 bin 600 TL'den 3 bin 800 TL seviyesine yükseldiğini söyleyen Mus Özelmacıklı, kiralarda ise bu rakamın metrekare olarak 16 TL'den 19 TL'ye yükseldiğini söylüyor. Ozelmacıklı, şunları söyledi: "Özellikle İstanbul'a yakın bölgelerde satılık, bahçeli, müstakil yazlıklara talep yüksek. Mortgage faizlerindeki düşüş sonrası fiyatlar yüzde 5-10 seviyesinde yükseldi. Özellikle Avrupa Yakası'nda Başakşehir, Eyüpsultan, Sarıyer ve Arnavutköy'e talep arttı. Anadolu Yakası'nda ise Çekmeköy, Sancaktepe, Şile ve Beykoz öncelikli ilçeler arasında bulunuyor. Zemin katlarda ön bahçe kullanım alanı olan, geniş teraslı, villa ve müstakil evler, şu anda en çok tercih edilenler arasında. Daha ferah ve geniş ev ihtiyacının da arttığını gözlemliyoruz."

Görkem ÖGÜT / Endeksa CEO'su

İstanbul da konut fiyatları yeniden hareketlendi!

"Alıcı taleplerinde değişiklikler var"

Verilerimize göre, İstanbul genelinde konut satış fiyatı geçen seneye göre yüzde 11 oranında artış gösterdi. Mayıs sonu itibari ile İstanbul'da ortalama konut metrekare satış fiyatı 3.692 TL, konut satış fiyatı 417.196 TL, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 21 yil oldu. İstanbul'da konut metrekare satış fiyatları en yüksek ilçeler sırasıyla Beşiktaş, Sarıyer, Bakırköy, Beykoz ve Kadıköy, Coronavirus süreci gayrimenkul yatırımcılarının taleplerinde değişiklikler meydana getiriyor. Bundan sonra yapılacak pek çok proje bu ihtiyaçlara göre şekilleneceğe benziyor. Geniş kullanım alanları olan, merkezden uzak, bahçe ve balkonlu projelere talep artacaktır diye düşünüyoruz. Yeni gelişmekte olan bölgelerde değer artış görülüyor. Başakşehir, Esenler, Kağıthane, Büyükçekmece, Avcılar ve Bağcılar bu gelişmeye örnek olarak verilebilir.

Koronavirüs salgınıyla yazlık evler kışlık oldu!

İstanbul'da ilçe ilçe en ucuz kiralık daire fiyatları!


Geri Dön