İstanbul'da konut piyasası canlandı!
sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) iş birliğinde hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporu yayımlandı.
sahibindencom ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ortaklığı ile hazırlanan “sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporu açıklandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; kısıtlamaların etkilediği konut piyasasında, koronavis salgınına yönelik önlemlerin artırılması ile beraber hem satılık hem de kiralık konutlara talep arttı.
Rapora göre salgın kısıtlamalarından kurtulan ve normalleşme etkilerinin görüldüğü satılık ve kiralık konut piyasasına olan talepte artış yaşandı sahibindencom’un emlak kategorisindeki veri havuzunun analiz edilerek, elde edilen istatistiki veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarını içeren araştırmaları kapsayan rapor, gayrimenkul alıcı ve satıcılarıyla emlak profesyonellerine yardımcı olmak için hazırlanıyor ve platform üzerinden kullanıcılara iletiliyor.
2021 yılı Haziran'da yıllık cari fiyat (ilan fiyatı) yükselme hızı geçen aylardaki temposuna ulaşamasa da yüksek seyrinde kalmaya devam etti. Geçen yılın Haziran ayına göre Türkiye genelinde ortalama satılık konut ilan metrekare cari fiyatı yıllık yüzde 39,8 yükselirken 4 bin 54 TL’ye çıktı. Ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarında da artışlar sürerken, satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2 bin 171 TL’ye, lüks konutlarda ise 12 bin 380 TL’ye çıktı.
Satılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranının konut piyasasındaki canlılığını ortaya raporda, tam kapanma döneminde meydana gelen durgunluk sonrasında Haziran ayı itibariyle yaşanan normalleşme dönemi ile birlikte satışı yapılan konut sayısının toplam satılık ilan sayısına oranı belirgin bir artarken yaklaşık bir yıllık dönemdeki en yüksek seviyesine çıktı. Satılan konut sayısı önceki aya oranla yüzde 82,7 yükseldi ve bir önceki ay 28 bin konut satılırken, satılan konut sayısı haziran ayında 52 bin olarak kaydedildi.
En hızlı ucuz konutlar satıldı
Lüks konut fiyatları, 2017'nin Eylül'ü sonrasında en yüksek seviyesine ulaştı ve o dönemdeki yükselişin yüzde 7,2 üzerine çıkarak rekor kırdı. Buna karşılık ucuz konut fiyatları, önceki dönemde yaşanan kayıpları Haziran'da da telafi edemeyerek 2017 Eylül seviyesinin 11.9 puan altında kalarak düşmeye devam etti.
Böylece, lüks ve ucuz konut fiyatlarındaki yüksek aralık devam ederken ortalama satılık metrekare cari fiyatı lüks konutlarda 12 bin 380 TL, ucuz konutlarda ise 2 bin 171 TL oldu. Haziran ayında ucuz konutların satış oranı önceki aya oranla yüzde 3,7’den yüzde 5’e çıkarken lüks konutların satış oranı ise yüzde 3,1’den yüzde 3,9’a çıkarak ucuz konutların daha hızlı bir şekilde satıldığı gözlemlendi.
Üç büyük kentteki satılık konut fiyatlarındaki yükseliş geçmiş aylarda benzer bir seyir izlerken, Haziran ayında satılık konut cari fiyatındaki yıllık oran İstanbul’da artarak yüzde 36,3, diğer iki kentte düşerek Ankara’da yüzde 33,8 ve İzmir’de yüzde 37,7 olarak kaydedildi. Yaz döneminin başlaması ve salgın önlemlerinin gevşetilmesi ile birlikte Ege’ye ve Güneydoğu’ya olan talep sürerken satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı yükselişin yaşandığı kentler yüzde 72,8 ile Aydın, yüzde 62,5 ile Muğla, yüzde 54,4 ile Şanlıurfa, yüzde 49,9 ile Mardin ve yüzde 48,8 Antalya oldu.
Diyarbakır kira artışında büyük şehirleri geride bırakıyor
Kiralık konut piyasasında meydana gelen yoğun talep ile beraber Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık artış oranı Haziran ayında yüzde 23,6 olurken, ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatı 19,1 TL'ye çıktı. Yıllık kira artış oranı üç büyük kentten İstanbul’da yüzde 36,4 gerçekleşerek, yüzde 23,2 ile Ankara’yı ve yüzde 22,2 ile İzmir’i geçti. Buna göre kiralık konut ilan metrekare fiyatları geçen sene aynı aya göre artış yaşayarak İstanbul’da 28,1 TL’ye, Ankara’da 14,2 TL’ye ve İzmir’de 20 TL’ye çıktı. Haziran’da en yüksek yıllık kira artışı yüzde 64,2 ile Diyarbakır’da, yüzde 61,8 ile Mersin’de, yüzde 43,1 ile Şanlıurfa’da, yüzde 40,6 ile Tekirdağ’da ve yüzde 36,4 ile İstanbul’da oldu.
Kiralık konutlara olan yoğun ilgi kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranını belirgin ölçüde yükselirken kiralık ilan sayısında aylık yüzde 9, kiralanan konut sayısında ise yüzde 47,5 yükseliş gözlemlendi. Kiralık konutlarda artan ilginin bir diğer göstergesi olarak kiralık konut kapatılan ilan yaşı da bu piyasadaki canlanmayı teyit ederek, kapatılan ilan süresi bir önceki aya göre ise 2,6 gün düşerek 31,8 gün oldu.
Satılık konut ilan fiyatları en çok hangi ilde arttı?