29 / 04 / 2024

İstanbul'da konutlarda metrekare birim fiyatı yüzde 22 arttı!

İstanbul'da konutlarda metrekare birim fiyatı yüzde 22 arttı!

Son yıllarda Türkiye'nin büyükşehirlerini saran konut projelerinde fiyatlar adeta dudak uçuklatırken, bu projelerden daire sahibi olanlar hatırı sayılır kazanç elde etme imkânına kavuşuyor. Konutlarda metrekare birim fiyatı yüzde 22 arttı...



Konutlarda metrekare fiyatının bir yılda yüzde 22 arttığı İstanbul, emlak yatırımcısı için cazibe merkezi. 


Son yıllarda Türkiye'nin büyükşehirlerini saran konut projelerinde fiyatlar adeta dudak uçuklatırken, bu projelerden daire sahibi olanlar hatırı sayılır kazanç elde etme imkânına kavuşuyor. 


Türkiye'de son bir yılda satılık konutların metrekare fiyatları yüzde 20 artarken; İstanbul,  İzmir  ve  Ankara  gibi büyükşehirlerde metrekare fiyatları yüzde ıo'un üzerinde artış gösterdi. En yüksek değişimin yaşandığı İstanbul'da satılık daire fiyatları bir yılda yüzde 22 artarken, bir dairenin amortisman (geri dönüş) süresi ortalama 14 yıl oldu. Bu, İstanbul'da bir daireye ödenen paranın 14 yılda geri kazanıldığı anlamına geliyor. 


EYÜP'TE SÜRE 12 YIL İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa illerini kapsayan Aralık 2013 Emlak Endeksi'ni açıklayan Hurriyetemlak.com'un verilerine göre, Türkiye genelinde amortisman süresi 13 yıl. Eylülde Türkiye genelinden amortisman süresi 12 yılken, bu süre ekim ayında 13 yıla çıktı. İstanbul'da ise kasım ayına kadar bu süre 13 yıldı. 


Aralık ayında ise bir yıl artarak 14'e çıktı. Buna rağmen, İstanbul, endeks kapsamındaki iller içinde en düşük amortisman süresine sahip il olarak öne çıkarken, Antalya'da bu rakam 15 yıl, Ankara'da 16 yıl, Bursa'da 17 yıl, İzmir'de ise 18 yıl olarak sıralanıyor. Bu iller içinde en düşük amortisman süresine sahip İstanbul'un ilçeleri içinde yatırım açısından en cazibi ise 12 yıllık amortisman süresine sahip Eyüp olarak öne çıkıyor. İstanbul'da en düşük amortismana sahip bir diğer ilçe ise 14 yılla Sancaktepe ilçesi oldu. 


METREKARESİ 2.586 TL Hurriyetemlak. com 'un verilerine göre, İstanbul'da satılık konutların metrekare fiyatları ilk kez 2.500 TL'yi aşarak 2.586 TL'ye ulaşırken, yıllık fiyat artışı yüzde 22'yi buldu. Kiralık konutların metrekaresi de 16 TL'ye yükseldi. Fiyatların bir ayda yüzde 8.7 artışla metrekaresi 3.537 TL'ye çıkan İstanbul'un Ataşehir ilçesi ise aralık ayında konut fiyatlarının en çok arttığı ilçe oldu. İstanbul'da arazi fiyatlarının ortalaması ise bir yılda yüzde 48 artarak metrekaresi 163 TL'ye yükseldi. En pahalı araziler metrekaresi 295 TL ortalamasıyla Beykoz'da. Ticari gayrimenkullerin metrekare ortalaması ise İstanbul genelinde satılıklarda 4.500 TL, kiralıklarda metrekaresi 22 TL oldu. 


ÖNDER ÇELİK S Ankara'da aralıkta satılık konutların ortalama metrekare fiyatı 1.308 TL, kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise 7 TL'ydi. Başkentte amortisman süresi de -w ortalama 16 yıl oldu. Ankara'nın en pahalı semti Çankaya'da metrekare ortalama 2£ satılık konut fiyatı 1.696 TL'yi buldu. Ankara'da arazilerin metrekare ortalama satış ^ fiyatı ise son bir yılda yüzde 30 artarak, 40 TL'ye ulaştı. 


Satılık konut fiyatlarının metrekaresi 1.615 TL ortalamasında olduğu İzmir'de OŞ kiralık konutların ortalama fiyatı ise metrekaresi 8 TL. İlde amortisman süresi 18 2» yıl ortalamasında. İzmir'in en pahalı semti olan Çeşme'de metrekare ortalama m satılık konut fiyatları 3.396 TL'ye çıktı. Ticari ünitelerin ortalama fiyatının 2.000 TL olduğu İzmir'de satılık arazi fiyatları ise ortalama 49 TL olarak göze çarpıyor. 


Antalya ilinde satılık konutların metrekare ortalama fiyatı 1.167 TL. Kiralık konutların metrekaresinin 7 TL ortalamasında olduğu Antalya'da amortisman süresi ise 15 yıl. Antalya'nın en pahalı bölgesi Kemer'de metrekare ortalama satılık 5 konut fiyatı 2.728 TL olarak göze çarparken; arazi fiyatları metrekaresi 73 TL ortalamasında. İlde ticari gayrimenkullerin metrekare ortalaması ise 1.500 TL. J Bursa'da satılık ev fiyatları metrekaresi 1.113 TL ortalamasında. Amortisman süresinin 17 yıl olduğu ilde kiralık konutlarda ise ortalama metrekare fiyatı 5 TL civarında. Arazi fiyatlarının son bir yılda yüzde 57 arttığı Bursa'da ortalama arazi fiyatı metrekaresi 30 TL olarak belirlendi. Ticari gayrimenkul fiyatlarına bakıldığında ise metrekaresi 1.257 TL, kiralıklarda ise 11 TL olarak görünüyor. 


Taraf Gazetesi 


Geri Dön