Genel

İstanbul'da okullara trafo kurulacak!

İstanbul İl Genel Meclisi Hukuk Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun hazırladığı rapor ışığında, İstanbul'daki anaokulu, ilk, orta dereceli okullar, gençlik merkezleri hatta sağlık ocaklarının bahçelerine elektrik trafosu kurulabi

 İstanbul'da okul bahçelerine elektrik dağıtım trafosu kurulması talepleri artınca Vali Hüseyin Avni Mutlu'nun talimatıyla kiralama, irtifa hakkı devri, tahsisi ve satışının incelenmesi için bir komisyon kuruldu. İstanbul îl Genel Meclisi Hukuk Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu bir araya gelerek ortak bir rapor hazırladı.
'KİRALAMA YAPILABİLİR!'
Raporda, okul bahçeleri dışında çevrede trafo kurulması için başka uygun arazi olmamasının altı çizilirken, teknolojik açıdan her türlü güvenlik önlemine haiz ve tüm kablolamalarm da yeraltından yapılması kaydıyla kiralamanın yapılabileceği belirtildi.
Komisyon üyelerinin, prensip olarak bu tür alanlarda trafo kurulmasını mecbur kalınmadıkça doğru
da raporda yer vermesi dikkat çekti.
Raporda, eski tip trafoların elektrik çarpması, trafo patlaması gibi olumsuz etkileriyle ilgili birtakım tespitler de yer aldı; ispatlanmış bir etkisinin var olmadığı belirtildi.
25 SANTİM DUVAR ŞART
Trafolardan dışarıya yayılması muhtemel elektromanyetik dalgaların 25 santimetre kalınlığındaki betonarme duvarlarla çevrildiğinde engellendiği bilgisine de raporda yer verilerek, "Trafolardan dışarıya yayılan elektromanyetik dalgalar, 15-20 santimetre yakınlıkta etkili oluyor. Trafo duvarının 5 santimetre daha kalmlaştırılmasıyla güvenli hale gelecektir" denildi.
Komisyon üyelerinin raporu doğrultusunda okul bahçelerine trafo kurulmasının önü de açılmış oldu. îki okula geçtiğimiz haftalarda trafo yerleştirildi.
Habertürk/Sultan UÇAR