04 / 05 / 2024

İstanbul'da otel fiyatları uçtu

İstanbul'da otel fiyatları uçtu

İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası Kongresi, şehirdeki lüks otellere ilgiyi artırdı. Kongre, otellerin yaz sezonu fiyatlarını sürdürmelerine yol açtı



13 bin kişinin katılımıyla 6-7 Ekim 2009 tarihlerinde İstanbul'da yapılacak olan IMF ve Dünya Bankası 2009 Kongresi'ne ilgi, İstanbul'da otelleri doldurdu, oda fiyatlarını yüzde 40 artırdı. Ekim ayında normalde 150 euro'ya satılan odalar, şimdiden 200 euro'nun üzerinde fiyatla satılırken, bazı otellerde fiyatlar 1000 euro'ya kadar çıktı.

İstanbul Kongre Vadisi'nde yapılacak olan kongre için oteller şimdiden rezerve edildi. 13 bin kişinin geleceği kongrede birçok ülkenin başbakanları, Merkez Bankası başkanları, Maliye bakanları, gazetecileri, sivil toplum örgütleri Türkiye'ye gelecek.
İki gün içerisinde İstanbul'daki otellerin yaklaşık 3 milyon euro ciro yapacağı hesaplanırken, mağaza ve restoranların kazancıyla birlikte kongrenin 2 günde İstanbul'a 4.5 milyon lira para getireceği tahmin ediliyor.

Kriz ilgiyi artırdı!
Yapıldığı ülkelerin turizm potansiyelini artıran IMF kongresi dünyada parayı yönetenleri ağırlaması açısından da önemli bir organizasyon. 2000'de Prag'da, 2003'te Dubai'de yapılan kongre sonrası bu iki ülkede adeta turizm patlaması yaşandı. Sektör yetkilileri, “Dünyada yaşanan büyük kriz esnasında tüm dünyanın odaklanacağı bir kongre olacak. Herkesin aklından İstanbul ismi uzun süre çıkmayacak” dedi.
IMF ve Dünya Bankası Kongresi ilk kez aynı ülkede ikinci kez yapılıyor. Kongrenin ilki 1955 yılında İstanbul'da yapılmıştı. Bu yılki toplantının ana konusu ‘dünyada yaşanan ekonomik kriz ve çözüm yolları' olacak.
 
Otellerin toplantı salonları da doldu
Hilton İstanbul otelinin yetkilisi Burcu Yatmazoğlu, IMF döneminde, yüzde 100 doluluk beklediklerini belirterek şöyle konuştu: “IMF katılımcıları için otellerimizdeki hemen hemen tüm suite'ler tutuldu. Özellikle Hilton Istanbul ve ParkSA, toplantıların yapılacağı kongre merkezinin hemen yanında olduğu için çok rağbet görüyor. IMF resmi toplantılarının yanı sıra ilave toplantı ve buluşmalar için toplantı odası talepleri de alıyoruz.”
Taksim Talimhane'de bulunan Elite World Hotels yetkilisi Duygu Sönmez Kılıç, oda fiyatlarının yüzde 40'a yakın arttığını, o dönem 400 euro-2500 euro fiyatla oda sattıklarını bildirdi. Sönmez, “Otelimizin 350 odası da doldu. Tüm toplantı salonlarımız da doldu” dedi.

Uzaklar da doluyor
Dedeman İstanbul Halkla İlişkiler Müdürü Aslı Akyürek, ilgili dönemde yüzde 100 doluluğa ulaşacaklarını, fiyatların ise 250-300 euro olacağını kaydetti.
Çırağan Kempinski Hotel Satış ve Pazarlama Direktörü Can Göktaş, kongre döneminde yüzde 100 doluluğa sahip olacaklarını belirtti. Holiday Inn Airport Oteli Satış Pazarlama Direktörü Zeynep Nili Bozatlı, otellerinin kongrenin olacağı bölgeye uzak bir yerde olmasına karşın rezervasyon aldıklarını belirterek, “İstanbul'a kongre dönemi ciddi bir ekonomik hareketlilik gelecek” dedi.
 
Kongre merkezi eylülde hazır olacak
IMF Kongresi, Harbiye'deki Kongre Vadisi'nde yapılacak. Bunun için Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun karşısındaki Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu yıkıldı. Bunun yerine 207 milyon liralık yatırımla yeni kongre merkezi kuruluyor.
Tayyar Akkurt'un sahibi olduğu Taca İnşaat ve Fettah Tamince'nin sahibi olduğu Sembol İnşaat tarafından yapılan kongre merkezi yer altında 7, yer üstünde 5 olmak üzere toplam 12 kattan oluşuyor.
Merkezin inşası hakkında konuşan Akkurt, “Eylül ayının ilk haftasında kongre merkezi hazır olacak. 3 bin 500 kişilik salon, 680 kişilik tiyatro salonu, 800 araçlık otoparkla etkinliğe hazır olacağız” dedi.
Nevin Donat/Milliyet


Geri Dön