27 / 09 / 2024

İstanbul'da özel yurtta kalan öğrencilerin yaşam maliyeti bir senede yüzde 57 arttı!

İstanbul'da özel yurtta kalan öğrencilerin yaşam maliyeti bir senede yüzde 57 arttı!

İstanbul'da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti, son bir yıl içinde yüzde 57,17 oranında artarak 22.920 TL'ye kadar çıktığı kaydedildi. Yapılan araştırma kapsamında, öğrenci evinde kalanların maliyeti ise 18.750 TL’ye çıkarak asgari ücreti aştığı belirtildi.




İstanbul Planlama Ajansı tarafından yayımlanan "Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Maliyeti Araştırması"nı duyurdu. Buna göre İstanbul'da özel yurtta kalan bir üniversite öğrencisinin yaşam maliyeti, bir yıl içinde yüzde 57,17 oranında artarak aylık 22.920 TL'ye kadar yükseldiği ifade edildi. 

dunya.com'da yer alan içeriğe göre; Üç kişilik bir evde kalan bir öğrencinin aylık maliyeti ise yüzde 49,59 oranında artış göstererek 12.535 TL'den 18.750 TL'ye çıktı. Araştırma kapsamında, en yüksek harcama artışı kültür-sanat ve kırtasiye giderlerinde gözlenirken, en düşük artış ulaşım ve teknoloji harcamalarında kaydedildiği belirtildi. 

 İstanbul da özel yurtta kalan öğrencilerin yaşam maliyeti bir senede yüzde 57 arttı!

Barınma, öğrencilerin en büyük gider kalemi olarak öne çıkarken, bu giderlerin yanı sıra market, dışarıdan yemek, fatura, kişisel bakım ve kültürel etkinlikler gibi harcamalar da yaşam maliyetinin yükselmesine sebep oluyor. Öte yandan, Özel yurtlarda kalan öğrencilerin barınma maliyetleri, saha araştırmasından elde edilen verilerle hesaplanırken, öğrenci evlerinde kalan öğrencilerin kira maliyetleri, mahalle düzeyinde belirlenen ortalama kira fiyatlarına göre hesaplandı.

Araştırmada, öğrencilerin ulaşım maliyeti aylık öğrenci abonman ücreti baz alınarak hesaplanırken, barınma ve fatura ödemelerinin payını daha net görebilmek için farklı hesaplamalar yapıldığı belirtildi. 

Özel yurt fiyatları kiralar ile yarışıyor, 80 bin TL'ye kadar yurt var...

Öğrencilerin barınma kabusu: Özel yurtlarda oda fiyatı 35 bin TL, kampüse yakın 1+1 evin kirası 30 bin TL oldu!

Özgür Özel'den kentsel dönüşüm çıkışı: Yurt dışından bulunan krediler onaylanmıyor!öç

İl Özel İdare başkentte yurt ve arsa satacak!


Geri Dön