Ekonomi

İstanbul'da sahibinden tartışılacak kiralık daire ilanı! Türk müşteriye uygun değil

İstanbul'da sahibinden verilen bir ilan tartışma konusu oldu. Son dönemde artan göç dalgası nedeniyle sayıları hızla artan Suriye ve Afgan göçmenler 250 bin dolara konut satın alıp ev sahibi olabiliyor. İşte o göçmenler şimdi Türklere kiralık daire vermiyor.Artan maliyetler nedeniyle İstanbul'da Türk vatandaşına ev sahibi olmak hayal oldu

İnşaat maliyet endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,73, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 90,27 arttı. Artan maliyetler nedeniyle İstanbul'da Türk vatandaşına ev sahibi olmak hayal oldu. Türk vatandaşının alamadığı evlerin birçoğuna ise şimdi yurt dıından gelerek Türkiye konut satın almak yoluyla vatandaş olan yabancılar sahip oluyor. Son günlerde sahibinden ilana çıkan evlerde "Türk müşteriye uygun değil" ibareli kiralık daire ilanları mesajları verilmeye başlandı. Türk lirasındaki değer kaybıyla yabancılar için gayrimenkul sektörünün cazibesi daha da artarken ağırlıklı olarak İran, Irak, Rus ve Afganlara yapılan konut satışlarında patlama yaşandı.

TÜRKİYE 4. OLDU

Gayrimenkul yatırımı karşılığında vatandaşlık program 2017 yılında hayata geçirildi. Bir yıl sonra vatandaşlık için gerekli olan yatırım miktarı 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü.  Türkiye yabancılar için gayrimenkul yatırımlarında cazip bir ülke oldu ve bu alanda 4. sıraya yükseldi.

2021’de yabancıya 58,6 bin konut satıldı, bu rakam 1,5 milyonluk toplam konut satışının yüzde 4’ünü oluşturdu.

 

"TÜRK MÜŞTERİYE UYGUN DEĞİL"

İstanbul, Esenyurt’ta 1+1 kiralık daire için internet sitesine ilan verildi. “Damon Bagheri” adlı hesaptan verilen ilanın açıklama bölümünde, “Türk müşteri uygun değil” yazması dikkat çekti. 

Bazı sosyal medya kullanıcıları “Suriyeliler, Türklere kiralık daire vermemeye başladı, yakında dükkanlarına Türk işçi çalıştırmıyoruz da yazacaklar” tepkisi gösterirken, bazıları ise ilanı veren kişinin İranlı olduğunu belirtti. 

Asgari ücrete ikinci zam tarihini canlı yayında AK Parti milletvekili açıkladı