İstanbul'da yüzyılın dönüşüm desteği 6 soruda tüm detaylarıyla!
Mega kent İstanbullular tarafından merakla beklenen kentsel dönüşüm desteğinin detayları belli oldu. Peki kentsel dönüşüm destekleri ne zaman verilecek, başvurular ne zaman başlayacak? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları...
Hükümet sağlıksız yapı stokunu yenilemek amacıyla yüzyılın kentsel dönüşümü için düğmeye bastı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre geçen senenin sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Yarısı Bizden" kampanyası kapsamında sağlanacak olan destek paketinin esaslarını belirleyen karar ise dün Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
Böylelikle mega kent İstanbul'da 'Yarısı Bizden' kampanyası dahilinde vatandaşlara her bir bağımsız bölüm için 700 bin Türk Lirası hibe, 700 bin Türk Lirası kredi, 100 bin Türk Lirası da kira yardımı olacak şekilde toplamda 1.5 milyon Türk Lirası destek verilecek. Ayrıca verilen bilgiye göre ruhsat tarihinden itibaren de 24 ay geri ödemesiz dönem uygulanacak. Sabah'tan Seda Tabak'ın haberine göre kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlayacak ve ilk 12 taksit faizsiz olacak şekilde en çok 120 ayda tamamlanacak.
1. KREDİ HANGİ ŞARTLARDA VERİLECEK?
6306 Sayılı Kanun kapsamındaki riskli yapının yer aldığı parselde ruhsat alınması ve kat irtifakı kurulması sonrasında gerçek ya da tüzel kişilere, talep etmeleri durumunda, aynı kanun kapsamında inşa edecekleri yeni yapılar için mevcut yapıda sahip oldukları ve idare tarafından tespiti yapılacak konut ve iş yerlerinde yapım için yardım ödenecek.
2. KİMLER FAYDALANAMAYACAK?
Riskli yapının yer aldığı parsellerde üretilecek olan projedeki bağımsız bölüm sayısı ya da inşaat alanının, mevcut bağımsız bölüm sayısı ya da inşaat alanının 1.5 katını geçmesi durumunda hibe ve kredi desteğinden faydalanılamayacak. Ayrıca riskli yapının yer aldığı parsellerde 1 Nisan 2023'ten önce yeni yapıya ait yapı ruhsatı düzenlenmiş olması durumunda yardımdan yararlanılamayacak.
2. KİRACIYA TAHLİYE YARDIMI VAR MI?
Hak sahiplerine bir konut için 700 bin Türk Lirası'na kadar hibe, 700 bin Türk Lirası'na kadar kredi verilecek. İş yerini dönüştürecek olan vatandaşlara ise 350 bin Türk Lirası'na kadar hibe, 350 bin Türk Lirası'na kadar kredi verilecek. Toplam olarak her bir konut için 1 milyon 400 bin Türk Lirası, her bir iş yeri için 700 bin Türk Lirası'na kadar kredi verilebilecek. Birden çok konut için verilecek kredide herhangi bir sınır da koyulmadı. Hak sahibi, satış ya da pay satışı işlemleriyle edineceği taşınmaz için payı satılan hak sahibinin kullanacağı hibe ve krediyi kullanabilecek. Kiracılara da bir defalık karşılıksız 100 bin Türk Lirası destek sağlanacak.
3. ÖDEMELER KİME YAPILACAK?
Söz konusu hibe ve kredi desteği, inşaattaki ilerleme seviyelerine göre gerçekleştirilecek. Söz konusu destek üç aşamada verilecek. İdarenin yapacağı yerinde incelemeler esas alınarak, subasman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olacak şekilde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından 3 eşit taksitle dönüşüm için destekler sağlanacak. Söz konusu destek, riskli binadaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı yüklenicinin bankada açılmış olan vadesiz hesabına yatırılacak.
4. GERİ ÖDEMELER NASIL YAPILACAK?
Verilen detaylara göre ruhsat tarihinden itibaren 24 ay geri ödemesiz dönem uygulanacak. Söz konusu kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlayacak ve ilk 12 ay boyunca taksit faizsiz olacak şekilde en fazla 120 ayda tamamlanacak. Geri ödemesiz ve faizsiz dönem sonunda ilk taksit ödemelerinden başlangıç güncellemesi yapılacak. Söz konusu borç, her güncelleme döneminde güncelleme oranıyla güncellenecek.
5. NASIL HESAPLANACAK?
Söz konusu kredi geri ödemeleri, geri ödemesiz dönemden sonraki ilk aydan itibaren başlatılacak. İlk 12 taksit faizsiz olacak şekilde en fazla 120 ayda tamamlanacak. Kredinin ilk taksit ödemesinden önce başlangıç güncellemesi gerçekleştirilecek. Söz konusu bu güncelleme Ocak ayında yapılacak ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınlamış olduğu yıllık TÜFE artışının yarısı dikkate alınacak. Güncellenmiş olan kredi borcu belirlenirken, kredi borcundan yapılan geri ödemeler de düşülecek, kalan borç tutarı güncelleme oranıyla artırılarak yeni borç bulunacak. Güncellenen borç da kalan taksit sayısına bölünerek, aylık tutarlar belirlenecek.
6. SON TARİH NE?
Paylaşılan detaylara göre yapım için yardıma ilişkin hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'na ayrılmış olan İstanbul Dönüşüm Kampanyası Finansmanı bütçe imkânları doğrultusunda 31 Aralık 2026'ya kadar yapılabilecek.