Kentsel Dönüşüm

İstanbul'daki 5 milyon kişiyi ilgilendiriyor! İşte deprem ve dönüşüm gerçekleri...

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Türkkan, "Güçlendirme desteğinin artırılması İstanbul'da yaşanabilecek şiddetli bir depremde orta ve hafif hasar alması öngörülen 1,7 milyon konutu ilgilendiriyor" açıklamasında bulundu.  Daire başına güçlendirme kredisinin 80 bin TL'den 160 bin  TL'ye yükseltildiğini dile getiren Türkkan, bir hak sahibi adına sağlanacak toplam kredi tutarının ise 2 milyon TL'ye çıktığını hatırlattı

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan, riskli yapılar için bankalardan alınacak dönüşüm ve güçlendirme kredilerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından sunulan destek limitlerinin 2 kat artırılmasıyla ilgili olarak açıklamalar yaptı. 

Daire başına güçlendirme kredisinin 80 bin TL'den 160 bin  TL'ye yükseltildiğini dile getiren Türkkan, bir hak sahibi adına sağlanacak toplam kredi tutarının ise 2 milyon TL'ye çıktığını hatırlattı. 

Türkkan, Bakanlık tarafından onaylanan kredilerin 1 sene olan kullandırılma süresinin, verilen uygunluk yazısı tarihinden itibaren 2 sene şeklinde uzatıldığının da altını çizdi. 

Bu desteklerin deprem kuşağında yer alan Türkiye için çok önemli olduğuna dikkat çeken Türkkan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü verilerine göre İstanbul'da 7,5 ve üzeri şiddetli bir depremde 13,5 bin binanın çok ağır, 39,3 bin binanın ağır, 136,7 bin binanın orta, 301 bin binanın ise hafif hasar görmesinin öngörüldüğüne dikkat çekti. 

"5 milyon kişiyi ilgilendiriyor"

Sinan Türkkan, ağır hasar görme ihtimali bulunan binaların dönüşümle mi yoksa güçlendirmeyle mi kurtarılabileceğine incelemede bulunarak karar verilebileceğine vurgu yaptı. 

Türkkan, "Ancak orta ve hafif hasar alacak binalar güçlendirmeyle çok rahat kurtarılabilir. Bu binalarda 1,7 milyon konutun olduğu öngörülüyor. Dolayısıyla güçlendirme desteğinin artırılması İstanbul'da yaşanabilecek şiddetli bir depremde orta ve hafif hasar alması öngörülen 1,7 milyon konutu ilgilendiriyor" şeklinde konuştu. 

Söz konusu konutlarda 5 milyon kişinin oturduğunun öngörüldüğüne dikkat çeken Türkkan, bu desteğin bütün Türkiye'de çok daha fazla kişiyi ilgilendirdiğini belirtti. 

"Güçlendirmeye talep, deprem ve Kovid-19 sonrası yüzde 50 arttı"

Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'ın haberine göre; DEGÜDER Başkanı Türkkan, son 2 enede Silivri, Elazığ ve İzmir'de yaşanan depremlerin Türkiye'nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir defa daha hatırlattığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Kovid-19 karantinaları nedeniyle evde kalınan sürenin uzaması da vatandaşlarda farkındalık oluşturdu. Yani depremler ve salgın kısıtlamaları sonrası vatandaşların konutlarında güçlendirme yapma isteği en az yüzde 50 arttı. Kentsel dönüşüm maliyetlerindeki artışın bunda ciddi etkisi var. Çünkü inşaat maliyetleri de çok arttı. Ancak güçlendirme maliyetleri bunun çok altında. Bir daire için ortalama güçlendirme bedeli 150-200 bin lira aralığında. Destek verilen kredi limiti de bu rakama yetiyor."

Türkkan, söz konusu sebeplerle Derneğe ve bu sektörde faaliyette bulunan şirketlere yapılan başvuru sayısında ciddi yükseliş yaşandığını aktararak, "Çünkü güçlendirme çok önemli bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Dönüşüme göre hem maliyetler çok düşük hem de güçlendirme süresi çok kısa. Bu nedenle ilginin her geçen gün artacağı kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Güçlendirmenin tamamen bilimsel verilerle yapıldığının altını çizen Türkkan, güçlendirme ile yıkıp yeniden yapmak arasında sağlamlık açısından fark bulunmadığını dile getirdi.

Kentsel dönüşüm kredisine başvuracaklar dikkat! Dönüşüm kredisi nasıl çekilir?

İstanbul'un o ilçesinde yaşayanlara piyango vurdu!

Kentsel dönüşüm kredisinde önemli gelişme: Faiz desteği limitleri resmen artırıldı!