Sektörel

Şekib Avdagiç'ten son dakika kentsel dönüşüm açıklaması! İstanbul iç açıcı değil!

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, son dönemde konut maliyet yükselişlerinin dünyanın pek çok ülkesinde yaşandığına dikkat çekerek, çelikten çimentoya, demirden seramik ve cama kadar birçok üründe fiyatların arttığını kaydetti. Peki İTO Başkanı Şekib Avdagiç konut sorunuyla neler söyledi? İşte ayrıntılar...Avdagiç, son dönemde konut maliyet yükselişlerinin dünyanın pek çok ülkesinde yaşandığına dikkat çekerek, çelikten çimentoya, demirden seramik ve cama kadar birçok üründe fiyatların arttığını kaydetti

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Cityscape Katar Gayrimenkul ve Yatırım Fuarı'nda (Cityscape Qatar 2022) gazetecilere açıklamalarda bulundu. Avdagiç, son dönemde konut maliyet yükselişlerinin dünyanın pek çok ülkesinde yaşandığına dikkat çekerek, çelikten çimentoya, demirden seramik ve cama kadar birçok üründe fiyatların arttığını kaydetti.

İnşaat malzemesi üreticisine haksızlık yapıldığına, üreticilerin genelde yurt içine ihraç fiyatından düşük mal tedarik ettiğine vurgu yapan Avdagiç, maliyetlerde dövize bağlı gerçekleşen yükselişler olduğunu belirtti. 

Peki İTO Başkanı Şekib Avdagiç konut sorunu, kentsel dönüşüm ve ev fiyatlarıyla ilgili neler söyledi? İşte ayrıntılar...

Konut satışlarında birinci ve ikinci el satışların ayrı ayrı açıklanması gerektiğine dikkat çeken Avdagiç, "Tıpkı otomobilde olduğu gibi... İnşaat sektöründe bunu sürekli vurgulamalıyız. Bunu kredilendirme politikasında verileri verirken ortaya koymamız lazım" şeklinde konuştu. 

Son birkaç ayda belediyelerce izin verilen yapı ruhsatlarında gerçekleşen gerileme ile ilgili de konuşan Avdagiç, kısa süre kira fiyatlarının azalması için kamuoyuna duyurdukları 5 önerinin altını çizdi.

- "Ofislerin konuta dönüştürülmesinde ilçe belediyeleri işleri kolaylaştırmalı"

Şekib Avdagiç, ilk önerilerinin, "yerel yönetimlerin çok hızlı bir şekilde konut yapmaya uygun arsa üretmeleri" olduğuna vurgu yaparak, konut üretiminde arsa maliyetinin yüzde 80'e kadar yükselebildiğinin, makul fiyatlı ilave konut arsası üretilmesi ve buna ilişkn acil imar planları yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Tüm yerel yönetimlerin ve kamu kurumlarının müteahhitlerden ek talepte bulunmaması gerektiğine de dikkat çeken Avdagiç, "Ticari olarak kullanılan alanların hızlı bir şekilde konuta çevrilmesiyle ilgili birkaç yıl önce İstanbul ölçeğinde plan notu çıkmıştı ve İBB Meclisi'nde kabul edilmişti. Bunun uygulamasında ilçe belediyelerinde yaşanan sıkıntılar var. Bunun çok hızlı bir şekilde uygulanmasının önünün açılması ve kolaylaştırılması önemli" diye konuştu ve bu ticari yerler konuta çevrilirken buna bağlı olarak oluşacak okul, cami, alışveriş yerleri gibi donatı alanlarının yerel yönetimlerce hızlıca çözülmesinin gerektiğini aktardı. 

Avdagiç, imar planında ticari şeklinde tanımlanan arsalarda konut üretiminin yapılmasının önünün açılmasının gerekli olduğuna da değindi. 

- "İstanbul'da kentsel dönüşümde iyi bir noktada değiliz"

İTO Başkanı Avdagiç, belediyelere, "kentsel dönüşümde işlemlerin hızlandırılması" çağrısı yaptı ve "Kentsel dönüşümde birkaç kurumun koordineli bir çalışması var. Bu koordinasyonun sağlanması konusunda iyi yürüyen konular var, hızlandırılması ve üzerinde çalışması gereken konular var. İstanbul ölçeğinde baktığınız zaman kentsel dönüşüm konusunda iyi bir yerde değiliz. İstanbul'da çok dönüştürülmesi gereken bina var" diye konuştu. Bunların dönüştürülme oranının henüz beklentileri karşılamaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Avdagiç, "İstanbul'da 1999'dan önce yapılan tüm binaların gözden geçirilmesi lazım. Belediyelerin, TOKİ ve benzeri kurumlarla devreye girmesi ve ada bazlı projeler üretilmesi, bunları belki müteahhitlere parça parça ya da toplu olarak dağıtması dönüşümü hızlandıracaktır. Bazı belediyelerimizin bu noktada başarılı çalışmaları var. Bunu 39 ilçeye yaymalıyız" ifadelerini kullanarak kentsel dönüşümle ilgili değerlendirmesini aktardı. 

Avdagiç, ada bazlı projenin ekonomi ve zaman anlamında sunacağı katkıların da altını çizdi. 

- "İstanbul'da 675 bin iş yeri dönüştürülmeli"

Şekib Avdagiç, megakent İstanbul'da hep konut dönüşümünün gündemde olduğuna, deprem olduğunda yalnızca evlerde olunacağının düşünüldüğüne, sanayi siteleri ve ticari çarşıların ihmal edildiğine dikkat çekerek, olduğunu dile getirdi. Avdagiç, konuyla ilgili açıklamasında, "900 bin işletmenin, iş yerlerinin en az 4'te üçünün, yani 675 bininin yenilenmesi lazım. Kentsel dönüşüm derken hep konutu konuşuyoruz. Halbuki burada çok hızlı bir şekilde sanayi çarşılarının, iş merkezlerinin, fabrikaların dönüşümünü de radarımıza almamız lazım. Onu hiç konuşmuyoruz veya çok az konuşuyoruz" dedi ve konut dönüşümüne ilişkin teşviklerin çoğu iş yeri dönüşümlerinde olmadığını aktardı. Bu iş yerlerinin dönüşümü için teşviklerin yerinde olacağını düşündüklerini belirten Avdagiç, "Burada tabii ki insan canının parasal bir karşılığı yok ancak ekonomik anlamda bir beka sorunu olmaması için İstanbul çok önemli" dedi. 

Avdagiç, megakent İstanbul'un ekonomik açıdan öneminin altını çizerek, buradaki firmaların ayakta kalmasının çok önemli olduğuna da dikkat çekti. 

- İş yerlerinin dönüşümü için mevzuatın kolaylaştırılması talebi

İTO Başkanı Avdagiç, iş yerlerinin dönüşümünde ne gibi teşviklerin talep edildiğine ilişkin soruyu, "İş yerlerinin dönüşüm konusunda asla bir kaynak beklentisi yok. Sadece mevzuatla ilgili kamuya karşı olan mükellefiyetlerin daha makul bir noktaya çekilmesi, süreçlerin daha hızlı ve masrafsız hale getirilmesi veya daha az bedelli hale getirilmesini istiyoruz. Yani burada şirketler 'bize para verin' demiyor. Bu süreci yaparken ayağımızdaki prangaların azaltılmasını istiyoruz." ifadelerini kullanarak yanıtladı. 

Ev alacaklara müjde! Uygun fiyatlı konutlar için kapı aralandı! 

Ev alacaklar dikkat! İşte konut kredisinde yeni düzenlemenin detayları!

İstanbul’un en değerli 10 ilçesi belli oldu! Zirve Beşiktaş, Sarıyer ve Kadıköy’ün!