İstanbul'daki heykeller bakımsızlıktan dökülüyor
İstanbul'a 1993'te dikilen 10 heykelden 3'ü kaldırılmış, 1'i taşınmış, 4'ü bakımsızlıktan dökülüyor...
Atatürk Havalimanı girişindeki heykelin yıkılması üzerine İstanbul'a 1993'te dikilen 10 heykeli araştırdık: 3'ü kaldırılmış, 1'i taşınmış, 4'ü bakımsızlıktan dökülüyor...
Heykeltıraş Ümit Öztürk'ün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı yarışmada Atatürk Havalimanı için seçilen ve 1993'te yerine yerleştirilen "İstanbul" adlı heykelinin yıkılmasıyla alevlenen tartışma, diğer heykellerin de durumunun çok iyi olmadığını ortaya koydu. İstanbul'un farklı mekânlarına yerleştirilen heykellerin akıbeti, heykel sanatına verilen önemin bir göstergesi adeta.
Prof. Dr. Nurettin Sözen'in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı dönemde yarışmayla seçilen 10 heykelin bir kısmı eser sahibine haber verilmeden yerinden kaldırıldı; kalanların çoğu da harap olmuş durumda.
Biri sağ salim kaldı
Yarışma sonunda 1993'te Kadıköy'e Işılar Kür'ün, Maçka'ya Rahmi Aksungur'un, Tünel'e Ayşe Erkmen'in, Üsküdar'a Meriç Hızal'ın, Kabataş'a Ertuğ Atlı'nın, Yenikapı'ya Vedat Somay'ın, Ihlamur'a Mümtaz Işıngör'ün, Gezi Parkı'na Adem Yılmaz'ın ve Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nin önüne Hakkı Karayiğitoğlu'nun heykeli yerleştirildi.
Bu heykellerden günümüze korunarak gelen tek eser Hakkı Karayiğitoğlu'na ait. Çünkü eser, diğer heykellere göre özel ve de güvenliği olan bir alanda bulunuyor. Heykellerden 3'ü kaldırılırken, birinin yeri değiştirildi, diğer 4'ünün ise acil olarak bakıma ihtiyacı var.
Işılar Kür'ün heykeli sanatçıya haber verilmeksizin 3 yıl önce kaldırıldı. Kür, heykelinin kaldırıldığını çok sonra tesadüfen öğrendiğini belirtiyor: "Metro gerekçesiyle kaldırdıklarını söylediler. Heykelimin izini sürdüm ama bulamadım. En son `depoda' dediler. Net bir açıklama da yapılmadı."
Kaldırılan bir diğer heykel Adem Yılmaz'a ait. Sanatçının Gezi Parkı'ndaki heykelinin önce camları kırıldı sonra yine herhangi bir açıklama yapılmaksınız kaldırıldı; bugün nerede olduğu bilinmiyor.
Yeri değiştirilen heykel de Mümtaz Işıngör'e ait. Işıngör, Ihlamur'daki heykelinin önce kaldırılmaya çalışıldığını söylüyor:
"Orada trafik değişikliği var kaldıracağız dediler. Fakat ben dava açacağım deyince korkup Akatlar'a koydular. Ama her an baltayı, kazmayı alıp indirebilirler."
Çok kötü durumdalar
Rahmi Aksungur, Meriç Hızal, Vedat Somay ve Ertuğ Atlı'nın heykelleri bulundukları yerde duruyorlar. Fakat bakıma ihtiyaçları var. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Aksungur "En son gördüğümde iyi durumda değildi, bazı parçaları yıkılmıştı. 5-6 sene önce Park ve Bahçeler Müdürlüğü ilgilendi ama devamını getiremedik" derken, Hızal da heykelinin temizliğe ihtiyacı olduğunu vurguluyor. Vedat Somay'ın heykeli de çok kötü bir durumda.
Ayşe Erkmen'in 2003 yılında yakılan heykeli ise bir süre sonra yenilenerek yerine yerleştirildi.
Milliyet/Yasemin Bay