Kent Haberleri

İstanbul'daki konut kiraları 4 yılda yüzde 707 yükseldi: Konut sorunu nasıl çözülür? 

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, barınma krizinin İstanbul başta olacak şekilde tüm kentlerde etkili olduğuna dikkat çekerek, İstanbul'daki konut kiralarının 4 yılda yüzde 707 yükseldiğini belirtti. Peki konut sorunu nasıl çözülür? CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, TBMM Genel Kurulu'nda konu ile ilgili açıklamalarda bulundu

CHP, TBMM Genel Kurulu'nda konut kiralarındaki artışın sebepleri ve yaşanan barınma krizi üzerine Meclis'e araştırma önergesi sundu. CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, TBMM Genel Kurulu'nda konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

Kiralarda yaşanan fahiş yükselişler sebebiyle yoksullar, dar gelirliler, devlet memurları ve emekliler başta olacak şekilde tüm kesimlerinin olumsuz etkilendiğine ve bu artışların altında ezildiğine dikkat çeken Suat Özçağdaş, "İstanbul'da 2019 yılının Mayıs ayında konut kirası ortalama 1.963 TL iken, Mayıs 2023 itibariyle yüzde 707,2'lik artış ile 15.847 TL'dir" açıklamasında bulundu. 

Özçağday, Sultanbeyli'de Mayıs 2019'da ortalama konut kirasının 1.121 lira olduğunu, 2023 Mayıs itibarıyla ise bu rakamın yüzdfe 740,39 artarak 9 bin 422 lira olduğunu belirtti. 

İstanbul'daki konut kiraları 4 yılda yüzde 707 yükseldi: Konut sorunu nasıl çözülür? 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; " Yıllardır benim de yaşadığım Üsküdar ilçesinin ise, 2019 yılı Mayıs ayı konut kirası ortalaması 2.142 TL iken, yüzde 705,67'lik artış ile 17.257 TL'ye yükselmiştir" diyen CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, Üsküdar Yavuztürk Mahallesi'nde ise 2019 yılında 1.070 TL olan konut kirasının şu anki değerinin ortalama  bin TL'ye yükseldiğini söyledi. 

Evlerinden çıkmak durumunda kalan kiracılarında, fahiş zamlar sebebiyle konut bulamadığının altını çizen Suat Özçağdaş, "Mevcut düşük maaşlar nedeniyle, İstanbul gibi kentlerde barınamayacak duruma gelen devlet memurları diğer illere tayin istemekte ve adeta büyükşehirlerden kaçmaktadır" açıklamasında da bulundu. 

Kiralara yüzde 25 zam sınırı uygulamasının ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdiğine de değinen Özçağdaş, "Bu durum, kira tespit davalarının artmasına, her iki taraf arasında yaralanma ve hatta ölümle sonuçlanan olayların yaşanmasına, toplumsal huzurun ortadan kalkmasına neden olmuştur" şeklinde konuştu. 

Söz konusu açıklamasında barınma krizinin bir diğer sebebinin de kontrolsüz göç olduğunu aktaran Özçağdaş, "10 milyondan fazla mültecinin yaşamaya başlaması nedeniyle, İstanbul başta olmak üzere birçok kentimizde konut talebinin artması kira artışlarının bir başka nedenini oluşturmaktadır" dedi ve 2022'de yabancılara 67.490 konut satıldığını söyledi. 

KONUT KRİZİ NASIL ÇÖZÜLÜR? 

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Peki bu durumdan nasıl çıkabiliriz? Öncelikle sorunun Meclis bünyesinde tüm boyutları ile ele alınması gerekmektedir. Ülkemizdeki konut kiralarında son yıllarda yaşanan artışların nedenlerinin belirlenmesi ve yaşanan kira artışlarına yönelik alınabilecek önlemlerin ve politikaların tespit edilebilmesi amacıyla Anayasanın 98'nci ve İçtüzüğün 104'ncü ve 105'nci maddeleri gereğince vermiş olduğumuz Meclis Araştırma Önergesinin kabul edilmesi için çağrıda bulunuyoruz.

* Toplu Konut İdaresi'nin asıl görevi olan sosyal konut üretimine odaklanmasının sağlanması; Dar gelirli ailelerin kira öder gibi taksitlerle konut sahibi olmalarına ya da düşük bir bedelle kiralayabilmelerine olanak sağlayacak programlar oluşturulması; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcımız Dr. Buğra Gökçe'nin de bugün açıkladığı gibi sadece İstanbul'da boş durumda olan 450 bin ile 750 bin arasındaki konutun sosyal konut olarak değerlendirilmesi, Dezavantajlı grupların, yeni evlenenlerin, uzun süre işsiz olanların sosyal konut imkânından öncelikle yararlanmasının sağlanması; Yerel yönetimlerin kiralık sosyal konut inşa etmeye teşvik edilmesi ve bu amaçla kaynak sağlanması; Konut birlikleri ve kooperatiflerinin de bu kapsamda desteklenmesi; Gençlere nitelikli barınma imkânı sağlamak üzere tüm üniversitelerin içinde veya yakınında yeterli sayıda öğrenci yurdu açılması; Konut üretiminde çağdaş bir şartname, kodlama ve maliyet sistemi oluşturulması; Düşük maliyetli ve daha hızlı konut üretimi için endüstriyel inşaat tekniklerinin geliştirilmesinin teşvik edilmesi; Türkiye'yi bir açık ülke haline getiren düzensiz göç politikalarına son verilerek, mültecilerin ülkelerine dönmelerinin teşvik edilmesi sorunun çözümüne yönelik öneriler arasındadır."

Dolar/TL şu anda ne kadar? 7 Temmuz Cuma dolar yükseldi mi, düştü mü? Dolar bugün kaç lira?

Dikkat! 15 Temmuz'da ulaşımın ücretsiz olacağı hatlar ve iller peş peşe açıklandı!

Katma Değer Vergisi yüzde 20'ye yükseltildi! KDV artışı Resmi Gazete'de!