Kent Haberleri

İstanbul'dan sonra İzmir için de büyük deprem uyarısı geldi: 7.1 büyüklüğünde deprem olabilir!

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'e 7.1'lik deprem uyarısında bulundu ve daha hızlı bir şekilde önlem alınması gerektiğini söyleyerek, kentsel dönüşüme dikkat çekti. İşte o açıklama...

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in deprem riski ile ilgili bir son dakika açıklamasında bulundu. 

İzmir'deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 senedir çalıştıklarına dikkat çeken Sözbilir, İzmir, Güzelbahçe, Yağcılar, Seferihisar ve Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları bitirdiklerini belirtti. 

İzmir fayındaki son depremin 1688'de yaşandığını dile getiren Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Yaklaşık 340 sene geçmiş. O fayın deprem tekrarlama aralığı biraz daha geniş, yaklaşık bin seneye yakın. Bu nedenle İzmir fayının da yakın bir gelecekte kırılma şansı olmadığını düşünüyorum ancak İzmir'deki Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay ve 2 bin senedir kırılmadığını görüyoruz. Dolayısıyla Tuzla fayı açısından İzmir'in deprem tehlikesinin değerlendirilmesi gerekiyor" 

7.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayının İzmir'in en uzun faylarından biri olduğunu vurguladı ve denizde ve Doğanbey'de başlayıp kuzeyde de Bornova'ya kadar giden fayın yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu söyledi. 

"Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip. 2 bin senedir kırılmadığı için fayın yakın bir zamanda kırılma ihtimali fazla" ifadelerini kullanan Hasan Sözbilir, Tuzla fayının kırılma zamanının yaklaşmasına paralel şekilde acil olarak alınması gereken önlemlerle ilgili de bilgi verdi. 

Türkiye ölçeğinde 1999 depreminden sonra gerek üniversiteler gerek sivil toplum örgütleri gerekse belediyeler olarak çok önemli çalışmaların yapıldığını aktaran Sözbilir, ancak özellikle Elazığ, İzmir, 6 Şubat veya Van depremlerinin depreme hazır olmadığımızı gösterdiğinin altını çizdi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜME İLİŞKİN YOL HARİTASI HAZIRLANMALI 

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Toplum olarak hem deprem sırasında hem de daha sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili daha bilinçli olunması gerekli. Kentsel dönüşüme ilişkin bir yol haritası çizilmeli. Her şehrin kendine göre bir kentsel dönüşüm çerçevesi hazırlanmalı" ifadelerini kullandı. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) İl Afet Risk Azaltma Planının (İRAP) 81 il için 2020 senwsinde tamamlandığına, İzmir için 127 tane eylem olduğuna vurgu yapan Sözbilir, bunlar tamamlanmadığı sürece 'Depreme hazırız' denme şanşının olmadığının altını çizdi ve fay, zemin ve bina üçlüsünün çok iyi şekilde analiz edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Sözbilir, konuya ilişkin açıklamasını "Faylarımızı tanımaya devam etmeliyiz çünkü beraber yaşıyoruz, onlar canlı varlıklar. Fayların anlaşılması için Türkiye ölçeğinde bir projeye start verildi. Zeminle ilgili problemler İzmir'de çok yüksek. Özellikle denize yakın yerlerde sıvılaşma tehlikesi bulunuyor" diyerek tamamladı. 

TOKİ arsa satışı için son 5 gün! 33 ilde KDV'den muaf 391 arsa yüzde 25 peşinat ve 48 ay vade fırsatıyla satılacak!

Nexonya İnşaat'tan Beylerbeyi'ne yeni proje! Bonega Beylerbeyi için start verildi! 

Chery Tiggo4 Pro, 800-900 bin TL fiyatla geliyor! Herkesin beklediği o otomobilde müjde: Chery kampanya!