27 / 04 / 2024

İstanbullular dikkat! İstanbul'un en kirli 4 ilçesi belli oldu!

İstanbullular dikkat! İstanbul'un en kirli 4 ilçesi belli oldu!

Kış aylarının gelmesi ile birlikte İstanbul'da hava kirliliğinin arttığını belirten uzmanlar İstanbul'un en kirli 4 ilçesini açıkladı.



Şehirleşmeyle birlikte araba sayısının, sanayi tesislerinin ve ısınmak için kullanılan köümür gibi fosil yakıt tüketiminin artmasıyla kirlilik oranı yükseliyor. Uzmanlar özellikle kış ayı ile birlikte hava kirliliğinin artığını belirterek İstanbul'un en kirli ilçelerini açıkladı. İstanbul'da son zamanlarda ortaya çıkan hava kirliliği sağlığı tehdit ediyor. Nüfusun ve araç sayısının artmasıyla kış mevsiminde kullanılan yakıtların hava kirliliğini daha da artırmasından dolayı uzmanlar vatandaşları uyarıyor.

İSTANBUL'UN EN KİRLİ 4 İLÇESİ!

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul'un en kirlik dört ilçesi Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane olarak sıralandı. Bu ilçelerde hava kirliliğinin yoğun yaşandığını söyleyen uzmanlar, vatandaşların hava kalitesini anlık olarak takip etmeleri gerektiğini söylerken doktorlar ise hava kirliliğinin kalp ve akciğer rahatsızlıklarını artırdığını belirtiyor.

İstanbullular dikkat! İstanbul un en kirli 4 ilçesi belli oldu!

ŞEHİRLEŞME ARTTIKÇA KİRLİLİK DE ARTIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros,  "Şehirleşme arttıkça, şehirde ki araç sayısı arttıkça, sanayi tesisleri arttıkça, ısınmada kömür gibi fosil yakıt kullanılıyorsa meteorolojik şartlara bağlı olarak hava kirliliği oranı değişkenlik arz ediyor.

Şehirlerde daha çok araçlardan çıkan azot kirliliği, tozlar insan sağlığı başta olmak üzere tüm ekosistemde olumsuz yönde etkiler oluşturuyor. Kış döneminde ısınma kaynaklarının devreye girmesiyle hava kirliliği daha da artabiliyor. 

İstanbullular dikkat! İstanbul un en kirli 4 ilçesi belli oldu!
BU HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen Kronik bronşit, astım, kalp yetersizliği bulunan hastaların bu noktada kendilerine dikkat etmeleri çok önemli. Özellikle kalp krizi geçirmiş, uzun dönem koruyucu tedavi alan, kalp yetersizliği olan hastaların bu konuda dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.

KALP HASTALIKLARI ARTTI

Hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizen Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen , "Bizim parçacık sayısı dediğimiz hava kirliliğinin ölçüldüğü bir parametremiz var. Parçacık sayısı arttığı zaman damardaki akışkanlığın bozulduğu, damar spazmı yaptığı ve kalp krizinin daha çok görüldüğü izlenmiş.'' dedi.

Yılan hikayesine dönen İnciraltı yeniden askıda! 

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul'un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

Bu il ve ilçelerden ev alanlar köşeyi döndü! Konut yatırımında en çok değerlenen il ve ilçeler hangileri? 

 


Geri Dön