09 / 01 / 2025

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul'un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul'un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve ilçe ilçe uyardı. İşte ayrıntılar...



Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6 Şubat depremlerinin ardından, büyük deprem beklenen Marmara yeniden gündem oldu.

Beklenen büyük Marmara depremi ile ilgili bir uzman “Olacak” derken diğeri ise ‘Yok o fay ölü bir hat’... diyor. Megakentliler ise tedirginlikle yapılan açıklamaları takip ediyor. Bunların yanı sıra geçtiğimiz hafta da Bursa’nın Gemlik ilçesinde 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremler Marmara'da yaşayanların daha da tedirgin olmasına ve 'Bu deprem büyük depremin öncüsü mü?' sorularının sorulmasına sebep oldu. 

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

Sözcü Gazetesi'nden İpek Özbey'in haberine göre; Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, büyük depremle ilgili yaşanan görüş farklılıklarına ilişkin "Uzman dediğin zaman konuştuğu konu üzerinde çalışma yapmış, gözlem yapmış, veri toplamış, o verileri incelemiş, yorumlamış, bilim süzgecinden geçmiş, çalışması uluslararası saygın bir dergide yayınlanmış olmalı. Bu bilimsel bir çalışmadır ve bu nedenle bir uzmanın yapabileceği bir şeydir" açıklamasında bulundu. 

Deprem olmayacak diyenlere inanmanın herkese daha hoş geleceğini dile getiren Görür, Marmara'da araştırmaları yapan Türk tarafının başkanının kendisi olduğunu belirtti. 

Prof. Dr. Görür, İstanbul’da deprem olasılığını yüzde 47 olarak açıklamıştı. Konuya ilişkin olarak, "Parsons, 2000 yılında bir çalışma yaptı. Türk bilim adamları da vardı. O çalışmayı yaparken jeolojik dönem depremlerinde inceleme yaptılar. Fayda stres birikimini incelediler. Stres transferi hesabına göre sonuçlarına göre 1999’dan sonra 30 sene içinde deprem olma olasılığı yüzde 64" dedi ve bunun çok büyük bir rakam olduğunun altını çizdi. 

"Bu yıl Parsons bunu revize etti ve ABD’den bize seslendi" diye konuşan Görür, yaptığı revize sonucunda bu olasılığında yüzde 47’ye indiğini açıkladığını belirtti. 

Görür, bu olasılığın inme sebebini de "Diyelim ki çok daha zaman geçti, deprem olmadığı zaman daha farklı hesaplanır. GPS verilerine, diğer fayların deprem üretmesine, stres dağılımına, uydu verilerine bakılıyor" diyerek açıkladı. 

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

ASYA MI DAHA SAĞLAM ZEMİNLİ, AVRUPA MI?

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Asya yapısının jeolojik yapısının eski, çok daha sertleşmiş kayalardan oluştuğuna dikkat çekerken, Avrupa Yakası'nda daha genç olduğunu belirtti. 

"Avrupa yakasında senin bina yaptığın yer genç çökerlerden oluşuyor. Yeterince kaya niteliği bulunmuyor. Kumlu, içinde su olan zayıf kayalar. Avrupa bu durumda. Asya ise tam aksi kaya" diyen Görür, bu durumun, depremde yapı stokunu ve deprem dayanıklılığını çok etkilediğini vurguladı. 

Deprem dalgalarının en az 15 kilometre alttan geldiğini dile getiren Görür, "Küresel yayılıyor. Havuza su atıldığında nasıl dalga dalga geliyor, o şekilde. Altta sağlam kayadan çabucak geçiyor. Önce P dalgası, sonra S dalgası geliyor" şeklinde konuştu. 

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

EN ÇOK ETKİLENECEK İLÇELER

Prof. Dr. Görür, özellikle Avrupa yakasında yer alan bölgelerin, Haliç'ten tutun Silivri'ye kadar olan alan, Bakırköy, Zeytinburnu gibi denize yakın olan kesimlerin beklenen büyük Marmara depreminden daha çok etkileneceğini vurguladı. 

"Bu hükümetin depreme hazırlık deyince aklına ilk gelen yapı stoku oluyor. Depreme bir kent tüm bileşenleriyle hazırlanmalı… Bu şekilde yaparak deprem hazırlığını müteahhitlik projesine çevirsin" diye konuşan Naci Görür, Yönetim sistemi, halk, alt yapı, yapı stoku, ekosistem ve çevre, ekonomi şeklinde 6 bileşenin hepsinin yapılmaması halinde depreme hazırlık yapılamayacağının altını çizdi. 

Ayrıca, Görür, İstanbul’da kanalizasyon ve içme suyunun yan yana gittiğini, depremde bunların kırılacağını, kanalizasyonun içme suyu şebekesine karışacağını vurguladı ve "Salgın hastalık gırla gider. Sular kesilir, hijyen kalmaz. İnsanlar susuzluk çeker. Su getirip halka dağıtmak büyük problem olur, yollar kapalı olur. İnsanlar yıkanamaz" ifadelerini kullandı. 

Silivri, büyük depremden 8 şiddetinde etkilenecek! Deprem uzmanı İstanbul un riskli yerlerini ilçe ilçe sıraladı!

SİLİVRİ'DE ŞİDDET 8 OLACAK

Prof. Dr. Görür, AFAD'ın olası afette kullanılmak üzere Silivri'de oluşturulan merkeze konteyner depolamaya başlaması ile ilgili de konuştu ve "Silivri 8 şiddetinde etkilenecek depremden. Siz oralarda yığınak yapabilirsiniz. Burası da nihayet Marmara Bölgesi. Ben bu yığınakların Marmara Bölgesi dışındaki şehirlerden gelmesi gerektiğini, yardımın oralardan yapılması gerektiğini düşünüyorum" dedi. 

Marmara Bölgesinin tamamen bu depremden etkileneceğinin altını çizen Görür, "Havayoluyla bu işi yapmanız sınırlı. Önemli olan 72 saatte ne kadar hızlı hareket edildiği. Hayatta kalmanın sınırı bu. İlk acil müdahale Marmara dışında olmalı" diyerek açıklamasını tamamladı. 

İkinci elde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı genişliyor! Motosiklet de dahil edilecek!

Vatandaş neden ev alamıyor? 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!


Geri Dön