04 / 05 / 2024

Vatandaş neden ev alamıyor? 

Vatandaş neden ev alamıyor? 

Türkiye'de son 2 senede konut fiyatları uçtu. Fiyatların artmasıyla vatandaş konuta erişimde zorluk yaşamaya başladı. Peki, kiracılar neden ev alamıyor?



Konut fiyatlarındaki artış devam ederken satışlar ise durağanlaştı. Fenercioğlu AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, inşaatta maliyetlerde son 2 senede olağanüstü artış olduğuna işaret ederek, "Konuta erişimde tek engel yabancı değil, maliyetler ev almada belirleyici konumda. Örneğin Tokat’ta yabancı talebi yok ama konuta erişim zor" dedi.

Hem Türkiye'nin birçok kentinde hem de yurt dışında birçok noktada projeler geliştiren Fenercioğlu AŞ, Neo Portföy Yönetimi AŞ ile "arsa ve karma gayrimenkul yatırım fonu" işbirliği gerçekleştirdi. 

Yeni Masaj'da yer alan habere göre, Fenercioğlu AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, 2021 senesinde 50 milyon Euro, 2022'de 75 milyon Euro, 2023'te ise 85 milyon Euro ciro yaptıklarını açıklayarak, 2024 yılında ciro hedeflerinin 150 milyon Euro olduğunu açıkladı. 

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım da yönettikleri 55 adet yatırım fonu ile toplam yönetilen varlık büyüklüğünün 750 milyon dolar sınırına yaklaştığını açıkladı.

Yıldırım, 4-5 sene sonra kime satılacağı değil, üzerine ne yapılacağını bildikleri arsalara yatırım yaptıklarına dikkati çekerek, "Antalya'da konut, konaklama, ofis ve ticari birimlere ihtiyaç var. Nitelikli alıcı bu fonlara yatırım yapıyor. Yatırım tutarı en az 1 milyon Türk Lirası veya katları oluyor. Her bir fonun büyüklüğü 500 milyon Türk Lirası. Arsa Fonu, portföyüne aldığı arsaları değerine ulaştığında satacaktır. Ofislerde dolar bazında yüzde 6-6.5 getiri var. Kanun gereği getiri garantisi verilemiyor." şeklinde konuştu.

Vatandaş neden ev alamıyor? 

KONUTTA MALİYETLER ÇOK ARTTI

Fenercioğlu AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, Yeni Mesaj'ın sorusu üzerine, Türkiye'de yabancıya gayrimenkul satışında yasak olmadığına işaret ederek, "Ancak zaman zaman bazı mahallerde kısıtlamalar gelebiliyor. Yabancılar için ekonomik bir bölge Alanya" dedi.

Ayrıca  yatırımcı ile mülteciyi ayırmak gerektiğine dikkati çeken Fenercioğlu, "Konuta erişimde tek engel yabancı değil, maliyetler ev almada belirleyici konumda. Örneğin Tokat'ta yabancı talebi yok ama konuta erişim zor çünkü son iki yılda maliyetlerde olağanüstü artış oldu" diye ifade etti.

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Kiralık daire sayısı artıyor ama kiralar düşmüyor!


Geri Dön