28 / 04 / 2024

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki tartışmalar sık sık gündeme geliyor. Ev sahipleri, kirasını ödemeyen kiracılar için hangi yollara başvurabileceklerini araştırıyor. İşte ayrıntılar...



Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar sık sık gündem oluyor. Milyonlarca ev sahibi, kirasını ödemeyen kiracılar için ne yapılabileceğini araştırıyor. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e bir okuyucusu "Kirasını ödemeyen kiracı için hem alacağımızın tahsili hem de tahliye davası açabilir miyim?" sorusunu yöneltti. 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

30 GÜN SÜRE VERİLİR

Tamer Heper, okuyucusunun sorusuna verdiği yanıta "Bir kimsenin alacağı olup da bunu tahsil edemiyor ise elbette hakkını aramak amacıyla dava açabilir" diyerek başladı. 

Borçlu olan kiracı ise kiracı hakkında da dava açılabileceğinin, alacak talep edilebileceğinin ve yasada belirlenmiş tahliye nedeni olması halinde tahliyesinin de istenebileceğinin altını çizen Heper, "Fakat kira ilişkisinde hemen dava açmak yerine önce icra takibine başvurmak tercih edilen bir seçenek. Mesela 30 gün ödemeli bir takip yapılır" dedi. 

Heper, 30 gün içinde de kira ödenmezse, kiracını temerrüde düşmüş olacağını aktardı ve "Buna göre hem ödenmeyen kira hem de tahliye talepli dava açılır. Bu davalar duruma göre icra hukuk mahkemelerinde de görülür sulh hukuk mahkemelerinde de" açıklamasında bulundu. 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Tamer Heper, bu sebeple yasal gerekçelerin olması halinde ikisini birden talep ederek dava açılabileceğinin altını çizdi. 

"Bazı durumlarda icra takibine de gerek kalmadan noterlikten çekilen ihtarnameler ile de tahliye sebebi oluşturulabilir. Burada da 30 günlük ihtar düşünüldüğü gibi iki kez süresinde ödenmemiş kira için ihtar gönderilmesi tahliye gerekçesidir" diye konuşan Heper, kısa sürede sonuç alınıp alınamayacağına da değindi. 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

HEM KİRACILAR HEM EV SAHİPLERİ İÇİN GEÇERLİ 

Tamer Heper, şu an için kısa sürede sonuç alınabilir diyemediğini dile getirdi ve "Mahkemelerin dosya yükü o kadar fazla ki, artık sürenin uzunluğuna kısalığına değil sonucuna odaklanıyoruz. Önce icra takibine başvurmanın bir başka sebebi de şayet takibe itiraz olunmaz ise yedi gün içinde alacak kesinleşir ve davaya gerek olmadan kiranın tahsilatı imkanı doğar" ifadelerini kullandı. 

Bu nedenle benzer durumalrda hukuki yollara başvurulmadan önce bir meslektaşına danışılması tavsiyesinde bulunan Heper, bu danışma tavsiyesinin yalnızca konut sahiplerine yapılmış bir tavsiye olmadığını vurguladı. 

Heper, söz konusu açıklamasını "Kiracılar için de aynı tavsiye geçerlidir zira haksız şekilde aleyhlerine takip ve davaların açıldığına da tanık oluyoruz. Bu durumda hak kaybına uğrama riski vardır ki elbette bu durum da rıza göstermemek gerekir" diyerek tamamladı. 

Altın fiyatlarında geri vites! Elinde avucunda altını olanlar dikkat! 13 Aralık Çarşamba altın fiyatları ne kadar oldu?

Avrupakent GYO yatırımcı ile buluşuyor! 13 -14- 15 Aralık'ta talep toplayacak!

Ev almak isteyenlere müjde! Prefabrik evler 279 bin 900 TL'den başlayan fiyatlarla satılıyor!


Geri Dön