28 / 04 / 2024

İkinci elde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı genişliyor! Motosiklet de dahil edilecek!

İkinci elde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı genişliyor! Motosiklet de dahil edilecek!

İkinci el taşıt satışlarında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosiklet de dahil oldu. Karar 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Ayrıca Ticaret Bakanlığı bu kararı uzatabilecek.



Bugünkü 32398 Sayılı Resmi Gazete'de İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre 2. el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek için 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren sıfır aracın satışında ‘6 ay ve 6 bin km’ şartıyla ilgili düzenleme genişliyor. 

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre ikinci el taşıt satışında uygulanan 6 ay ve 6 bin kilometre kuralına motosiklet de dahil oldu. Hürriyet'in aktardığı detaylara göre söz konusu karar 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacak. Yine verilen bilgilere göre Ticaret Bakanlığı bu kararı uzatabilecek. Pek çok kişinin gündeminde yer alan ikinci el otomobil fiyatlarına satış fiyatı düzenlemesi, fırsatçılar ve stokçular sebebiyle getirilmişti. 

İkinci elde 6 ay ve 6 bin kilometre şartı genişliyor! Motosiklet de dahil edilecek!

Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

MADDE 1- 13/2/2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin geçici 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “iştigal edenler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “motosiklet,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.


Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre ikinci el araç piyasasındaki fahiş fiyatların önüne geçmek amacıyla 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe giren sıfır aracın satışında ‘6 ay ve 6 bin km’ şartıyla ilgili düzenlenmişti. 2. el araçların 6 ay ve 6 bin kilometreyi geçmediği takdirde satılmasının da önüne geçildi. Söz konusu bu düzenleme şahısları kapsamazken galerici, şirket sahibi, rent a car sahiplerinin şahsi otomobil satışlarında da bu kural geçerli oluyor.

Buna göre; 2. el kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını ya da satışını ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe 1 Temmuz 2023 tarihinden önce doğrudan ya da dolaylı şekilde yapamayacak.

Ayrıca yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ticaret Bakanlığı bu tarihi 6 aya kadar uzatmaya yetkilidir. 2. el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşanlar ismine bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tescil edilen otomobil ve arazi taşıtlarının 15 Eylül 2022'ye kadar pazarlanması veya satılması halinde birinci fıkra uygulanmayacak.

Vatandaş neden ev alamıyor? 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Elektrikli Porsche Macan'ın özellikleri ve beklenen fiyatı açıklandı...


Geri Dön