Kent Haberleri

İstanbul'un bazı bölgelerinde Türklerin dükkanları kalmadı! Araplar otel de alıyor: Kiralar bu yüzden uçuyor!

İstanbul'un Aksaray, Esenyurt, Beyoğlu gibi ilçelerinde yaşayan Suriyeliler kendilerini kimsenin kabul etmediğini belirtiyor. Türk vatandaşlar ise bazı yerlerde Türk dükkan bile kalmadığını, otelleri bile Arapların aldığını belirtti. İşte ayrıntılar...

Suriye'de yaşanan iç savaş, tarihteki en büyük mülteci akınlardan birine neden oldu. Savaşın ardından 5,6 milyon Suriyelinin yüzde 65’i (3,6 milyon) Türkiye’ye göç ettiği belirlendi. 

Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsünde yer alan Suriyeli sayısı İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı rakamlarına göre 3 milyon 158 bin oldu. 

Suriyelilerin yüzde 70’inden fazlası kadın ve çocuklardan meydana geliyor. Ayrıca yaş ortalamaları 22. En çok Suriyeli de megakent İstanbul'da yer alıyor. Geçici korumayla Türkiye’de  bulunan Suriyelilerin sayısı da 3 milyon 158 bin şeklinde belirlendi. 

Sözcü Gazetesi'nden Fırat Fıstık'ın haberine göre;  6 senedir Tarlabaşı’nda yaşayan Muhammed Gines, Halep’teki evlerine roket düşmesinin ardından tüm ailesini kaybeden ve Türkiye’ye gelen Suriyelilerden biri. En önemli probleminin iş bulamamak olduğuna dikkat çeken Gines, yalnızca Kızılay'dan destek aldıklarını belirtti. 

Tezgahtarlık yapan Sufuk ise ırkçılık olduğunu dile getirdi ve asgari ücretle çalıştığını, Avrupa’ya gitmek istediğini fakat bunun için de geç kaldığını söyledi. 

Suriyeliler Aksaray, Esenyurt, Beyoğlu gibi pek çok ilçede de restoran, market gibi işletmeler açtı. Geçici değil artık bu yerlerde kalıcı oldular. 

İstanbul'un Aksaray ilçesinde yaşayan Bahadır Kabakçı, bölgenin küçük Arabistan gibi olduğunu söyledi ve "Durumu görüyorsunuz Türk dükkan bile kalmadı. Otelleri bile Araplar almış" dedi. 

Kabakçı, bu durumun kira bedellerini yükselttiğinin altını çizdi. 

İstanbul Valiliği tarafından, geçtiğimiz senenin Ekim'inde bir açıklama yapılmıştı ve İstanbul ili dışında kayıtlı olmasına rağmen İstanbul’da ikamet eden geçici koruma çerçevesinde yer alan Suriyelilere süre verilmişti. İçişleri eski Bakanı Süleyman Soylu da benzer bir uygulamayı 2019 yılında hayata geçirmişti. Ancak Suriyeliler kayıtlı oldukları illere gitmelerine rağmen megakente geri dönebiliyorlar. 

Ünlü profesörden o bölge için yeni uyarı geldi: Deprem tehlikesi arttı!

2023'ün başında, bir evin satış fiyatı ne kadardı, şu an ne kadar? 'Çimento sudan ucuz' hesabı sosyal medyayı karıştırdı

Son Uyarı! Kira gelir beyannamenizi vermeyi unutmayın!