Genel

İstanbul'un daha çok ofise ihtiyacı var!

İstanbul giderek çok merkezli bir yapıya bürünüyor. Bu yapısından dolayı konut alanı olarak insanların hafızasında belli bir anlamla yer edinen bölgeler, gelişmeler karşısında birden farklı bir mecra olarak karşımıza çıkıyor

İstanbul giderek çok merkezli bir yapıya bürünüyor. Bu yapısından dolayı konut alanı olarak insanların hafızasında belli bir anlamla yer edinen bölgeler, gelişmeler karşısında birden farklı bir mecra olarak karşımıza çıkıyor. Bu gün konut alanı olarak bildiğimiz bir bölge, birkaç yıl gibi kısa bir süre içinde iş merkezi olurken, yeni kurulan bir AVM 'nin yanına farklı iş kollarını ve bir başka AVM 'yi de çekmesi, bölgenin fonksiyonunun değişmesinde önemli araç bir oluyor.

Öte yandan Türkiye, dünya arenasında söz sahibi olmaya aday bir ülke. On yıl içinde dünyanın belli başlı finans ve ticaret merkezlerinden birisi olarak konumlandırılması da uluslararası şirketlerin İstanbul 'da nitelikli ofislere duyduğu ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Merkezi iş Alanı (MİA) dendiğinde ilk akla gelen Maslak- Büyükdere Caddesi 'ne alternatif olarak Avrupa yakasında Kağıthane ve Basın Ekspres Yolu, Anadolu yakasında Ümraniye, Kartal- Maltepe Sahil Hattı, E-5 'in her iki yakada ve her noktasında gelişen iş merkezleri, duyulan ihtiyacın tetikleyen bir diğer etken oluyor.

Bu sayımızda bizde Milliyet Emlak Eki olarak İstanbul 'un bu nitelikle ofis ihtiyacına dönük projeler geliştiren firmaları ve projelerini ele aldık.

Ukra İnşaat CEO 'su Kürşat Tuncel

‘İhtiyaç hissettiğimiz yerde varız '

Ukra İnşaat 'ın bu güne Esenyurt bölgesinde şželale Plaza, Han Plus ve Sedai Plus projeleriyle ofis arzına katkıda bulunduğunu dile getiren Ukra İnşaat CEO 'su Kürşat Tuncel, ilerleyen dönemlerde yine bölgesel ihtiyaç tespit edilen yerlerde ofis projesi geliştirmeye devam edebileceklerini dile getirdi.

İstanbul 'un çok merkezli yapısından dolayı ofis projelerinde de bu paralelde bir bölümlenme sergil ediğine dikkat çeken Tuncel, “Levent, Zincirlikuyu, Esentepe, Maslak hattı ve Kozyatağı merkezi ofis alanları oturmuş yerler olarak göze çarpıyor. Son dönemde Ümraniye, Kartal, Bomonti, Havaalanı çevresi, Maltepe, Merter gibi yeni ofis bölgeleri gelişiyor. Finans merkezi projesiyle Ataşehir geleceğin merkez ofis alanlarından birisi olacak ” diye diye konuştu.

‘İstanbul finans merkezi, nitelikli ofise ihtiyaç var '

Garanti Koza olarak 2006 yılında her biri 44 katlı 2 ofis binası ve 3 katlı AVM 'den oluşan Koza Plaza projesini tamamladıklarını dile getiren Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Binark, İstanbul 'un, Türkiye 'nin iş ve finans merkezi olduğu için nitelikli ofislere ihtiyacı olduğun u dile getirdi.

Kent olarak İstanbul 'un her yerinde nitelikli ve kaliteli ofislere ihtiyaç duyulduğunun altının çizen Binark, ofislerin taşıması gereken özellikler olarak , ana yollara cepheli iyi bir konum, kolay ulaşım,   konut alanlarına yakınlık,   efektif ve hesaplı bina yönetimi ile makul genel giderlerin olması,   klima ve diğer elektronik sistemlerin olması,   etrafta yeterli miktar ve kalitede yemek imkanlarının olması , binanın nitelikli ve kaliteli olması gibi özellikleri gösterdi.

Reality World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan

Yeni nesil hazır ofisler yükselişte
Ekonomideki canlanmaya paralel olarak, orta vadeli iyimser beklentilerin ve piyasalara güvenin i art ırması ve özellikle yabancıların Türkiye 'ye yönelik artan ilgisi nin ofis piyasasın a olan kiralama talebini tetiklediğini dile getiren Reality World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, geçen yılın sonlarına doğru her iki yakada merkezi lokasyonlar dışında kalan   kısımlarda talepler in attığını dile getirdi.

Türkiye ve dünyada serbest çalışan kesimin tercih ettiği “Home ofis ” yaklaşımının yerini Türkiye 'de gelişen ekonomi ve uygun şartlara da bağlı olarak “Sanal ofis ” ve “Hazır ofis ” yaklaşımları nın almaya başla dığına dikkat çeken Baygan, “Nitelikli çalışma alanlarına duyulan ihtiyaç, “Home Ofis ” kullanımı yerine yeni nesil plaza ve ofis binalarında ihtiyaca göre   kullanım alanı ve hizmetlerin seçilebildiği “Hazır Ofis ” yaklaşımını teşvik et ti' diye konuştu.

Nitelikle ofis pazarı 10 yılda 1.5 kat büyüyecek
İlk ofis proje lerini şžişli Bomonti 'de geliştirdik lerini kaydeden Fer Yapı   Yönetim Kurulu Üyesin Ramadan Kumova, önümüzdeki dönemde de farklı lokasyonlarda da benzer projelere imza atmayı hedefl ediklerini dile getirdi.

İstanbul 'un Bomonti , Basın Ekspres Yolu , Ümraniye ve Kartal   bölgelerinde nitelikli ofis projelerine ihtiyaç duyduğunu belirten Kumova, “Bugün mevcut A sınıfı ofis stoğu 3 milyon   metrekare civarında. Yeni ürünlerin piyasaya girişi   ise yıllık 200   bin metrekare civarında. Fakat bizim Bomonti 'de liderliğini yaptığımız daha esnek m etrekareli A sınıfı ofis piyasasının da yeni geliştireceği ürünlerle beraber arzın ortalama 500   bin metrekareye çıkmasını bekleyebiliriz. Bu durumda gelecek 10 yıl için pazarın minimum 1 .5 kat büyüyeceğini öngörebiliriz ” diye konuştu.

‘Ofisler konutlar kadar çok geliştirilmiyor '
İstanbul 'un her iki yakasında yeni bir konseptle ofis projeleri geliştirdiklerini belirterek sözlerine başlayan Ağaoğlu şžirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, “Bizim My konseptiyle başlayıp geliştirdiğimiz projeler gibi çok başarılı ofis projeleri son dönemde birbiri ardına geliştiriliyor. Bu durum sektör adına bizleri mutlu ediyor. çalışan insanların uyku dışında en çok zaman geçirdikleri alanlar çalışma ortamı olmakta. Ancak buna rağmen konut sektöründeki hacimsel gelişmeye paralel miktarda ofis projesinin geliştirilmediği gerçeğinden hareket ederek bu boşluğu doldurmak istedik ” dedi.

Son dönemde geliştirilen ofislerin Levent-Maslak bölgesinde yoğunlaştığına dikkat çeken Rahvalı, “Buna rağmen şehrin Atatürk Havaalanı güzergahı civarında yeni proje ihtiyacını gördük ve 503 bağımsız bölümlük My Office 212 projesini geliştirdik. Anadolu yakasında ise E5 güzergahında, Maltepe - Kartal lokasyonun da ihtiyaç derin olarak hissediliyor ” diye konuştu.