Kent Haberleri

İstanbul'un Deprem Afet Konteynerleri hazır! Deprem Afet Konteynerı nasıl kullanılır, anahtarı nerede?

İstanbul'un Deprem Afet Konteynerleri hazır... Peki Deprem Afet Konteynerı nasıl kullanılır, Deprem Afet Konteynerı'nın anahtarı nerede? İşte merak edilen soruların yanıtları...2009'da deprem konteynerleri şeklinde de bilinen afet istasyonlarının bakımı ve kontrolleri de İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından, ilçe belediyelerine devredildi

Gölcük depreminden sonra 2000'li senelerin başında İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından 762 mahalle ve 173 köye yerleştirilen turuncu renkli yaklaşık olarak 2 bin 'Deprem Afet Konteyneri' olarak da bilinen 'afet istasyonları' zaman içinde yaşanan hırsızlık olayları sebebiyle sayıları azaldı.

2009'da deprem konteynerleri şeklinde de bilinen afet istasyonlarının bakımı ve kontrolleri de İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi tarafından, ilçe belediyelerine devredildi.

Geçen sene mega kent İstanbul'un 39 ilçesinde toplam 505 konteynerin olduğu açıklandı.

Hastane ve okul bahçeleri gibi toplu yaşam alanlarında yer alan, deprem sonrası profesyonel ekipler gelinceye kadar insanların ve gönüllü kurtarma ekiplerinin kullanacağı deprem konteynerlerinin ne olduğu ve hangi amaçlarla kullanılacağı konusunda bilgisi sahibi olan da yok.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ilk seviye arama kurtarma eğitimi almış mahalle afet gönüllülerinin, ihtiyaç durumunda ise herkesin kullanabilmesi için hazırlanmış olan konteynerlerin içerisinde kriko, jeneratör, kırıcı ve delici alet, yangın tüpü, su tankı, kazma, çadır, baret, aydınlatma, halatlar gibi malzemeler mevcut.

ANAHTARI NEREDE?

Hastanedeki bir afet istasyonunun önünden geçen Leman Bulut konuyla ilgili olarak "Ne olduğunu bilmiyorum. Büyük ihtimalle su, yiyecek, battaniye tarzı şeyler vardır. Bu taraz şeyler İstanbul için çok lazım. Genel olarak hastaneye çok gelirim ama, hiç fark etmemişim" diye konuştu.  

Yaptığı açıklamada konteynerin içinde deprem malzemesi olduğunu bildiğini dile getiren Tahsin Çalman ise "Deprem malzemesinin olduğunu biliyoruz fakat deprem olduğu zaman bunları kim açacak. Anahtarları nerede? İçerisinde kazma, kürek, jeneratör olduğunu biliyorum ama nasıl kullanacağız bir bilgimiz yok vatandaşlar olarak. Bunlar biraz daha çoktu ama sahipsizlikten, kilitli olmadığından dolayı hırsızlar boşaltıyordu" dedi.

Yaptığı açıklamada içeride ilk yardım malzemeleri olduğunu düşündüğünü belirten Hikmet Çalman da, "Deprem anında ilk yardım için hazırlandı ancak bunun anahtarı sanırım belediyelerde" diye konuştu.

3 AYDA BİR GÜNCELLENİYOR

Yaptığı açıklamada Zeytinburnu'nda 15 afet istasyonu olduğunu dile getiren Belediye Arama Kurtarma Ekip Lideri Şakir Ali Okuyucu, "Afet istasyonlarımız genel olarak yaşam yoğunluğunun yüksek olduğu toplu kullanım alanları olan hastane ve okulların bahçelerinde yer alıyor" bilgisini paylaştı.

Şakir Ali Okuyucu yaptığı açıklamada afet istasyonlarının kullanım amaçlarının da o bölgede basit arama kurtarma eğitimi almış, hafif seviye arama kurtarma eğitimi almış gönüllülerin, gerekli durumlarda herhangi bir vatandaşın afet olduğu andan itibaren istasyonu aktif hale getirip içinde bulunan jeneratör, kırıcı alet, kazma, kürek, gibi basit ve çok ağır arama kurtarma ihtiyacı olana kadar durumu idare edebilecek malzemelerle donanmış bir istasyon olduğunu söyledi.

Bu istasyonun bilgilerinin 3 ayda bir güncellendiğini söyleyen Şakir Ali Okuyucu, içindeki malzemelerin periyodik bakımının yapıldığını söyleyerek, "Süreye tabi olan pil, statik ipler gibi malzemelerin değişimleri yapılarak senede bir kez de konteynerin korozyon durumu kontrol edilip boyası ve kilitlerinin değişimi yapılarak sürekli şekilde  afete hazır tutulur" 

Şakir Ali Okuyucu açıklamasında afet istasyonlarının adres bilgisinin belediye, valilik ve AFAD'da olduğunu dile getirerek, aynı zamanda bu bilgilerin mahalle muhtarlıklarına da üç  ayda bir iletildiğini söyledi.

Anahtarların mahalle muhtarları, afet istasyonunun bulunduğu kurum yöneticileri ve belediyelerden sorumlu kişilerde bulunduğunu söyleyen Şakir Ali Okuyucu, yaklaşık 30 kişiye kadar içinde kazma, kürek, kova, tahkimat yapılmasında kullanılacak malzemeler olduğunu belirtti. Şakir Ali Okuyucu ayrıca "Görünür yerden ziyade daha iyi hizmet verebileceği bölgelerde olmasına dikkat ederek yerleri seçildi" dedi.

İLK MÜDAHALE İÇİN AVANTAJ

Şakir Ali Okuyucu açıklamasında herkesin temel bir afet farkındalık eğitimi alması gerektiğini dile getirerek, "En azından basit ekipmanların nasıl kullanılacağı ile ilgili olarak kendilerini yetiştirmelerini öneriyoruz. Hepimiz afetzede olacağız. Dışarıdan bize gelecek müdahale de ister istemez belirli bir zaman alacak. İlk 72 saat altın saat şeklinde söyleniyor, bu da ilk dakikadan itibaren başladığı için ne kadar erken müdahale edilebilirse o kadar iyi. Onun için 30 kişi, 3 kişi, 10 kişi fark etmeksizin ilk müdahaleyi ne kadar erken başlatabilirsek o kadar avantajımıza" diye konuştu.

İstanbul’dan herkes o ile kaçıyor! Fiyatlar üçe katlandı!

Murat Kurum'dan deprem konutları açıklaması: En sağlam zemine inşa edilecek!

Tuzla’da deprem teyakkuzu! Binalar boşaltıldı, yıkım başladı!